> NLM / Nyheter nlm.no / Visebiskopen på motorsykkelVisebiskopen på motorsykkel

Foto: Anders Artmark Aanensen

Et slangebitt og en trofast farmor var viktig for at kirkelederen Nicholas Loyara ikke endte i grøfta.

Nicholas Loyara

Visebiskop i ELCK North West Diocese (NWD)

  

Alder: 47 år

Sted: Pokot, Kenya

Aktuell: Nicholas Loyara er visebiskop i Nordvest-synoden i NLMs samarbeidskirke i Kenya.

I dag er 47-åringen visepresident i den lutherske kirka i Pokot og leder for kirkens evangeliseringsarbeid i et stort område nord i regionen.

Det kunne gått ganske annerledes for kirkelederen fra Kenya.

   

Klok farmor

– Hadde jeg gått samme vei som mange av vennene mine, kunne jeg ha vært død nå. De drakk alkohol, noen rømte og begynte å stjele. Noen fikk HIV/Aids. Mange av dem har fremdeles alkoholproblemer, sier Nicholas Loyara.

Veien mot en kristen tro begynte med farmoren. Loyaras mor døde da han var åtte år gammel, og gutten flyttet inn hos besteforeldrene. Hun møtte islandske misjonærer utsendt av NLM og ble døpt i 1982.

– Uten farmor ville jeg kanskje vært blant dem som mistet taket på livet. Hun var smart og holdt oss opptatt med skole og i kirke, forklarer Loyara.

   

Slangebittet

Det var likevel et slangebitt som fikk han til å ta et eget valg.

– Jeg var med og passet på kveget og gikk gjennom gresset. Da ble jeg bitt av en svart mamba.

Han skrek inntil noen av de andre guttene kom til. De bandt tau rundt beinet som hovnet opp. Deretter bar de ham fire kilometer til sykehuset.

– Jeg var heldig fordi jeg raskt fikk riktig medisin, sier Loyara.

  

Episoden fikk 12 år gamle Nicholas til å tenke på framtiden.

– Jeg spurte meg selv hvorfor dette skjedde med meg: «Du var nær den sikre død, men Gud sa nei.» Den opplevelsen ga meg tro på at Gud hadde en plan for mitt liv. Før gikk jeg i kirken fordi farmor ville det, men nå tok jeg et klart valg, sier han.

Han fikk oppleve at valget kostet.

– Jeg mistet flesteparten av vennene mine. Men jeg har jeg testet det livet og vet hvor mye bedre det er å leve i Kristus.

     

 

Kallet

Han ble tidlig ungdomsleder i kirka. Senere gikk han gjennom et program for å bli evangelist.

– Jeg kjente dypt inne i meg at Gud kalte meg til å gå ut med evangeliet, sier Loyara.

Han fikk etter hvert ansvar for kirkens evangeliseringsarbeid i et stort område nord i Pokot.

– Det var en stor utfordring å overta arbeidet etter misjonærene uten å ha de samme ressursene. Jeg måtte forklare at det ikke fantes penger til kirkebygget, skolen eller sykehuset.

  

Nå har han ledet evangeliseringsarbeidet i snart 15 år, og opplever at erfaringen hjelper ham i utfordringene.

– Folk forventer at jeg skal hjelpe dem økonomisk som kirkeleder, og det er jeg som må ta tak i saker hvor pastorer har begått utroskap, drukket alkohol, slått kona eller lignende. Da er det godt å ha mer erfaring og god støtte fra kirken, sier Loyara.

     

Fred i hjertet

Han er borte fra familien tre uker i strekk og kan kjøre motorsykkel opp til ti mil om dagen på dårlige veier.

– Før ble kona sint da jeg gikk rett i seng etter å ha vært borte i tre uker. Jeg måtte forklare hvorfor jeg var for trøtt til å gjøre det som ble forventet av meg da, sier han.

Likevel er han ikke i tvil om at det han har ofret, har vært verd det.

– Veldig mange har tatt imot ordet og kommet til tro. Vi har startet flere kirker, og vi har gitt lokale ledere utdannelse. De kristne sender barna til skolen, og de har startet skoler. Det får meg til å gå videre – når vi har startet arbeid et sted, så får man aldri fred i hjertet sitt hvis det ikke blir fulgt opp.


Japan

I det travle japanske samfunnet er blant annet ungdom vanskelig å nå. Men nå satser kirken på arbeid blant barn og unge.

Les mer | Bli fast giver

– En 127 år gammel organisasjon trenger å vite noe om røttene sine, sier Espen Ottosen. Boken Sendt – et portrett av Norsk Luthersk Misjonssamband – ønsker å bidra til det. Den lanseres under et seminar på GF.

Torleif Belck-Olsen har blitt ansatt som leder for skoleseksjonen i NLM Norge fra 1. august 2018. Han har tidligere blant annet vært rektor ved SETELA og Kvitsund gymnas.

På helgens hovedstyremøte ble det vedtatt at Hans Arne Sanna (38), som nå er regionleder i NLM utland, blir leder av avdelingen fra 1. august.

Dagens bibelsitat

Rom 15:7 Ta dere derfor av hverandre, likesom også Kristus tok seg av oss, til Guds ære.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.