> NLM / Nyheter nlm.no / Animasjonsfilm for ung befolkningAnimasjonsfilm for ung befolkning

Foto: Privat

– Hun skulle bli misjonær, barna skulle bli misjonærbarn og jeg skulle bli misjonærkone. Så stakk jeg hånda i lomma og fant mulighet til å lage film, skriver Roger Gihlemoen i Tanzania.

Overraskelsen

Det er gøy når man stikker hånda i lomma og oppdager den femtilappen man hadde glemt at var der.

Det er litt som en ekstra bursdagsgave, plutselig kan man putte en ekstra lapp i sparebøssa eller kjøpe seg en brus eller to.

Jeg bor i Tanzania og for den norske femtilappen kan jeg kjøpe 17 brus, jeg har aldri drukket så mye brus som det jeg gjør nå.

  

For ett og et halvt år siden fikk min kone tilbud om å være redaktør for to magasiner, Riziki og Twende, i Tanzania. Hun skulle altså bli misjonær, barna skulle bli misjonærbarn og jeg skulle bli misjonærkone.

Jeg har aldri vært en kone før, så dette tenkte jeg at skulle bli spennende.

Før jeg ble kone, jobbet jeg i Norge med å lage film, tv og teater. Jeg har laget alt fra reklamer for Lefdal, Coop og alle andre store merkevarer til barne-tv i beste sendetid og digital scenografi på flere teater.

Så satte jeg jobben på hold og bestemte meg for å prøve noe nytt i noen år. Det burde jo gå greit?

  

Lærer for datteren

Jeg har vært lærer for min eldste datter i litt over et år nå, jeg har passet barn, hogd ned trær, laget mat, ordnet med økonomien og bygd hønehus, alt en misjonærkone pleier å gjøre, men dette med å føde barn lar vente på seg.

  

Men noe har forandret seg.

Datteren min har begynt på en internasjonal skole og jeg har plutselig fått tid til å gjøre andre ting.

For et halvt år siden spurte jeg derfor om jeg kunne bruke kompetansen min og lage film mens jeg var her, animasjonsfilm.

 

Det er nemlig slik at her i Tanzania bruker vi omtalen «et helt menneske» om en voksen, mens et barn dermed blir et halvt menneske.

Barn er ikke prioritet.

Likevel er nesten halve befolkningen barn eller unge.

Tenk å lage animasjonsfilm for det publikummet!

Det er jo en fantastisk mulighet, et kjempemarked, jeg har over 40 millioner potensielle seere i Øst Afrika, som nesten aldri har fått servert animasjonsfilm på deres eget språk.

Og nå har jeg skrevet fem manus.

  

Dette er som med den femtilappen – jeg dro ut på en reise med familien og skulle være misjonærkone, og det har vært spennende og fint, men det jeg elsker å gjøre er å lage film.

Så stakk jeg hånda i lomma og fant den femtilappen, eller den muligheten til å lage film.

Og nå har jeg begynt.

  

Et helt nytt språk

Jeg er fra Knapstad i Østfold og jeg snakker godt norsk, om enn noe utydelig og raskt til tider.

Jeg er også ganske dreven i engelsk, det er jo språket til alle oss nerder som lager animasjonsfilm på datamaskinen.

Men å lære et nytt språk som 35-åring var litt vanskelig.

Det betyr ikke at jeg ikke har klart det, for det gjør jeg altså, jeg snakker kiswahili, men ikke så godt som de som er flinke.

  

For to-tre måneder siden hadde jeg audition, vi fikk inn en del håpefulle skuespillere og jeg tok vare på de som hadde talent.

Jeg hadde gjort klart et rom og fått meg en assistent for anledningen.

Så ser assistenten min på meg med et tomt blikk og forteller at den neste som skal prøvespille er en åttebarnsmor på femti år som ikke kan lese. «Javel» sier jeg, «da får vi hjelpe henne, du leser først, så gjentar hun etter deg.»

Jeg ler litt av dette i etterkant, tenk å møte opp på audition uten å ha lest manus eller helt å vite hva det dreier seg om.

Men dama var flink, og nå er hun en av fem skuespillere som skal hjelpe meg med å realisere filmene.

  

Men jeg har en utfordring med språket.

