> Utsyn / Nyheter fra Utsyn / Gjenbruksbutikk ga nytt liv til...Gjenbruksbutikk ga nytt liv til bedehuset

Øivind Grytaas gir seg som daglig leder i gjenbruksbutikken på Askøy, ett år etter butikken åpnet. – Jeg blir stolt når jeg ser på butikken, sier han.

På lørdag feirer NLM-bedehuset på Askøy at det er ett år siden NLM gjenbruk-butikken åpnet i kjelleren. 

Butikken er ny, men alle antikvitetene har satt en gammel lukt i rommet likevel – en sånn god, gammel lukt. Midt i lokalet sitter Kristoffer Rob og pusser på en stol som har blitt donert til NLM gjenbruk Askøy. 

– Det er ikke mye som skal til for at den kan bli verdt litt mer, sier han. 

I et hjørne av butikken står Øivind Grytaas og ser på de fem frivillige og alle kundene som går rundt i butikken. Han er daglig leder og hovedpersonen bak butikken som det første året hadde en omsetning på omtrent 800 000 kroner. 

– Jeg blir jo stolt når jeg ser hva det har blitt av butikken, sier han. 

– Selv om vi har mange dyktige medarbeidere, er det Grytaas vi må takke for utformingen og organiseringen av butikken, sier påtroppende daglig leder Sigrunn Rob.

På lørdag skal butikken feire ett-årsjubileum. Samtidig gir Grytaas stafettpinnen videre til Rob. 

– Jeg trenger en pause nå, men jeg blir ikke helt borte fra butikken, sier Grytaas.

 

Sigrunn Rob blir snart ny daglig leder i gjenbruksbutikken på Askøy. – Vi kommer i kontakt med mange innvandrere på grunn av butikken, noen av dem starter i bibelgrupper hos oss også, sier hun. 

  

Gav nytt liv i bedehuset

Bedehusene på Askøy bærer på lange tradisjoner i NLM. Det var her noen av kvinnene som stod bak NLM kom fra. Det gamle Kleppe bedehus hadde imidlertid sårt behov for oppussing. For å finansiere utbyggingen valgte NLM Askøy og Askøy Misjonsforsamling å starte en gjenbruks-butikk i kjelleren. Denne måten å knytte sammen bedehus og butikk blir i dag kalt for Askøy-modellen. 

– Ved at vi betaler husleie har butikken blitt en viktig brikke i finansieringen av bedehuset, sier Grytaas.

Han tror bruktbutikken kan være med på å senke terskelen inn i bedehuset.

– Selv om jeg ikke kan si at forsamlingen i bedehuset har vokst på grunn av butikken, men snarere på grunn av oppussingen og utvidelsen av bedehuset, sier Grytaas.

  

Den nye gjenbruksbutikken er podet inn i det gamle bedehuset på Kleppestø på Askøy. – Det var viktig for å kunne finansiere utbyggingen av bedehuset, sier daglig leder i gjenbruksbutikken, Øivind Grytaas.

 

Når han får anledning, forsøker Grytaas og de andre frivillige i butikken å informere kundene om arbeidet som skjer ellers på bedehuset, i håp om at flere skal begynne å gå der.

– Hvorfor bruker du så mye av fritiden din på denne butikken, Grytaas?

– Det er flere grunner. Vi ønsket å utvide bedehuset, og gjenbruksbutikken gjorde at vi kunne finansiere det på en bedre måte, samtidig syntes jeg det er veldig flott å kunne bruke ting som allerede er produsert flere ganger – i et miljøperspektiv, sier han.

 

Hjelper flyktninger og klima

Gjenbruksbutikken har god kontakt med flyktningkontakten på Askøy, og sammen hjelper de innvandrere med å kjøpe inn møbler og vinterklær til en ny hverdag i Norge. Sigrunn Rob ser stort på denne kontakten.

– Det er flere av våre nye landsmenn som kommer til butikken og noen har og blitt med i bibelgrupper etter besøket i butikken, sier hun. 

– Dét må jo være motiverende for dere også? 

– Ja, virkelig. Det er mange av våre nye landsmenn på Askøy, og vi liker godt å få kontakt med dem, selv om jeg skjønner at mange velger å gå i etniske menigheter i Bergen, på grunn av språket. 

Kleppe bedehus har tidligere vunnet miljøpris for loppemarkedene de arrangerte. 

