> NLM / Internasjonalt / Japan / Nyheter / Sol og varme – neste problem i...Sol og varme – neste problem i katastroferammede Vest-Japan

Frivillige som skal hjelpe til med opprydding. Alle bilder: skjermdump NHK-nyheter

Det er blitt godvær i Japan, men fryktelig varmt. Fuktig varme mellom 30 og 35 grader, noen steder mer. Det er ikke lett å rydde og lete etter savnede i en slik varme.

Enorme utfordringer

Noen hus er borte, noen er farlige å gå inn i for vanlige folk. Mange er i ferd med å rydde i sine oversvømte hus. Kjøleskap, møbler, klær, bøker, bil og mye mer skal kastes. Haugene av søppel vokser og vokser.

Vann og strøm er borte. Matbutikkene er tomme – om de fortsatt eksisterer. Mobildekningen er mer eller mindre fraværende i katastrofeområdene.

Noen steder er vanskelig å komme til, for veier er rast ut eller er ødelagte på annet vis. Noen steder har det gått store ras. Flere jernbanestrekninger er ødelagt.

       

    

Mange evakuerte skal følges opp

Fredag morgen var antall døde kommet opp i nesten 200, og 67 fortsatt savnet. 5567 mennesker i alle aldre er evakuert i gymsaler på skoler – uten air-conditioning! 3558 av disse befinner seg bare noen km fra Tamashima lutherske kirke.

Alle de evakuerte må få tildelt mat og drikke hver dag. Forsvaret stiller med store tankbiler med vann. Faren for matforgiftning og solstikk er stor. Antagelig vil antall døde etter hvert også innkludere dem som ikke takler varmen.

Rådhusene skal registrere og organisere. I flere dager bad Kurashiki by gjennom media frivillige å holde seg borte fra hjelpearbeidet. De hadde ikke kapasitet til å organisere dem, og mange steder var for farlige. Men nå går det an å melde seg.

   

Oversikt over døde og savnede på nyhetssendingen.

  

Nye evakueringer

Selv i steikende sol har noen nye plutselig måttet evakuere. To steder begynte plutselig vann å fosse ned åssiden.  

   

Flere tusen er evakuert fra hjemmene sine pga. ødeleggelser eller fortsatt fare.

   

Katastrofeberedskap ikke enkelt

Hvorfor klarer ikke det moderne Japan å unngå så store katastrofer, spør noen.

Vel, ca. 80 % av landet, som er på størrelse med Norge, er skog og fjell. Store byer ligger gjerne på store sletter der en eller flere elver renner ut i havet.

I Norge er regn som en dusj. I Japan regner det bøttevis. En elv kan derfor stige mange meter på under en time. Et sted opplevde de over 1000 mm nedbør i løpet av et døgn. Også vannreservoar ble brått fulle, og begynte å renne over.

Fjellene er ikke harde som de norske. Når man bygger tunneler, for eksempel, brukes gravemaskiner og ikke dynamitt. Det må fortløpende lages vegger og tak inne i tunnelene. Langs de fleste veier er det murer, som skal forhindre fjellsider å rase ut i veien.  

Nye hus er nokså jordskjelvsikre. Derfor svaier skyskraperne en halv times tid etter et sterkt skjelv. Men vanlige folk har ikke råd til å bygge nytt hus fordi byggeteknikken er forbedret. Mange eldre nøler med å evakuere, går opp i andre etasje om de orker, og håper på det beste. 

  

 

Tamashima menighet

Foto: Katsuhiro Igi

Det virket kritisk en stund da vannet steg flere titalls cm rundt kirken. Men så stoppet det opp et par cm før vannet skulle renne innover teppet. I følge pastor Igi ble søndagsgudstjenesten avlyst lørdag. Men søndag morgen var vannet sunket. En ringerunde til medlemmene – og så ble det gudstjeneste likevel. Og ryddearbeid etterpå!

Igi har en blogg med bilder og videosnutter. Teksten er japansk, men bildene taler nok for seg. Der står også «Takk NLM» på norsk, d.v.s. takk for forbønn!

http://tamashimaelc.blogspot.com/

     

Kirken åpen for frivillige hjelpearbeidere

Tamashima menighet har i en fellesmail tilbudt å holde åpen kirke for hjelpearbeidere fra VJELK, slik at de kan få vann, vaske seg, lage seg litt mat, parkere bilen, og eventuelt overnatte i sovepose på kirkegulvet. Ellers henvises det til å kontakte kommunen for å få oppgaver.  

Mange lutherske kirkesamfunn, og også NLM, har sendt hilsen til VJELK og spurt om de kan bidra med noe. Men i øyeblikket har ikke VJELK kapasitet til å organisere hjelpearbeid.

 

Be for Japan!

Vær med og be for opprydningsarbeidet, at alle savnede blir funnet, og for de mange som har mistet familiemedlemmer og alt de eier.


Stedlig representant

Stedlig representant

Japan

078-221-8366

090-7889-1802

Dagens bibelsitat

Joh 17:21 at de alle må være ett, likesom du, Far, i meg, og jeg i deg – at også de må være ett i oss, for at verden skal tro at du har utsendt meg.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.