> NLM / Internasjonalt / Mongolia / Nyheter / Lesevake i KhovdLesevake i Khovd

Samuel og Solveig Sørhus godt i gang med prosjekt "lesevake". Foto: Peder Emil Vigdal.

Klokka er seks. Det er mørkt ute. De fleste barna i den lille byen Khovd langt vest i Mongolia er allerede godt i gang med kveldsstellet. Men på den norske skolen i byen er situasjonen en annen. Her er det nemlig lesevake i kveld.

En lesevake går kort og greit ut på at man leser, mye og gjerne i fellesskap. Og til forskjell fra en vanlig skoledag har elevene i dag valgt bøkene sine selv. Samuel og Solveig Sørhus kan fortelle at de fikk ideen til lesevaken etter at de selv hadde vært med på dette for halvannet år siden hjemme i Norge. Solveig gikk da i andre klasse, mens Samuel gikk i femte. Nå går de i fjerde og sjuende klasse på den norske skolen i Mongolia og er fortsatt ivrige lesere.

- Jeg liker godt å lese, kan Solveig fortelle.

Av favorittbøkene hennes nevner hun «Doktor Proktor»-serien av Jo Nesbø. Når vi spør henne hva som er så bra med akkurat disse bøkene, svarer hun at hun synes de er morsomme og spennende.

Broren hennes, Samuel, bruker lesevaken til å fordype seg i to bøker han har lest tidligere. I likhet med søsteren er det bøkene om doktor Proktor som fenger leseinteressen.

- Dette er to av de aller beste bøkene jeg vet om, forteller han.

 

Kakao og kos

Foruten lesing står det kakao- og muffinslaging, film, strikking og å høre på lydbok på programmet denne kvelden. Og selv om elevene er tydelig begeistret over å skulle få se film seinere, så er det ikke noe problem for dem å være rolige under første del av programmet som er stillelesing. Det er faktisk så stille at enkelte av lærerne lurer på om de har sovnet, noe som raskt viser seg å ikke være tilfelle når det er tid for matlaging. Da blir det liv i gjengen, som forsvinner kaklende ut på kjøkkenet for å fordype seg i litt enkel gjærbakst og noe mer avansert kakaolaging. Kakao er nemlig ikke vanlig å oppdrive i småbyer i Mongolia, og dermed blir det smeltet sjokolade med melk som sørger for kosen i kveld. En halvtimes tid seinere sitter alle og lytter intenst til «Den fantastiske Mikkel Rev» av Roald Dahl mens de nipper til kakao og hjemmelagde muffins.

 

Film og atter lesing

Etter økta med lydbok fortsetter programmet med filmen «Dragetreneren». Å se film er kanskje ikke det mest naturlige innslaget på en lesevake, men for mindre leselystne elever er det i hvert fall en fin motivasjonsfaktor. Alle følger spent med på historien om den vesle vikingen og den store dragen, og heldigvis ender alt godt til slutt. Etter filmen er det rett i seng, dog med tillatelse til å lese videre på senga hvis elevene ønsker det. Hva som har det vært det beste med lesevaken?   

- Filmen, kommer det kjapt fra Solveig. Selv om det var helt okay å lese også altså, tilføyer hun.


Stedlig representant

Stedlig representant

Mongolia

+976 99 01 38 24

Misjonærblogger

Dagens bibelsitat

Jes 40:11 Som en hyrde skal han vokte sin hjord. I sin arm skal han samle lammene, og ved sin barm skal han bære dem. De får som har lam, skal han lede.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.