> NLM / Nyheter nlm.no / Å reise på stedet hvilÅ reise på stedet hvil

Elva Tåål i vinterdrakt. Foto: Jens M. Bernssen

Å arbeide som misjonær i verdens kaldeste hovedstad bringer med seg noen utfordringer man ikke finner på andre misjonsfelt. Les hvordan Ole Fredrik betrakter vinterkulda i Ulaanbaatar. 

Lave temperaturer over flere måneder

Jeg liker vinter og kulde. Uke etter uke med makstemperaturer på 18 kuldegrader i Ulaanbaatar, og ofte under 30, tar likevel på.

Å komme til Norge til jul ble som å komme til Syden, selv om jeg reiste nordover. Og 10. februar underviste jeg for første gang i mitt liv i ytterjakke og med skjerf, deler av timen også med lue. Tiden ble lang. Den lave luftfuktigheten gjør riktignok at kulda ikke går så gjennom marg og ben som ved tilsvarende temperaturer i Norge.

 

Men forurensningen er stor om vinteren, særlig morgen og kveld, det har å gjøre med fyring i de tradisjonelle mongolske teltene, ger’ene. De ligger i beltet som omkranser byen særlig i nord.

Dette er av det mest ubehagelige ved å bo i den mongolske hovedstaden.

  

Overgangen til våren

Det er på mange måter hardt å leve her. Og jeg har aldri før sett slik frem til at vinteren skal ta slutt. Etter noen litt varmere dager nylig var det på’n igjen med under 30 grader om morgenen.

Tsagaan Sar, det mongolske nyttåret som feires i slutten av denne måneden, innevarsler våren. Våren er etter min mening ikke like fin som hjemme, her er den preget av regn, vind, og noen ganger sandstormer. Men vinteren slipper taket.

  

Mongoler har uttrykk i språket som gjenspeiler det å komme seg gjennom eller over visse faser eller hendelser i året. Under Tsagaan Sar hilser man hverandre med spørsmålet om man har «kommet vel over nyttårsleitet», for å si det på veldig norsk. Tilsvarende med andre årstider og hendelser.

  

Solnedgang over Tåål. Foto: Jan Ingve Bernssen.

  

To land i ett

Elva Tåål fryser om vinteren. Det er ikke mye vann i den, så den er nok frossen til bunns. I fjor bodde jeg nær ved, og hadde mange fine spaserturer på den. Søndag ettermiddag var det gjerne bilkjøring der, og en kan se mange familier ute selv i kaldt vær.

For meg er isen på elva en oase om vinteren. Nær sentrum var jeg her borte fra metropolens mas og trafikk, og med noe bedre luftkvalitet.

   

Mongolia er med sitt kontinentale klima på en måte to forskjellige land, ett om vinteren, et annet om sommeren. Selv opplevde jeg både + 37oC i begynnelsen av august og minus det samme i vinter.

Og som i Norge er det store forskjeller mellom sommer og vinter, ikke bare i måten man kler seg på. Om vinteren er det lite melk å få, for nomadene har mindre å avse.

Tidligere besto det mongolske sommerkostholdet i stor grad av melkeprodukter. Om vinteren spiser mange hestekjøtt, som på sin side er for seigt om sommeren.

  

Selv om man ikke rikker seg rent geografisk, er det en reise å gå mellom disse tidene på året. Og denne reisen er lengre enn årstidsvekslingene i Norge. Man reiser ved at omgivelsene endrer seg.

Og slik minnes vi på Guds pakt med Noah: Så lenge jorden er til, skal «sæd og høst, og frost og hete, og sommer og vinter, og dag og natt aldri høre opp» (1Mos 8, 22, jfr. Salme 74, 17).

 


Sør-Amerika

NLM driver et stort familieprosjekt i Peru, i tillegg til et bredt evangelisk arbeid i både Peru og Bolivia.

Les mer | Bli fast giver

NLM fikk et overskudd på 300 000 kroner i 2016. ­– Vi lå an til underskudd store deler av året. Når vi ender ut omtrent i balanse er en viktig årsak store gaver mot slutten av året, sier økonomileder Øystein Frøysa.

Jesu oppstandelse står som noe av det viktigste og mest sentrale i den kristne tro. Paulus skriver, «Men er ikke Kristus stått opp, da er vårt budskap tomt, og deres tro er også tom.» 

Læren om Jesu soningsdød settes for tiden under sterk kritikk. Samtidig utvikles det alternative tolkninger av Jesu død. Hva settes på spill når dette skjer?

Dagens bibelsitat

Joh 15:2 Hver grein på meg som ikke bærer frukt, tar han bort. Og hver den som bærer frukt, renser han, for at den skal bære mer frukt.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.