> NLM / Internasjonalt / Mongolia / Nyheter / Teologisk opplæring for lekfolk i...Teologisk opplæring for lekfolk i Mongolia

Bibelskoleelever i Darkhan. Foto: Privat. 

NLM støtter en luthersk bibelskole i Darkhan i Mongolia. Etter sju år ses gode frukter av virksomheten. 

Byen Darkhan

Nord i Mongolia, om lag fire timers kjøretur fra hovedstaden ligger Darkhan, landets nest største by med 100.000 innbyggere.

Byen har mer planlagt bebyggelse enn det som er vanlig i Mongolia, et minne om russerne som var tallrike i byen, men som for det meste forlot landet etter kommunismens fall for mer enn 25 år siden.

 

Kirkebygget i Darkhan

I utkanten av byen ligger området Batalion, tidligere en sovjetisk militærforlegning. Her lå NLMs kontor i tiden 1995-2008, i et bygg som i dag huser Timeless ullfabrikk.

Bygget ved siden av, den lutherske kirken, var kaserne. Her er foruten kirkerom kontorer, kjøkken, soverom mm. Og i ett undervisningsrom holder bibelskolen til.

 

 

Kirkebygget i Darkhan. Foto: Privat.

  

Dorjoo

Den 47-årige drosjesjåføren Baldorj (Dorjoo) fra Darkhan er blant dem som ble uteksaminert i mars i år. Han er gift og har en datter på 16 år. Han og kona møttes i en bibelgruppe i kirken og giftet seg i 2000.

Han hørte om Kristus første gang i 1993, gikk i kirken en tid og ble døpt, men mener selv at han ikke kom til tro før i 2011.

En dag så han en film i kirken, Waiting, om en person som brakk benet og lå på sykehus i mange måneder. Han anklaget Gud, men Jesus sa: fordi bestemora di har vært trofast og har bedt for deg, sparte jeg deg; du skulle ha dødd, men jeg tok bare benet.

Dette var en vekker for Dorjoo; han kom til en avgjørelse, og det å begynne på bibelskolen – i 2015 - var en del av dette.

  

Selv har Dorjoo erfart forandringer etter at han ble kristen: Et nytt selvbilde, foreldrene og søsknene ser annerledes på ham, en ny måte å hanskes med problemer på.

I to år har Dorjoo evangelisert i Jargalant, en landsby i Selenge fylke, en time unna Darkhan. Her har det oppstått en huskirke som regelmessig samler 8-9 voksne og 15-16 søndagsskolebarn. Én av disse er nå elev på bibelskolen.

De har kontakt med en videre krets, til sammen 35 personer. Be for Dorjoo og arbeidet hans i Darkhan og Jargalant, og for fortsatte frukter av den lutherske bibelskolen.

   

Sju år med bibelskole i Darkhan

 • Siden starten i 2010 har 125 personer studert ved bibelskolen. Mange finner ikke anledning til å fullføre skolen utover de første kursene, blant annet på grunn av lang reisevei. Max antall er til enhver tid 25.
 • I år uteksamineres det sjette kullet: åtte studenter, av i alt 40 siden 2012.
 • Fire sesjoner i året (januar, mars, september og november) på 2 uker hver, over to år.
 • Intensiv undervisning fra kl. 09.30 til kl. 17.45 hver dag.
 • Lærere fra Mongolia, Singapore, USA og Norge.
 • Skolen har ingen offentlig akkreditering, men utsteder et vitnemål.
 • Tilbyr emner som troslære, sjelesorg, hermeneutikk, kirkehistorie, bønn og åndelig krigføring, sekter, hvordan lede smågrupper, kristent lederskap foruten bibelske bøker.
 • Også veiledet praksis i en menighet.
 • Studenter fra 18 år og oppover; noen har nådd pensjonsalder. Gjennomsnittsalderen er 30-35 år.
 • Studentene kommer fra lutherske menigheter og er døpt, i noen tilfeller dispensasjon fra det siste. Mange nye troende.
 • Midler fra NLM og FLOM (Finnish Lutheran Overseas Mission/Såningsmannen).
 • Skolen betaler opphold for studentene, mat og reiseutgiftene til og fra bibelskolen.
 • Den lokale presten Urnukh (35 år) er daglig leder for bibelskolen og sier studentene er tilfredse. Det er nye studenter ved hver sesjon, og andre kirker tar nå kontakt for å lære om bibelskolen.

Stedlig representant

Stedlig representant

Mongolia

+976 99 01 38 24

Misjonærblogger

Dagens bibelsitat

Sal 119:165 Stor fred har de som elsker din lov, og det er ikke noe anstøt for dem.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.