> NLM / Nyheter nlm.no / Folkefest og avgudsdyrkelse i JuliacaFolkefest og avgudsdyrkelse i Juliaca

Alle foto: privat

Ved å kjøpe og få velsignet en mini-figur av det man ønsker seg tror tusenvis at deres ønsker vil gå i oppfyllelse. 

Hvert år i begynnelsen av mai arrangeres Feria de las Alasitas y fiesta de las Cruces i Juliaca. Behovet for fortsatt evangelisering og misjonsarbeid i Peru blir tydelig etter å ha vært til stede.

Se for deg en katolsk messe ved foten av en 20-meters Kristus-statue. Det synges salmer med kristent/katolsk innhold, presten leder messen og folket deltar og følger godt med, både unge og gamle.

  

Katolsk messe og andiske ritualer på samme tid og sted 

Snur du deg til høyre for statuen, 10-15 meter fra stedet der de har messen, så vil du få øye på andre mennesker. Disse er kledd i tradisjonelle folkedrakter for en annen feiring som også finner sted samme dag og samme sted, Feria de las Alasitas.

Denne feiringen er for Ekeko, rikdommens gud. Denne guden kan gi deg det du måtte ønske: hus, bil, en mastergrad eller en ektefelle.

    

Påkaller ånder for å velsigne gjenstanden 

Det du må gjøre er å kjøpe gjenstanden du ønsker (i tilfelle mastergrad eller ektefelle må du kjøpe diplom eller vielsesattest) i miniatyrformat. Det koster deg mellom 20 og 200 kr.

Så må du få velsignet det av en «ekeko-prest». Han påkaller ånder for å velsigne gjenstanden, ber noen bønner (deriblant «Vår far») brenner litt røkelse og tar seg til slutt betalt for hele dette ritualet.

Så lenge du har gjort dette i rett tro så vil du få den virkelige gjenstanden i løpet av året.

    

Trist og provosert 

Både messen og ritualet skjer samtidig, og folk virker som om de tror at alt hører sammen. Kristen tro og lokalpaganisme i et «naturlig» sammensurium.

Og jeg kunne lett ha sett dette som kun en kulturell observasjon og det ville være interessant. Men først og fremst så ser jeg dette som avgudsdyrkelse, hvor folk mest sannsynlig tror at det er slikt kristendommen skal være.

Og det gjør meg trist og provosert. Trist av å se Guds navn misbrukt. Provosert fordi tilstedeværelsen av evangeliske kristne er minimal. 

Men alt i alt er jeg glad for å ha reist i 4 timer til Juliaca, opplevd dette og sett hvor meningsfylt det er at misjonen er til stede i Peru.


Stor-Kina

I mange år opplevde kristne i Kina forfølgelse, og det kan fortsatt være krevende å følge Jesus i dag.

Les mer | Bli fast giver

Ny NLM-bok kommer til salgs under GF. Boken løfter fram ærlige og åpne fortellinger fra NLMs fortid og nåtid.

Fire av sju stoler blir ledige i NLMs hovedstyre i sommer, og skal fylles gjennom valg under generalforsamlingen. I tillegg skal det velges fire varamedlemmer. Her kan du bli bedre kjent med kandidatene.

Misjonssambandet ønsker at første pinsedag – 20. mai – skal være en dag med forbønn for folkegrupper som ennå ikke har hørt evangeliet.

Dagens bibelsitat

Heb 4:12a For Guds ord er levende og virksomt og skarpere enn noe tveegget sverd

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.