> NLM / Internasjonalt / Mongolia / Nyheter / Teologisk opplæring for lekfolk i...Teologisk opplæring for lekfolk i Mongolia

Bibelskoleelever i Darkhan. Foto: Privat. 

NLM støtter en luthersk bibelskole i Darkhan i Mongolia. Etter sju år ses gode frukter av virksomheten. 

Byen Darkhan

Nord i Mongolia, om lag fire timers kjøretur fra hovedstaden ligger Darkhan, landets nest største by med 100.000 innbyggere.

Byen har mer planlagt bebyggelse enn det som er vanlig i Mongolia, et minne om russerne som var tallrike i byen, men som for det meste forlot landet etter kommunismens fall for mer enn 25 år siden.

 

Kirkebygget i Darkhan

I utkanten av byen ligger området Batalion, tidligere en sovjetisk militærforlegning. Her lå NLMs kontor i tiden 1995-2008, i et bygg som i dag huser Timeless ullfabrikk.

Bygget ved siden av, den lutherske kirken, var kaserne. Her er foruten kirkerom kontorer, kjøkken, soverom mm. Og i ett undervisningsrom holder bibelskolen til.

 

 

Kirkebygget i Darkhan. Foto: Privat.

  

Dorjoo

Den 47-årige drosjesjåføren Baldorj (Dorjoo) fra Darkhan er blant dem som ble uteksaminert i mars i år. Han er gift og har en datter på 16 år. Han og kona møttes i en bibelgruppe i kirken og giftet seg i 2000.

Han hørte om Kristus første gang i 1993, gikk i kirken en tid og ble døpt, men mener selv at han ikke kom til tro før i 2011.

En dag så han en film i kirken, Waiting, om en person som brakk benet og lå på sykehus i mange måneder. Han anklaget Gud, men Jesus sa: fordi bestemora di har vært trofast og har bedt for deg, sparte jeg deg; du skulle ha dødd, men jeg tok bare benet.

Dette var en vekker for Dorjoo; han kom til en avgjørelse, og det å begynne på bibelskolen – i 2015 - var en del av dette.

  

Selv har Dorjoo erfart forandringer etter at han ble kristen: Et nytt selvbilde, foreldrene og søsknene ser annerledes på ham, en ny måte å hanskes med problemer på.

I to år har Dorjoo evangelisert i Jargalant, en landsby i Selenge fylke, en time unna Darkhan. Her har det oppstått en huskirke som regelmessig samler 8-9 voksne og 15-16 søndagsskolebarn. Én av disse er nå elev på bibelskolen.

De har kontakt med en videre krets, til sammen 35 personer. Be for Dorjoo og arbeidet hans i Darkhan og Jargalant, og for fortsatte frukter av den lutherske bibelskolen.

   

Sju år med bibelskole i Darkhan

 • Siden starten i 2010 har 125 personer studert ved bibelskolen. Mange finner ikke anledning til å fullføre skolen utover de første kursene, blant annet på grunn av lang reisevei. Max antall er til enhver tid 25.
 • I år uteksamineres det sjette kullet: åtte studenter, av i alt 40 siden 2012.
 • Fire sesjoner i året (januar, mars, september og november) på 2 uker hver, over to år.
 • Intensiv undervisning fra kl. 09.30 til kl. 17.45 hver dag.
 • Lærere fra Mongolia, Singapore, USA og Norge.
 • Skolen har ingen offentlig akkreditering, men utsteder et vitnemål.
 • Tilbyr emner som troslære, sjelesorg, hermeneutikk, kirkehistorie, bønn og åndelig krigføring, sekter, hvordan lede smågrupper, kristent lederskap foruten bibelske bøker.
 • Også veiledet praksis i en menighet.
 • Studenter fra 18 år og oppover; noen har nådd pensjonsalder. Gjennomsnittsalderen er 30-35 år.
 • Studentene kommer fra lutherske menigheter og er døpt, i noen tilfeller dispensasjon fra det siste. Mange nye troende.
 • Midler fra NLM og FLOM (Finnish Lutheran Overseas Mission/Såningsmannen).
 • Skolen betaler opphold for studentene, mat og reiseutgiftene til og fra bibelskolen.
 • Den lokale presten Urnukh (35 år) er daglig leder for bibelskolen og sier studentene er tilfredse. Det er nye studenter ved hver sesjon, og andre kirker tar nå kontakt for å lære om bibelskolen.

Stedlig representant

Stedlig representant.

Mongolia

+976 70433993

+976 99013824

Misjonærblogger

Dagens bibelsitat

Heb 9:12 Ikke med blod av bukker og kalver, men med sitt eget blod gikk han inn i helligdommen én gang for alle, og fant en evig forløsning.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.