> NLM / Nyheter nlm.no / Til de minst nådde i Sør-SudanTil de minst nådde i Sør-Sudan

Eivind Johannes sammen med barn fra Larim-stammen. Alle foto: Eivind Johannes Lindtjørn

Sør-Sudan, verdens yngste nasjon, er herjet av borgerkrig og sult. FN advarer om folkemord. Men ved hjelp av Mission Aviation Fellowship (MAF) når kristne inn med både nødhjelp, bistand og evangeliet til unådde folkeslag.

Fakta:

Eivind Johannes Lindtjørn er utsending for NLM i Øst-Afrika og arbeider der som pilot for MAF (Mission Aviation Fellowship). Gift med Nadia, to barn, for tiden bosatt i Nairobi.
 
MAF er verdens ledende aktør/NGO innen bistandsflyging med hovedkontorer i England, Australia og USA. MAF er et flyselskap som opererer mer enn 140 fly i mer enn 25 utviklingsland.

Sør-Sudan og Sudan representerer både noen av verdens første områder nådd med evangeliet, og noen av nåtidens minst nådde.

Kristendommen kom til Nuba-fjellene på grensen mellom Sudan og Sør-Sudan allerede i det andre århundret etter Kristus. Den byzantinske keiseren Justinian I gjorde Nubia til en kristen høyborg, og i 580 var kristendommen den offisielle religionen i Nubia, dagens Sudan.

Fra 700 gjorde islam sitt innrykk i området, og i 1504 falt det siste kristne kongeriket i Nubia.

På 1800-tallet begynte romersk-katolske og britiske misjonærer å arbeide i Sudan, men de britiske kolonimyndighetene la etter hvert begrensninger og føringer for misjonærenes aktiviteter, spesielt i det multietniske sørlige Sudan, dagens Sør-Sudan.

Katolske, anglikanske og presbyterianske misjonærer ble tildelt sine respektive områder, mens andre områder ble forbudt for misjonærene.

    

Arabiske muslimer i nord

Mission Aviation Fellowship (MAF) startet opp i Sør-Sudan i 1950. MAFs første base var i Akobo i øst, ved grensen mot Etiopia, og en av våre første partnerorganisasjoner var Sudan Interior Mission, SIM.

Siden da har MAF måttet forlate landet flere ganger på grunn av borgerkrig, siste gang i 1983.

I 2005 var vi tilbake igjen, og siden da har MAF hatt base i hovedstaden Juba. Vi betjener fremdeles SIM i det samme området som da vi startet i 1950.

SIM jobbet den gang blant Mabaan-folket, som nå er delvis nådd, men en ny dør til et helt unådd folkeslag har åpnet seg i Mabaan-regionen på grensen mot Sudan.

  

Bibler til unådde

Arabiske bibler til Doro-området.

Det islamistiske regimet i Khartoum har ved sin systematiske forfølgelse av sin egen befolkning i blånilstaten drevet 140 000 mennesker på flukt til nabolandet Sør-Sudan. Her bor de i flyktningleirer i Maban fylke, rundt byen Doro.

Misjonæren Eli har bodd her med sin familie i 8 år og arbeider i disse flyktningleirene. Sammen med sin etiopiske assistent når de muslimer fra et ellers helt lukket land med evangeliet. Ved flere anledninger har jeg fløyet arabiske bibler til Eli, som de deler ut i flyktningleirene.

Etter kamphandlinger i Doro i Januar 2017 måtte dessverre misjonærene evakuere til Kenya, men de håper og planlegger å reise tilbake når det er stabilt nok.

  

Folket fra Nuba-fjellene

Til tross for at Sør-Sudan lider under konflikter og utallige andre problemer, har det åpnet seg en dør til å nå ellers utilgjengelige og unådde mennesker.

I 2011 fløy en MAF-pilot to arbeidere fra den kristne hjelpeorganisasjonen Samaritan’s Purse til en flystripe i Unity state ikke langt fra grensen mot Sudan og Nuba-fjellene. Med i flyet hadde de også en firehjuls motorsykkel.

Det var rapporter om mange tusen mennesker på flukt fra bombardementet mot sivilbefolkningen i Nuba-fjellene i Sudan, og de to kjørte ut i villmarken på firhjulingen for å finne disse menneskene, så de kunne hjelpe dem.

De fant over 20 000 mennesker i et område nær grensen til Sudan. Det ble satt opp en leir, og etter hvert ble mat droppet fra fly.

