> NLM / Nyheter nlm.no / På vei til skole og fremtidPå vei til skole og fremtid

Ill.foto: Lamessa Endalew

Solen står opp over en by et sted i Etiopia. Lufta er støvete og bønneropene gjaller fra moskeene. Utdanningsnivået i befolkningen er lavt, men langs veien går elever på vei til NLMs ungdomsskole.

En ny morgen. Det er varmt – og like tørt og støvete som i går. Men vi vet at temperaturen vil øke ganske mye når klokka nærmer seg lunsjtid, og da vil det også bli mer vind.

En ny skoledag. Vi er på vei over markedet i en by øst i Etiopia for å komme på jobb, det vil si til skolen.

Skolen er en nystartet secondary school (ungdomsskole). Dette første året har vi 9. og 10. klasse.

Det er mange moskeer rundt skolen vår. Vi kan telle seks. En av dem er ganske ny og rager høyt i omgivelsene.

Når det er bønnetider er det ikke alltid like lett å høre hva som blir sagt i klasserommet.

       

"Hello teacher!"

Vi kjenner lukta av god kaffe som blir kokt, ser folk som spiser frokost ute på gata. Bambolino-bakerne er i fullt arbeid, de fyrer godt under gryta for å få oljen til å koke. (Bambolino ligner på en slags smultring).

Eselkjerrer med blå plasttønner som frakter vann rundt i byen møter vi mange av. Innlagt vann er luksus her. Noen har brønner som fylles opp, andre har bare jerrykanner/plastkanner som må få påfyll.

Kameldrivere kommer med kamelene sine, nedlesset med ved. På veien er det skolebarn i uniform, både små og store.

«Hello teacher! How are you?» Mange hilser på oss når vi går forbi. Det er ikke så veldig mange med hvite ansikter her, men nå er de blitt vant til oss.

   

Yrer av liv

Det sitter en gjeng mannfolk på veien, med spader, hakker og annet verktøy. Det er dagarbeidere som venter på at noen skal ha bruk for dem og det de kan gjøre.

Antall dagarbeidere har økt. Det sitter flere «ledige på torget» i dag enn det gjorde for noen måneder siden. Flere har kommet til fra landsbyene rundt, og de håper på arbeid her.

Det er et kaos av lyder og aktiviteter. Kvinner i fargerike, heldekkende kapper som flagrer i vinden.

De små taxiene, bajajer, blå og hvitmalte, er alltid fulle av folk på denne tiden av døgnet.

   

Lange og varme dager

Vi når porten til skolen vår. Vakta åpner for oss. Det er ikke så mange på skoleområdet ennå. Ungdommene er som ungdommer flest, de møter ikke opp på skolen for tidlig!

Noen går, noen har veldig lang vei og nytter seg av bajaj, noen vet at de likevel kommer for sent i dag, og da er det bare å ta det med ro.

Etter flaggheising og sang av nasjonalsang er det tid for undervisning. Sju skoletimer, fem før lunsj og to etterpå.

Ettermiddagstimene er varme, termometeret viser 35 grader. I klasserommene sitter elevene rimelig tett – i alle fall etter vår målestokk, men ikke etter landets.

   

Et viktig arbeid

Utdanning er viktig! Både for gutter og jenter. Mange jenter dropper ut av skolesystemet her etter barneskolen, men på skolen vår er rundt halvparten av elevene jenter. Det synes vi er flott!

All undervisning er på engelsk, bortsett fra timene i det lokale språket. Kjemi, matematikk og fysikk kan derfor være vanskelig å få med seg. Ikke alle har like gode engelskkunnskaper.

Arbeidet vårt i dette området er viktig, fordi utdanningsnivået er veldig lavt. En stor del av befolkningen er halvnomader, og det kan bli så som så med skolegangen for barna.

Måtte skolen bli til gagn og nytte for de som vokser opp i dette området! Det er vårt håp og vår bønn.


Indonesia

Mye av NLMs arbeid i Indonesia handler om barn og unge, både gjennom søndagsskolearbeid og arbeid for å sikre barns utdanningsvilkår.

Les mer | Bli fast giver

I høytiden som stunder til arrangerer Misjonssambandet en rekke påskemøter for unge, voksne og familier. På Solgry, Solhøgda og Solåsen, alle med sol – gjerne påskesol – i navnet, blir det samlinger om Forsoneren – dødens overmann.

Åndelig manipulering foregår også i NLM. Utsyn ønsker dine alvorlige og mindre alvorlige historier om åndelig manipulasjon.

I disse dager avsluttes det tredje kullet av TeFT Familie i Nairobi i Kenya. Seks familier har hatt tolv uker på denne bibelskolen. Bare en av disse familiene er aktive i NLM.

Dagens bibelsitat

Jos 1:3 Hvert sted dere setter foten på, gir jeg dere, slik jeg sa til Moses.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.