> NLM / Nyheter nlm.no / Hygiene, vann og vanskeligheterHygiene, vann og vanskeligheter

Befolkningen i området har lite kunnskap om viktigheten av god hygiene. Alle foto: privat

Det er givende å arbeide for å hjelpe mennesker og lokalsamfunn til en bedre og tryggere hverdag. Men det er slitsomt når befolkningen ikke ser verdien i hjelpen de tilbys, skriver en av NLMs utsendinger i Bangale i Kenya.

Bangale er en liten by langt utenfor allfarvei, i et tørt slettelandskap midt i Kenya.

Her ligger hovedbasen for Tana North Water And Sanitation Project, som drives av NLM – og her skal vi bo de neste tre og et halvt årene.

Vi flyttet hit for tre måneder siden, og overgangen fra Nairobi ble stor.

Boforholdene her er helt annerledes enn det vi er vant til – det er tørt og veldig varmt, fullt av insekter og langt til nærmeste matbutikk.

Huset vårt har ikke tette vinduer, bare «glasspersienner» og myggnetting, så vi hører hver minste lyd.

Noen morgener føles det som å våkne midt i en dyrehage.

Ja, og så har vi utedo, ti meter fra huset. Det er rimelig utrivelig på kvelden.

   

 

Det høres kanskje veldig negativt ut, og jeg må innrømme at jeg tenkte mange negative tanker i starten. Jeg så lite positivt med stedet, og kulturforskjellene var store. Det kan være tøft å reise fra trygge omgivelser, men heldigvis er Gud med oss.

Dessuten har jeg en fantastisk ektemann som nesten ikke eier bekymring for noe her i verden – og datteren vår på to trives som bare det.

Nå har vi blitt mer vant til stedet, funnet oss til rette i hverdagen og blitt mer kjent med kulturforskjellene. Det hjelper.

        

  

Hjelp til selvhjelp

Mannen min arbeider som prosjektrådgiver for vannprosjektet her, mens jeg er hygienerådgiver. Vi har givende arbeidsoppgaver, men det er mange frustrasjoner.

Vi må rett og slett lære oss å ikke ha for store forventninger til fremgangen i arbeidet, og være tålmodige.

Vannprosjektet arbeider for tiden i en landsby en times reise fra Bangale. Her arbeides det med å grave et stort hull som skal bli til et vannlager.

Når hullet er gravd, blir bunnen og sidene dekket med sement, og det blir bygd tak. Så blir det tilsatt klor og kjemikalier for å rense vannet som samles opp.

Her en dag kom mannen min hjem etter å ha vært i landsbyen sammen med en kollega for å observere og hjelpe til med arbeidet. Jeg så med en gang at han ikke hadde hatt en god opplevelse. Landsbysjefen hadde vist lite takknemlighet og bare beordret dem rundt for å grave, mens han selv og de andre lokale hadde stått og sett på.

For NLM er det viktig at innbyggerne selv bidrar til å bygge vannlageret. Poenget er ikke at vi skal komme og gjøre alt for dem – de må selv hjelpe til, nettopp fordi de ikke betaler for den jobben vi gjør.

Det er viktig at landsbyen selv får eierskap til prosjektet, og ikke blir avhengige av oss. Når vannlageret er ferdig, vil innbyggerne kunne kjøpe 10 liter vann for ca. 1 krone. Disse pengene skal så gå til vedlikehold, reparasjoner og innkjøp av nye rensemidler til vannet.

     

 

Misforståtte matter

I min jobb som hygienerådgiver skal jeg, sammen med noen andre, reise rundt i området og ha kurs om helse og hygiene. Undervisningen er veldig grunnleggende og handler for eksempel om viktigheten av å vaske hendene før man lager mat eller etter at man har vært på do, å ikke gå på do samme sted som man lager mat og å ikke hive søppel overalt.

Målet er også å bygge enkle toaletter i landsbyene i nærheten av Bangale. Mange her i området er vant til å gå på do nesten rett utenfor døren sin.

For en tid siden dro vi til landsbyen der mannen min arbeider med å bygge vannlager. Vi skulle undervise dem og være med og plukke søppel. Vi hadde med matter som tilhørerne skulle få sitte på, men folk nektet å sette seg på dem.

De var veldig skeptiske til oss og var redde for at de ville bli sittende fast i mattene og bli kristne. I deres kultur er alle hvite mennesker kristne (eller urene). Til slutt tok vi bort mattene, og endelig kunne undervisningen starte.

Denne situasjonen ble veldig sterk for meg. Jeg ble sint og frustrert, og i ettertid har jeg kjent på følelsen av å ikke bli akseptert og respektert for den jeg er – dømt kun ut fra hvordan jeg ser ut. Det er en følelse jeg dessverre tror mange over hele verden opplever hver dag.

   

 

Ser ikke behovet

Vi har vært tilbake i landsbyen flere ganger siden, og nå sitter alle damene på mattene. De vet hvorfor vi er der, og det gir en trygghet. Samtidig har vi fått nye skuffelser, for de ser dessverre ikke verdien i helseundervisningen.

For noen uker siden fortalte de oss at vi ikke lenger trengte å komme. De var uenige i mye av det vi lærte dem og så ikke behovet og viktigheten. Dette er trist.

Noe av det vi underviser i er ernæring. Vi prøver å formidle viktigheten av å få i seg de forskjellige vitaminene hver dag. I denne kulturen har ofte damene mange barn og går hyppig gravide, og da er det enda viktigere å være klar over hva barna og ikke minst fosteret i magen trenger for å vokse.

Denne landsbyen praktiserer også omskjæring av jenter. Vi prøver å fortelle dem at dette ikke er bra, fordi det skaper mye betennelse og infeksjon for jentene i etterkant. Det er ofte mødrene som gjør det selv på barna sine, og de kutter med det de har tilgjengelig.  Dette var de også veldig uenige i, og dermed hadde de enda større unnskyldning til å jage oss bort.

   

 

Be for landsbyen!

Denne landsbyen trenger virkelig forbønn. Be om at damene må se viktigheten i god helse og hygiene, og at landsbyboerne må se verdien av hjelpen vi tilbyr dem for å sikre stabil vanntilgang!

Be også gjerne om regn i dette området, som ofte er utsatt for tørke.

Og be for folket i Bangale og landsbyene rundt, at de må få drømmer og syner fra Gud, og at vi må få være gode vitner i hverdagen og arbeidsoppgavene våre.

 


Stor-Kina

I mange år opplevde kristne i Kina forfølgelse, og det kan fortsatt være krevende å følge Jesus i dag.

Les mer | Bli fast giver

Ny NLM-bok kommer til salgs under GF. Boken løfter fram ærlige og åpne fortellinger fra NLMs fortid og nåtid.

Fire av sju stoler blir ledige i NLMs hovedstyre i sommer, og skal fylles gjennom valg under generalforsamlingen. I tillegg skal det velges fire varamedlemmer. Her kan du bli bedre kjent med kandidatene.

Misjonssambandet ønsker at første pinsedag – 20. mai – skal være en dag med forbønn for folkegrupper som ennå ikke har hørt evangeliet.

Dagens bibelsitat

Jak 1:26 Den som mener at han dyrker Gud, og ikke holder sin tunge i tømme, men bedrar sitt eget hjerte, hans gudsdyrkelse er forgjeves.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.