> Utsyn / Leder / En ny jødeparagraf?En ny jødeparagraf?

Bør kristne støtte jødenes rett til å omskjære sine guttebarn?

Temaet er igjen aktuelt. Fremskrittspartiets landsmøte vedtok med et klart flertall å programfeste forbud mot rituell omskjæring av guttebarn. Vi bør merke oss at ingen land har et slikt forbud.

Også andre politikere, samt blant annet barneombudet, følger Fremskrittspartiet. «Omskjæring av guttebarn er en barbarisk skikk som burde vært ulovlig i Norge. Vi kan ikke godta at voksne skjærer vekk barns religionsfrihet», skrev Nicholas Wilkinson, leder for Sosialistisk Ungdom på NRK Ytring 1. april 2014.

 

Ingen plikt. Det nye testamente sier tydelig at omskjæring ikke er en plikt for kristne. Tvert imot understreker Paulus at omskjæring ikke må gjøres til en lovgjerning: «Hvis dere lar dere omskjære, så vil Kristus ikke være til noe gagn for dere. Igjen vitner jeg for hvert menneske som lar seg omskjære, at han skylder å holde hele loven» (Gal 5,2–3).

Etter kristen tenkning er den fysiske omskjærelsen et forbilde på et omskåret hjerte – som vi får ved troen på Jesus. Som Paulus sier: «I ham er dere også blitt omskåret med en omskjærelse som ikke er gjort med hender, ved at kjødets legeme ble avlagt, ved Kristi omskjærelse» (Kol 2,11).

Samtidig ser vi at Timoteus ble omskåret av Paulus «av hensyn til jødene» (Apg 16,3). Dernest vet vi at Jesus ble omskåret på den åttende dag (Luk 2,21). For kristne er det viktig å huske at Gud faktisk påla jødefolket omskjæringen. Av den grunn blir det uholdbart å kalle omskjæring en barbarisk skikk. I så fall gjør vi Gud ansvarlig for et overgrep.

 

Beskytte barn. Mange av dem som støtter et forbud mot omskjæring avviser at de stigmatiserer jøder. Dette handler bare om å beskytte barn. «Vi må beskytte unger mot foreldre som ikke forstår barnas beste, men i stedet setter ære, stolthet og familietradisjoner først», sa for eksempel Tormod Overland på Frps landsmøte.

Men denne debatten kan ikke reduseres til bare å handle om intensjonen bak et forbud. Tvert imot må vi også vurdere konsekvensene av et forbud. Dette illustrerer debatten om aktiv dødshjelp. Forkjemperne for en slik praksis hevder at de bare vil vise barmhjertighet mot lidende mennesker, men resultatet er like fullt at staten tillater drap.

Fra 1814 til 1851 forbød grunnloven jøders innreise til Norge. Svært mange jøder vil oppleve et forbud mot omskjæring som en ny jødeparagraf. Det skyldes at skikken oppleves som helt grunnleggende for et jødisk liv og en jødisk identitet. Kristne bør slåss for jøders rett til å leve som jøder – selv om vi teologisk avviser omskjæring.


I 1986 utga NLM det lille heftet Plan eller tilfeldighet. Kritiske merknader til Evolusjonsteorien. Forfatter var geolog Willy Fjeldskaar som i dag er professor ved Universitet i Stavanger. I særlig grad kritiserer heftet, som ble trykket i mange tusen eksemplarer, ideen om at livet og levende organismer er blitt til uten noen skaper.

Den konservative nettavisen Minerva har de siste ukene publisert en rekke kritiske artikler om oppvekst i religiøse miljøer. Det startet med et sterkt intervju med Sara Charlotte Amundsen (21). Hun vokste opp i Jehovas vitner, men vendte menigheten ryggen som 19-åring og ble deretter utstøtt.

Nesten halvveis inn 2017 har jeg lyst til å rette en stor takk til alle misjonsvenner som blant annet gjennom sin givertjeneste bidro til at NLM enda et år kunne være med og utbre Guds rike i Norge og i utlandet. Når regnskapet i tillegg kunne gjøres opp med et resultat som viser at det i fjor ble brukt omtrent like mye penger som kom inn, var det ekstra gledelig.

Utsyn på Facebook

Norge

I Norge driver NLM et stort og variert arbeid over hele landet. I dag satser vi også mer og mer på flerkulturelt arbeid.

Les mer | Bli fast giver

Dagens bibelsitat

1Mos 2:3 Og Gud velsignet den sjuende dagen og helliget den, for på den hvilte han fra alt sitt verk, det Gud hadde skapt og ville gjøre.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.