I februar 2016 ble jeg ferdig med språkskolen. Jeg klarte å holde audition på kiswahili, men jeg klarer ikke å skrive godt nok til å oversette manusene alene.

Foreløpig er de på norsk.

Så hvis du er god i kiswahili, eller du kjenner noen som snakker godt, har jeg en utfordring til dere: Hjelp meg med oversettelsen!

 

Resirkulert metall

Det er fem filmer totalt, hver er omtrent 25 min, og de er skrevet for et ungt publikum.

Jeg har lagt opp de fem filmene med en dramatisk spenningskurve, slik vi har i vanlige filmer:

 

Første film tar for seg Adam og Eva i hagen og alt det fine de har med Gud, før de må ut av hagen.

Andre film er om Abraham og Isak og Guds løfte om å hjelpe menneskene tilbake til hans nærvær igjen gjennom Abrahams slektslinje.

Tredje film er om David og Goliat, og Guds løfte om et evig kongedømme fra Davids trone.

Fjerde film er om Jesu fødsel, og vi begynner å se løsningen på problemet i film nummer en.

Deretter har vi siste og femte film, som kommer med forløsningen på problemet i den første filmen, der Jesus dør og oppstår igjen.

 

Da jeg jobbet i Norge hadde jeg et motion capture-studio. Dette er utstyr man bruker for å lage animasjonsfilm. Jeg solgte utstyret mitt før jeg reiste fordi jeg skulle være misjonærkone og trodde ikke det inngikk i misjonærkonejobben å bruke slikt utstyr.

Men da jeg fikk muligheten til å lage film igjen, kjøpte jeg nytt utstyr som var «made in China».

 

Noe av det som er veldig stilig med dette prosjektet, og det er ganske mange ting som er stilig, er at stilmessig skal jeg lage noe helt unikt for Øst Afrika.

Jeg har sett at mange bruker gamle hermetikkbokser her til å lage leker av. De lager både dyr og biler, motorsykler eller trær. Og alt er laget av oppskårne remser av metall.

Disse tingene får en helt spesiell og unik stil.

Jeg har hentet inspirasjon fra disse resirkulerte lekene og lager et helt animert miljø i denne stilen.

 

Alt jeg lager, lages i datamaskinen

Men jeg bruker ekte skuespillere, det er fordi jeg bruker motion capture, en teknikk der skuespilleren bruker en drakt full av bevegelsessensorer og et ansiktskamera.

Det betyr at hvis en skuespiller hopper og ler, så vil den animerte kopien av David eller Goliat også hoppe og le.

Dermed kan jeg bruke få skuespillere til å spille mange roller. Skuespillerene synes jo ikke, vi ser bare en animert versjon og hører stemmen deres.

Og de billige motion capture-draktene fra Kina hjelper meg med opptakene. Jeg har tre drakter, så jeg kan ta opp tre skuespillere samtidig.

 

Så nå har jeg skuespillere, vi har vært i studio og spilt inn første sang, vi har over 100,000 treff på første bloggfilm, manusene er ferdige og slagplanen er lagt.

I 2018 er fem filmer ferdige, Øst-Afrikas første motion capture hel-animerte serie.

 

Og det er jo litt gøy!

  

(Hvis du kan hjelpe med å oversette fra norsk til kiswahili, ta kontakt med Roger Gihlemoen på rgihlemoen@nlm.no)


Japan

I det travle japanske samfunnet er blant annet ungdom vanskelig å nå. Men nå satser kirken på arbeid blant barn og unge.

Les mer | Bli fast giver

– En 127 år gammel organisasjon trenger å vite noe om røttene sine, sier Espen Ottosen. Boken Sendt – et portrett av Norsk Luthersk Misjonssamband – ønsker å bidra til det. Den lanseres under et seminar på GF.

Torleif Belck-Olsen har blitt ansatt som leder for skoleseksjonen i NLM Norge fra 1. august 2018. Han har tidligere blant annet vært rektor ved SETELA og Kvitsund gymnas.

På helgens hovedstyremøte ble det vedtatt at Hans Arne Sanna (38), som nå er regionleder i NLM utland, blir leder av avdelingen fra 1. august.

Dagens bibelsitat

Rom 15:7 Ta dere derfor av hverandre, likesom også Kristus tok seg av oss, til Guds ære.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.