Det ble også ryddet en flystripe, og Samaritan’s Purse og andre misjons- og hjelpeorganisasjoner har siden da vist Guds kjærlighet i ord og handling til disse menneskene.

  

Eivind Johannes på jobb.

  

Blant titusenvis av trengende

MAF flyr jevnlig til dette området, og en av misjonsorganisasjonene vi betjener er Pioneers. I september 2016 fløy jeg et ektepar med deres da åtte måneder gamle sønn til området med hele flyttelasset deres.

Det bor nå over 70 000 mennesker fra Nuba-fjellene i området, og ekteparet jobber blant disse og håper en gang å flytte lenger nord, til Nuba-fjellene, når sikkerheten tillater det.

De samarbeider med nubiske pastorer, lærere og helsearbeidere.

Han er bygningsmann og lærer folk å bygge kjølige hus mer effektivt med lokalt tilgjengelige materialer, samt at han samarbeider med en organisasjon som hjelper lokale klinikker med å produsere proteser med 3D-printere.

Hun arbeider på klinikken som drives av Samaritan’s Purse, der hun underviser sykepleiere i ernæring og bruk av ultralydmaskin i oppfølging av gravide.

  

Dette stedet ligger i Unity state, helt nord i Sør-Sudan. Å reise hit landeveien ville tatt en uke, og da på veier som kun er farbare fire måneder i året og herjet av krig og røvere. Eneste veien inn til området er da med fly.

MAF er slik med og gjør det mulig for denne familien å tjene Gud blant disse trengende menneskene.

   

Yida flyktningleir i Nuba-fjellene med over 70 000 innbyggere.

  

Øst-Ekvatoria

Et av områdene som misjonærer ikke fikk lov å reise til av de britiske kolonimyndighetene i 1890-årene var Øst-Ekvatoria, en stat som grenser til Etiopia, Kenya og Uganda.

På grunn av dette og senere års kriger er flere av folkegruppene her fremdeles unådde.

En av disse er Larim-folket. De bor langs Buya-fjellene mellom Torit og Kapoeta, og siden 2015 har African Inland Mission (AIM) arbeidet blant denne stammen. De er nå fire familier og to enslige og har bosatt seg på tre plasser langs fjellkjeden.

Ukentlig flyr vi til flystripen AIM nylig ryddet i Kimatong med leveranser eller for å fly inn og ut misjonærer og andre arbeidere.

 

Inn for landing på flystripen i Kimatong.

  

Wycliffe driver parallelt med oversettelse av Bibelen til larim-språket, og vi flyr derfor ofte for dem også.

Sist jeg var der spurte jeg team-lederen for AIM-misjonærene om hvordan arbeidet gikk. Han kunne glad fortelle at folk hadde begynt å komme til tro.

De viser Jesus-filmen på det beslektede didinga-språket, og blant dem som har tatt imot Jesus er en av konene til den ene landsbyhøvdingen.

    

Eivind Johannes med AIM-misjonær og oversettere fra Wycliffe.

 

Håp tross alt

Midt i all nøden og lidelsen i Sør-Sudan er det glimt av håp. Misjonærer, evangelister, pastorer og kristne hjelpearbeidere viser daglig Guds kjærlighet til menneskene i Sør-Sudan.

Den 26. mars i år ble seks hjelpearbeidere drept da bilen deres ble angrepet av røvere på vei mellom Juba og Pibor.

MAFs tjenester er ikke luksus, men en absolutt nødvendighet for å trygt kunne nå ut med hjelp og evangeliet om Jesus Kristus.

 

Misjonærer og lokale i Kimatong ønsker MAF-flyet velkommen.


Nord-Afrika

NLMs utsendinger i Nord-Afrika vitner om Guds kjærlighet i hverdagen.

Les mer | Bli fast giver

NLM Ung støtter en ny ungarbeiderstilling tilknyttet den islandske misjonsorganisasjonen SIK. Ungarbeider Olafur Jon Magnusson har også en stilling i det islandske Laget.

En flunkende ny forsamlingssal ble innviet i Kristiansund søndag. Salen ligger vegg i vegg med NLM Gjenbruks store butikk i byen.

NLMs arbeid i Indonesia ble berørt av et kraftig jordskjelv som rammet flere øyer søndag. Ifølge BBC er 91 personer rapportert døde.

Dagens bibelsitat

Jes 40:11 Som en hyrde skal han vokte sin hjord. I sin arm skal han samle lammene, og ved sin barm skal han bære dem. De får som har lam, skal han lede.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.