> NLM / Nyheter nlm.no / Folkefest og avgudsdyrkelse i JuliacaFolkefest og avgudsdyrkelse i Juliaca

Alle foto: privat

Ved å kjøpe og få velsignet en mini-figur av det man ønsker seg tror tusenvis at deres ønsker vil gå i oppfyllelse. 

Hvert år i begynnelsen av mai arrangeres Feria de las Alasitas y fiesta de las Cruces i Juliaca. Behovet for fortsatt evangelisering og misjonsarbeid i Peru blir tydelig etter å ha vært til stede.

Se for deg en katolsk messe ved foten av en 20-meters Kristus-statue. Det synges salmer med kristent/katolsk innhold, presten leder messen og folket deltar og følger godt med, både unge og gamle.

  

Katolsk messe og andiske ritualer på samme tid og sted 

Snur du deg til høyre for statuen, 10-15 meter fra stedet der de har messen, så vil du få øye på andre mennesker. Disse er kledd i tradisjonelle folkedrakter for en annen feiring som også finner sted samme dag og samme sted, Feria de las Alasitas.

Denne feiringen er for Ekeko, rikdommens gud. Denne guden kan gi deg det du måtte ønske: hus, bil, en mastergrad eller en ektefelle.

    

Påkaller ånder for å velsigne gjenstanden 

Det du må gjøre er å kjøpe gjenstanden du ønsker (i tilfelle mastergrad eller ektefelle må du kjøpe diplom eller vielsesattest) i miniatyrformat. Det koster deg mellom 20 og 200 kr.

Så må du få velsignet det av en «ekeko-prest». Han påkaller ånder for å velsigne gjenstanden, ber noen bønner (deriblant «Vår far») brenner litt røkelse og tar seg til slutt betalt for hele dette ritualet.

Så lenge du har gjort dette i rett tro så vil du få den virkelige gjenstanden i løpet av året.

    

Trist og provosert 

Både messen og ritualet skjer samtidig, og folk virker som om de tror at alt hører sammen. Kristen tro og lokalpaganisme i et «naturlig» sammensurium.

Og jeg kunne lett ha sett dette som kun en kulturell observasjon og det ville være interessant. Men først og fremst så ser jeg dette som avgudsdyrkelse, hvor folk mest sannsynlig tror at det er slikt kristendommen skal være.

Og det gjør meg trist og provosert. Trist av å se Guds navn misbrukt. Provosert fordi tilstedeværelsen av evangeliske kristne er minimal. 

Men alt i alt er jeg glad for å ha reist i 4 timer til Juliaca, opplevd dette og sett hvor meningsfylt det er at misjonen er til stede i Peru.


Norge

NLM ønsker å se levende og utadrettede kristne fellesskap over hele Norge.

Les mer | Bli fast giver

NLMs arbeid i Indonesia ble berørt av et kraftig jordskjelv som rammet flere øyer søndag. Ifølge BBC er 91 personer rapportert døde.

Morten Eikli ser tilbake på en festivaluke med varmerekord, flere deltakere, uredd forkynnelse, misjonærinnvielse og ny lovsang.

Fredag kveld er det misjonærinnvielse på UL. – Jeg synes det passet veldig bra å bli innviet på UL. Opp gjennom årene har jeg vært mye innom festivalen, sier David Theodor Thorsen (25).

Dagens bibelsitat

Matt 11:29 Ta mitt åk på dere og lær av meg, for jeg er nedbøyd og ydmyk av hjertet. Så skal dere finne hvile for deres sjeler.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.