> NLM / Nyheter nlm.no / Å reise på stedet hvilÅ reise på stedet hvil

Elva Tåål i vinterdrakt. Foto: Jens M. Bernssen

Å arbeide som misjonær i verdens kaldeste hovedstad bringer med seg noen utfordringer man ikke finner på andre misjonsfelt. Les hvordan Ole Fredrik betrakter vinterkulda i Ulaanbaatar. 

Lave temperaturer over flere måneder

Jeg liker vinter og kulde. Uke etter uke med makstemperaturer på 18 kuldegrader i Ulaanbaatar, og ofte under 30, tar likevel på.

Å komme til Norge til jul ble som å komme til Syden, selv om jeg reiste nordover. Og 10. februar underviste jeg for første gang i mitt liv i ytterjakke og med skjerf, deler av timen også med lue. Tiden ble lang. Den lave luftfuktigheten gjør riktignok at kulda ikke går så gjennom marg og ben som ved tilsvarende temperaturer i Norge.

 

Men forurensningen er stor om vinteren, særlig morgen og kveld, det har å gjøre med fyring i de tradisjonelle mongolske teltene, ger’ene. De ligger i beltet som omkranser byen særlig i nord.

Dette er av det mest ubehagelige ved å bo i den mongolske hovedstaden.

  

Overgangen til våren

Det er på mange måter hardt å leve her. Og jeg har aldri før sett slik frem til at vinteren skal ta slutt. Etter noen litt varmere dager nylig var det på’n igjen med under 30 grader om morgenen.

Tsagaan Sar, det mongolske nyttåret som feires i slutten av denne måneden, innevarsler våren. Våren er etter min mening ikke like fin som hjemme, her er den preget av regn, vind, og noen ganger sandstormer. Men vinteren slipper taket.

  

Mongoler har uttrykk i språket som gjenspeiler det å komme seg gjennom eller over visse faser eller hendelser i året. Under Tsagaan Sar hilser man hverandre med spørsmålet om man har «kommet vel over nyttårsleitet», for å si det på veldig norsk. Tilsvarende med andre årstider og hendelser.

  

Solnedgang over Tåål. Foto: Jan Ingve Bernssen.

  

To land i ett

Elva Tåål fryser om vinteren. Det er ikke mye vann i den, så den er nok frossen til bunns. I fjor bodde jeg nær ved, og hadde mange fine spaserturer på den. Søndag ettermiddag var det gjerne bilkjøring der, og en kan se mange familier ute selv i kaldt vær.

For meg er isen på elva en oase om vinteren. Nær sentrum var jeg her borte fra metropolens mas og trafikk, og med noe bedre luftkvalitet.

   

Mongolia er med sitt kontinentale klima på en måte to forskjellige land, ett om vinteren, et annet om sommeren. Selv opplevde jeg både + 37oC i begynnelsen av august og minus det samme i vinter.

Og som i Norge er det store forskjeller mellom sommer og vinter, ikke bare i måten man kler seg på. Om vinteren er det lite melk å få, for nomadene har mindre å avse.

Tidligere besto det mongolske sommerkostholdet i stor grad av melkeprodukter. Om vinteren spiser mange hestekjøtt, som på sin side er for seigt om sommeren.

  

Selv om man ikke rikker seg rent geografisk, er det en reise å gå mellom disse tidene på året. Og denne reisen er lengre enn årstidsvekslingene i Norge. Man reiser ved at omgivelsene endrer seg.

Og slik minnes vi på Guds pakt med Noah: Så lenge jorden er til, skal «sæd og høst, og frost og hete, og sommer og vinter, og dag og natt aldri høre opp» (1Mos 8, 22, jfr. Salme 74, 17).

 


Sør-Amerika

I Sør-Amerika arbeider NLM i Peru og Bolivia. Selv om de fleste i disse landene kaller seg katolikker, er troslivet sterkt preget av folketro og fedredyrking. De færreste kjenner Jesus som frelser.

Les mer | Bli fast giver

OBS: Pga. en feil har Utsyns regionnummer 15/2018 for region nord blitt sendt til abonnenter i region Midt-Norge. Disse vil derfor få to blad i posten istedenfor ett. Det sendes ut nye blad til abonnenter i region nord, men disse blir da noen dager forsinket. Vi beklager dette!

− Det er meningsfullt at kristne forlag slår seg sammen. Da står vi sterkere, sier forlagssjef Tom Teien i Lunde Forlag AS om overtakelsen.

140 ansatte fra Norsk Luthersk Misjonssambands grunnskoler deltok sist uke på personalsamling på Ognatun på Sør-Jæren. NLM har aldri før samlet grunnskolepersonalet sitt på denne måten.

Today's Quote

Rom 14:9 Derfor døde jo Kristus og ble levende igjen, for at han skulle være Herre over både levende og døde.

Share


This site uses cookies. Read more about cookies here. Do not show this message again.