> NLM / Nyheter nlm.no / Å reise på stedet hvilÅ reise på stedet hvil

Elva Tåål i vinterdrakt. Foto: Jens M. Bernssen

Å arbeide som misjonær i verdens kaldeste hovedstad bringer med seg noen utfordringer man ikke finner på andre misjonsfelt. Les hvordan Ole Fredrik betrakter vinterkulda i Ulaanbaatar. 

Lave temperaturer over flere måneder

Jeg liker vinter og kulde. Uke etter uke med makstemperaturer på 18 kuldegrader i Ulaanbaatar, og ofte under 30, tar likevel på.

Å komme til Norge til jul ble som å komme til Syden, selv om jeg reiste nordover. Og 10. februar underviste jeg for første gang i mitt liv i ytterjakke og med skjerf, deler av timen også med lue. Tiden ble lang. Den lave luftfuktigheten gjør riktignok at kulda ikke går så gjennom marg og ben som ved tilsvarende temperaturer i Norge.

 

Men forurensningen er stor om vinteren, særlig morgen og kveld, det har å gjøre med fyring i de tradisjonelle mongolske teltene, ger’ene. De ligger i beltet som omkranser byen særlig i nord.

Dette er av det mest ubehagelige ved å bo i den mongolske hovedstaden.

  

Overgangen til våren

Det er på mange måter hardt å leve her. Og jeg har aldri før sett slik frem til at vinteren skal ta slutt. Etter noen litt varmere dager nylig var det på’n igjen med under 30 grader om morgenen.

Tsagaan Sar, det mongolske nyttåret som feires i slutten av denne måneden, innevarsler våren. Våren er etter min mening ikke like fin som hjemme, her er den preget av regn, vind, og noen ganger sandstormer. Men vinteren slipper taket.

  

Mongoler har uttrykk i språket som gjenspeiler det å komme seg gjennom eller over visse faser eller hendelser i året. Under Tsagaan Sar hilser man hverandre med spørsmålet om man har «kommet vel over nyttårsleitet», for å si det på veldig norsk. Tilsvarende med andre årstider og hendelser.

  

Solnedgang over Tåål. Foto: Jan Ingve Bernssen.

  

To land i ett

Elva Tåål fryser om vinteren. Det er ikke mye vann i den, så den er nok frossen til bunns. I fjor bodde jeg nær ved, og hadde mange fine spaserturer på den. Søndag ettermiddag var det gjerne bilkjøring der, og en kan se mange familier ute selv i kaldt vær.

For meg er isen på elva en oase om vinteren. Nær sentrum var jeg her borte fra metropolens mas og trafikk, og med noe bedre luftkvalitet.

   

Mongolia er med sitt kontinentale klima på en måte to forskjellige land, ett om vinteren, et annet om sommeren. Selv opplevde jeg både + 37oC i begynnelsen av august og minus det samme i vinter.

Og som i Norge er det store forskjeller mellom sommer og vinter, ikke bare i måten man kler seg på. Om vinteren er det lite melk å få, for nomadene har mindre å avse.

Tidligere besto det mongolske sommerkostholdet i stor grad av melkeprodukter. Om vinteren spiser mange hestekjøtt, som på sin side er for seigt om sommeren.

  

Selv om man ikke rikker seg rent geografisk, er det en reise å gå mellom disse tidene på året. Og denne reisen er lengre enn årstidsvekslingene i Norge. Man reiser ved at omgivelsene endrer seg.

Og slik minnes vi på Guds pakt med Noah: Så lenge jorden er til, skal «sæd og høst, og frost og hete, og sommer og vinter, og dag og natt aldri høre opp» (1Mos 8, 22, jfr. Salme 74, 17).

 


Mongolia

Flere og flere av NLMs utsendinger i Mongolia arbeider i dag blant en unådd folkegruppe vest i landet.

Les mer | Bli fast giver

Sparebanken Sør har gitt 75 000 fond-kroner til NLMs GF 2018. Banken blir også en av generalforsamlingens hovedsponsorer. For tiden jaktes det på flere sponsorer.

Fra årsskiftet har Arvid Lodden (59) overtatt hovedansvaret for NLM Arveoppgjør. Han avløser Jens Noraberg (63), som har hatt denne oppgaven siden 2005.

Etter fjorten år som ansatt i NLM Utland, og leder for avdelingen siden høsten 2010, slutter Hjalmar Bø i stillingen for å bli generalsekretær i Digni.

Dagens bibelsitat

Jer 1:19 De skal kjempe mot deg, men ikke få overhånd over deg. For jeg er med deg, sier Herren. Jeg vil redde deg.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.