– Vi ønsker å fortsette i den samme ånden. Det er flott å bruke ting som allerede er laget, sier Grytaas.

 

– Lave priser er god PR

I et stort rom på loftet står mange varer lagret – varer som det ikke er plass til nede i butikken enda. 

– Vi får inn veldig mange varer, og det er ikke alltid vi lykkes med å taksere dem riktig, sier Grytaas. 

For noen måneder siden fikk butikken inn en gammel, antikk porselenskopp fra Storbritannia. En lignende kopp har andre steder blitt taksert til 3.500 kroner. 

 

Kristoffer Rob jobber som frivillig på NLM Gjenbruk Askøy, og forsøker å få opp verdien på en stol som har blitt donert.

 

– Den solgte vi altfor billig. Vi kunne gjerne tatt tre ganger så mye som den ble solgt for, sier Grytaas. 

Han ønsker imidlertid at butikken skal være kjent for lave priser.

– Vi tar ikke auksjonspris på varene våre, og prøver generelt å prise varene litt lavere enn andre bruktbutikker. Det er god PR, sier han. 

 

– Den beste bruktbutikken

Ingebjørg Sønstabø er frivillig i butikken. Hun sier at fellesskapet mellom de frivillige betyr mye for henne, spesielt har slike relasjoner blitt viktig etter mannen hennes døde for seks år siden.

– Det er veldig meningsfylt å jobbe med noe som tjener misjonen, sier hun. 

 

Hennie Andersen og Ingebjørg Sønstabø møtes i kaffekroken. – Det er en skattejakt å besøke denne butikken, sier Andersen.

 

I dag pakker hun ut nye varer som har kommet inn i løpet av uken, og passer på at det er kaffe og vafler i kaffekroken. Når vi møter henne har to kunder slått seg ned i sofaene rundt vaflene og kaffen; Unni Myrseth og Hennie Andersen.

– Vi kan ikke ta med mennene våre hit, sier Andersen, akkompagnert av latter og gjenkjennelse fra venninnen:

– Nei, han ville gått på veggene, utfyller Myrset.

– Det ser ut til at dere handler mye på bruktbutikker, hva tenker dere om denne butikken? 

– Det er den beste her i området. Så fine lokaler, og så føler man seg veldig velkommen i møte med de som jobber her. Det er en liten skattejakt å være innom butikken, sier Andersen.

 Hva tenker dere om at det er et bedehus som står bak? 

– Det tenker jeg ikke på, egentlig. Men det er jo sikkert fint at overskuddet går til noe bra, sier hun.

 


Terje Tvedt, blant annet professor i geografi, har lenge fremmet sterk kritikk av norske myndigheters støtte til bistandsprosjekter i regi av norsk misjon. I 2004 stod han bak TV2s kritiske dokumentar «Statsmisjonærene». Tvedt mener at siden kristen misjon først og fremst vil at mennesker skal bli kristne, betyr statlig støtte til misjonsorganisasjoners bistandsprosjekter at den norske stat finansierer ren misjonsvirksomhet.

I 2005 utga Jo Nesbø, Norges desidert mest leste krimforfatter, krimromanen Frelseren. I begynnelsen av boken blir ei ung jente voldtatt på en leir i regi av Frelsesarmeen. Til flere medier uttalte Nesbø at ekstra mange overgrep foregår i lukkede, kristne miljøer. Samme påstand, lagt i munnen på en psykolog, dukker opp i romanen.

I 126 år har NLM vært noe mer enn «bare» en misjonsorganisasjon. Selv om kallet til de minst nådde har stått helt sentralt, har det omfattende arbeidet i Norge hatt en selvstendig verdi. Det har aldri vært slik at denne virksomheten bare er blitt sett på som bare et slags innsamlingsredskap eller et mobiliseringsredskap.

Utsyn på Facebook

Sentral-Asia

Bibeloversettelse er tidkrevende, men viktig. I Sentral-Asia har en minoritetsgruppe nå snart fått Bibelen på sitt eget språk.

Les mer | Bli fast giver

Today's Quote

Joh 15:2 Hver grein på meg som ikke bærer frukt, tar han bort. Og hver den som bærer frukt, renser han, for at den skal bære mer frukt.

Share


This site uses cookies. Read more about cookies here. Do not show this message again.