> Utsyn / Leder / En ny jødeparagraf?En ny jødeparagraf?

Bør kristne støtte jødenes rett til å omskjære sine guttebarn?

Temaet er igjen aktuelt. Fremskrittspartiets landsmøte vedtok med et klart flertall å programfeste forbud mot rituell omskjæring av guttebarn. Vi bør merke oss at ingen land har et slikt forbud.

Også andre politikere, samt blant annet barneombudet, følger Fremskrittspartiet. «Omskjæring av guttebarn er en barbarisk skikk som burde vært ulovlig i Norge. Vi kan ikke godta at voksne skjærer vekk barns religionsfrihet», skrev Nicholas Wilkinson, leder for Sosialistisk Ungdom på NRK Ytring 1. april 2014.

 

Ingen plikt. Det nye testamente sier tydelig at omskjæring ikke er en plikt for kristne. Tvert imot understreker Paulus at omskjæring ikke må gjøres til en lovgjerning: «Hvis dere lar dere omskjære, så vil Kristus ikke være til noe gagn for dere. Igjen vitner jeg for hvert menneske som lar seg omskjære, at han skylder å holde hele loven» (Gal 5,2–3).

Etter kristen tenkning er den fysiske omskjærelsen et forbilde på et omskåret hjerte – som vi får ved troen på Jesus. Som Paulus sier: «I ham er dere også blitt omskåret med en omskjærelse som ikke er gjort med hender, ved at kjødets legeme ble avlagt, ved Kristi omskjærelse» (Kol 2,11).

Samtidig ser vi at Timoteus ble omskåret av Paulus «av hensyn til jødene» (Apg 16,3). Dernest vet vi at Jesus ble omskåret på den åttende dag (Luk 2,21). For kristne er det viktig å huske at Gud faktisk påla jødefolket omskjæringen. Av den grunn blir det uholdbart å kalle omskjæring en barbarisk skikk. I så fall gjør vi Gud ansvarlig for et overgrep.

 

Beskytte barn. Mange av dem som støtter et forbud mot omskjæring avviser at de stigmatiserer jøder. Dette handler bare om å beskytte barn. «Vi må beskytte unger mot foreldre som ikke forstår barnas beste, men i stedet setter ære, stolthet og familietradisjoner først», sa for eksempel Tormod Overland på Frps landsmøte.

Men denne debatten kan ikke reduseres til bare å handle om intensjonen bak et forbud. Tvert imot må vi også vurdere konsekvensene av et forbud. Dette illustrerer debatten om aktiv dødshjelp. Forkjemperne for en slik praksis hevder at de bare vil vise barmhjertighet mot lidende mennesker, men resultatet er like fullt at staten tillater drap.

Fra 1814 til 1851 forbød grunnloven jøders innreise til Norge. Svært mange jøder vil oppleve et forbud mot omskjæring som en ny jødeparagraf. Det skyldes at skikken oppleves som helt grunnleggende for et jødisk liv og en jødisk identitet. Kristne bør slåss for jøders rett til å leve som jøder – selv om vi teologisk avviser omskjæring.


Terje Tvedt, blant annet professor i geografi, har lenge fremmet sterk kritikk av norske myndigheters støtte til bistandsprosjekter i regi av norsk misjon. I 2004 stod han bak TV2s kritiske dokumentar «Statsmisjonærene». Tvedt mener at siden kristen misjon først og fremst vil at mennesker skal bli kristne, betyr statlig støtte til misjonsorganisasjoners bistandsprosjekter at den norske stat finansierer ren misjonsvirksomhet.

I 2005 utga Jo Nesbø, Norges desidert mest leste krimforfatter, krimromanen Frelseren. I begynnelsen av boken blir ei ung jente voldtatt på en leir i regi av Frelsesarmeen. Til flere medier uttalte Nesbø at ekstra mange overgrep foregår i lukkede, kristne miljøer. Samme påstand, lagt i munnen på en psykolog, dukker opp i romanen.

I 126 år har NLM vært noe mer enn «bare» en misjonsorganisasjon. Selv om kallet til de minst nådde har stått helt sentralt, har det omfattende arbeidet i Norge hatt en selvstendig verdi. Det har aldri vært slik at denne virksomheten bare er blitt sett på som bare et slags innsamlingsredskap eller et mobiliseringsredskap.

Utsyn på Facebook

Stor-Kina

I mange år opplevde kristne i Kina forfølgelse, og det kan fortsatt være krevende å følge Jesus i dag.

Les mer | Bli fast giver

Dagens bibelsitat

Jak 1:26 Den som mener at han dyrker Gud, og ikke holder sin tunge i tømme, men bedrar sitt eget hjerte, hans gudsdyrkelse er forgjeves.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.