> Utsyn / Nyheter fra Utsyn / Gjenbruksbutikk ga nytt liv til...Gjenbruksbutikk ga nytt liv til bedehuset

Øivind Grytaas gir seg som daglig leder i gjenbruksbutikken på Askøy, ett år etter butikken åpnet. – Jeg blir stolt når jeg ser på butikken, sier han.

På lørdag feirer NLM-bedehuset på Askøy at det er ett år siden NLM gjenbruk-butikken åpnet i kjelleren. 

Butikken er ny, men alle antikvitetene har satt en gammel lukt i rommet likevel – en sånn god, gammel lukt. Midt i lokalet sitter Kristoffer Rob og pusser på en stol som har blitt donert til NLM gjenbruk Askøy. 

– Det er ikke mye som skal til for at den kan bli verdt litt mer, sier han. 

I et hjørne av butikken står Øivind Grytaas og ser på de fem frivillige og alle kundene som går rundt i butikken. Han er daglig leder og hovedpersonen bak butikken som det første året hadde en omsetning på omtrent 800 000 kroner. 

– Jeg blir jo stolt når jeg ser hva det har blitt av butikken, sier han. 

– Selv om vi har mange dyktige medarbeidere, er det Grytaas vi må takke for utformingen og organiseringen av butikken, sier påtroppende daglig leder Sigrunn Rob.

På lørdag skal butikken feire ett-årsjubileum. Samtidig gir Grytaas stafettpinnen videre til Rob. 

– Jeg trenger en pause nå, men jeg blir ikke helt borte fra butikken, sier Grytaas.

 

Sigrunn Rob blir snart ny daglig leder i gjenbruksbutikken på Askøy. – Vi kommer i kontakt med mange innvandrere på grunn av butikken, noen av dem starter i bibelgrupper hos oss også, sier hun. 

  

Gav nytt liv i bedehuset

Bedehusene på Askøy bærer på lange tradisjoner i NLM. Det var her noen av kvinnene som stod bak NLM kom fra. Det gamle Kleppe bedehus hadde imidlertid sårt behov for oppussing. For å finansiere utbyggingen valgte NLM Askøy og Askøy Misjonsforsamling å starte en gjenbruks-butikk i kjelleren. Denne måten å knytte sammen bedehus og butikk blir i dag kalt for Askøy-modellen. 

– Ved at vi betaler husleie har butikken blitt en viktig brikke i finansieringen av bedehuset, sier Grytaas.

Han tror bruktbutikken kan være med på å senke terskelen inn i bedehuset.

– Selv om jeg ikke kan si at forsamlingen i bedehuset har vokst på grunn av butikken, men snarere på grunn av oppussingen og utvidelsen av bedehuset, sier Grytaas.

  

Den nye gjenbruksbutikken er podet inn i det gamle bedehuset på Kleppestø på Askøy. – Det var viktig for å kunne finansiere utbyggingen av bedehuset, sier daglig leder i gjenbruksbutikken, Øivind Grytaas.

 

Når han får anledning, forsøker Grytaas og de andre frivillige i butikken å informere kundene om arbeidet som skjer ellers på bedehuset, i håp om at flere skal begynne å gå der.

– Hvorfor bruker du så mye av fritiden din på denne butikken, Grytaas?

– Det er flere grunner. Vi ønsket å utvide bedehuset, og gjenbruksbutikken gjorde at vi kunne finansiere det på en bedre måte, samtidig syntes jeg det er veldig flott å kunne bruke ting som allerede er produsert flere ganger – i et miljøperspektiv, sier han.

 

Hjelper flyktninger og klima

Gjenbruksbutikken har god kontakt med flyktningkontakten på Askøy, og sammen hjelper de innvandrere med å kjøpe inn møbler og vinterklær til en ny hverdag i Norge. Sigrunn Rob ser stort på denne kontakten.

– Det er flere av våre nye landsmenn som kommer til butikken og noen har og blitt med i bibelgrupper etter besøket i butikken, sier hun. 

– Dét må jo være motiverende for dere også? 

– Ja, virkelig. Det er mange av våre nye landsmenn på Askøy, og vi liker godt å få kontakt med dem, selv om jeg skjønner at mange velger å gå i etniske menigheter i Bergen, på grunn av språket. 

