> NLM / Internasjonalt / Etiopia / Nyheter / 6 tips til fremtidige misjonærer6 tips til fremtidige misjonærer

Ill.foto: unsplash.com

Vurderer du å bli misjonær en gang? Da kan det være greit å huske at du ikke skal redde hele verden. Her gir en av våre utsendinger i Etiopia deg sine beste tips.

Nå har jeg arbeidet som misjonslege ved et distriktssykehus på landsbygda i Etiopia i omtrent seks måneder.

Det er mange oppturer og nedturer, men jeg føler i grunnen at ting har gått bedre enn forventet. Jeg har lært mye, ikke minst om å overleve i en situasjon som denne (dette er en bratt læringskurve).

Selv om jeg langt fra er en ekspert i dette, vil jeg i denne artikkelen dele noen av erfaringene mine. Jeg håper det kan være nyttig for fremtidige misjonærer, og at det kan bidra til å male et realistisk bilde av hva misjonsarbeid kan innebære i 2017.

    

1: Språkbarrieren vanskeliggjør relasjoner

Språkbarrieren er reell! Relasjonsbygging er en viktig del av jobben som misjonær, men på grunn av språk- og kulturbarrierer blir ikke relasjonene så dype som jeg forventet.

Før jeg flyttet til Etiopia så jeg for meg at en stor del av jobben min som lege her skulle være å trøste og vise nestekjærlighet til pasientene mine. Realiteten er dessverre at jeg mangler ordforråd både til å informere og til å uttrykke sympati direkte.

For å være sikker på at pasientene forstår, må alt jeg sier gå gjennom en tolk. Det betyr at det er de to som forstår hverandre, nemlig tolken og pasienten, som utvikler en relasjon. Dette kan være veldig frustrerende for meg, særlig på slutten av en slitsom dag.

Heldigvis er det mye lettere å bygge relasjoner med kollegaer som snakker litt engelsk, og som jeg møter hver dag. Kanskje er det til og med dem Gud ønsker at jeg skal investere i? De trenger jo også Jesus!

Når ordene kommer til kort, kan det at jeg tar meg av pasientene på en respektfull og omsorgsfull måte være et vitnesbyrd både for pasienter og kollegaer.

   

2: Du er ikke alltid populær

Ikke alle vil ha deg der. Som lege utdannet i Vesten, er det lett å ta for gitt at din ekspertise er ønsket og verdsatt på landsbygda i Etiopia.

Da jeg begynte å arbeide ved sykehuset trodde jeg at alle de ansatte var kjempeglade for å få en ny spesialist med på laget. Det stemte ikke.

For i begynnelsen så jeg nemlig bare problemer. Ansatte gikk runder uten å skrive et ord i pasientjournalene. Ingen undersøkte pasientene. Det var skittent, det manglet blod og kvinner som akkurat hadde født sitt syvende barn, forlot sykehuset uten prevensjon.

Disse problemene ønsket jeg å fikse så snart som mulig, mens de ansatte ved sykehuset var blitt vant til den dårlige standarden og ikke så behovet for forandring. Endring ville bare bety ekstra arbeid. Og hvem kan klandre dem? De er allerede overarbeidet.

Nei, jeg har måttet lære å være tålmodig og prøve å ta en ting om gangen. Og jeg har faktisk fått muligheten til å vise at noen ganger kan endring redusere arbeidsbyrden.

For eksempel kan en grundig undersøkelse av pasienten gi bedre diagnose og redusere bruken av intravenøs antibiotika, slik at pasienten kan utskrives tidligere.

    

3: Du skal ikke redde verden

Det er så mange problemer at du bare kan glemme å prøve å ordne opp i alt. Ting fungerte (i alle fall til en viss grad …) også før jeg kom, og livet kommer til å fortsette etter at jeg har dratt. Jeg er ikke denne byens redning. Det er det Jesus som er.

For å overvinne fristelsen til å ta på meg for mye, ser jeg hver morgen når jeg går til sykehuset for meg at jeg går hånd i hånd med Jesus, og så ber jeg ham om å hjelpe meg gjennom det som vil møte meg den dagen.

Så legger jeg lista VELDIG lavt. Så lavt at når jeg får en pasient med en hemoglobin på 2,5 og det ikke er noe blod på sykehuset, får jeg ikke panikk. Jeg gir medisineren ansvaret for å få tak i blodet som er 2,5 times kjøretur unna, og så fokuserer jeg på den pasienten med for tidlig vannavgang som jeg faktisk kan gjøre noe for.

   

4: Lykken er en hund

Skaff deg et kjæledyr. Kanskje en hund, eller en skilpadde. Vi har begge deler.

Ja, naboen ser kanskje rart på meg, siden de aldri har sett en hund i bånd før. Men å gå turer med hunden i nabolaget gir gode muligheter for å komme i snakk med folk.

Og det lyser opp dagen å ha en venn som er i ekstase over å se meg hver gang jeg kommer hjem.

  

Misjonærenes beste venner. Foto: privat

     

5: De små øyeblikkene

Sett pris på de små ting. Høydepunktet i min hverdag er ikke når jeg tar keisersnitt på en kritisk dårlig pasient og berger både mor og barn. Det skjer altfor sjelden.

De kjæreste øyeblikkene mine er når en høy, mørk mann med et morsk utseende og hennafarge i barten smiler, tar meg i hånda – til tross for de kulturelle normene som sier at menn ikke skal håndhilse på kvinner – og takker meg for at jeg har tatt vare på kona hans.

Gleden over et slikt øyeblikk varer i minst en uke.

   

6: Ta vare på deg selv

Og så prioriter jeg ting som gir meg glede. For oss er det god mat. Den ekstra investeringen i kjøtt og kremfløte når vi er i hovedstaden for å gjøre innkjøp, er verdt lyspunktene det skaper i en ellers tung og trasig uke.

Iskremmaskinen jeg fikk av mannen min til bursdagen min for fire år siden har aldri vært mer i bruk enn her utenfor allfarvei i Etiopia!

   


Stedlig representant

Stedlig representant

Etiopia

+251 (0) 934441519

Dagens bibelsitat

Matt 10:32 Derfor, hver den som bekjenner meg for menneskene, ham skal også jeg kjennes ved for min Far i himmelen.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.