Kleppe bedehus har tidligere vunnet miljøpris for loppemarkedene de arrangerte. 

– Vi ønsker å fortsette i den samme ånden. Det er flott å bruke ting som allerede er laget, sier Grytaas.

 

– Lave priser er god PR

I et stort rom på loftet står mange varer lagret – varer som det ikke er plass til nede i butikken enda. 

– Vi får inn veldig mange varer, og det er ikke alltid vi lykkes med å taksere dem riktig, sier Grytaas. 

For noen måneder siden fikk butikken inn en gammel, antikk porselenskopp fra Storbritannia. En lignende kopp har andre steder blitt taksert til 3.500 kroner. 

 

Kristoffer Rob jobber som frivillig på NLM Gjenbruk Askøy, og forsøker å få opp verdien på en stol som har blitt donert.

 

– Den solgte vi altfor billig. Vi kunne gjerne tatt tre ganger så mye som den ble solgt for, sier Grytaas. 

Han ønsker imidlertid at butikken skal være kjent for lave priser.

– Vi tar ikke auksjonspris på varene våre, og prøver generelt å prise varene litt lavere enn andre bruktbutikker. Det er god PR, sier han. 

 

– Den beste bruktbutikken

Ingebjørg Sønstabø er frivillig i butikken. Hun sier at fellesskapet mellom de frivillige betyr mye for henne, spesielt har slike relasjoner blitt viktig etter mannen hennes døde for seks år siden.

– Det er veldig meningsfylt å jobbe med noe som tjener misjonen, sier hun. 

 

Hennie Andersen og Ingebjørg Sønstabø møtes i kaffekroken. – Det er en skattejakt å besøke denne butikken, sier Andersen.

 

I dag pakker hun ut nye varer som har kommet inn i løpet av uken, og passer på at det er kaffe og vafler i kaffekroken. Når vi møter henne har to kunder slått seg ned i sofaene rundt vaflene og kaffen; Unni Myrseth og Hennie Andersen.

– Vi kan ikke ta med mennene våre hit, sier Andersen, akkompagnert av latter og gjenkjennelse fra venninnen:

– Nei, han ville gått på veggene, utfyller Myrset.

– Det ser ut til at dere handler mye på bruktbutikker, hva tenker dere om denne butikken? 

– Det er den beste her i området. Så fine lokaler, og så føler man seg veldig velkommen i møte med de som jobber her. Det er en liten skattejakt å være innom butikken, sier Andersen.

 Hva tenker dere om at det er et bedehus som står bak? 

– Det tenker jeg ikke på, egentlig. Men det er jo sikkert fint at overskuddet går til noe bra, sier hun.

 


Kvar går vegen for Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) i dag? Korleis vil dei mange endringane i samfunn og kristenliv i landet påverke vegval, strategi og arbeidsgreinene? For vi arbeider i ein  annan kultur enn berre for få ti-år sidan, der også NLM har endra seg. Alt som lever er i endring. Vil NLM vere ein brukbar reiskap i Guds hand, må vi spørje oss kvar går vegen i dag?  

«Man finner budskap i NT som strider mot hva vi mener er rett ut fra både menneskerettigheter og ut fra vanlig etikk», sa Anders Martinsen til Vårt Land 7/2. Og for en gangs skyld er ikke temaet homofili eller sex. Martinsen anklager Bibelselskapets nye oversettelse for å pynte på problematiske tekster ved for ofte å skrive «tjener» istedenfor «slave».

Stadig dukker bioteknologien opp i den politiske debatten. Det er typisk for Norge. Her er helsevesenet i stor grad et offentlig anliggende – og under politisk kontroll – og det er politikere som bestemmer hvordan vi skal forholde oss til blant annet eggdonasjon og kunstig befruktning for enslige (som Arbeiderpartiet nå går inn for).

Utsyn på Facebook

Indonesia

I Indonesia arbeider NLM blant annet for å redusere stigmatisering av psykisk syke og gi utdanning og utrustning til kristne ledere.

Les mer | Bli fast giver

Today's Quote

Luk 6:31 Og som dere vil at menneskene skal gjøre mot dere, slik skal dere gjøre mot dem.

Share


This site uses cookies. Read more about cookies here. Do not show this message again.