> Utsyn / Leder / Ikke så frigjortIkke så frigjort

I 2005 utga Jo Nesbø, Norges desidert mest leste krimforfatter, krimromanen Frelseren. I begynnelsen av boken blir ei ung jente voldtatt på en leir i regi av Frelsesarmeen. Til flere medier uttalte Nesbø at ekstra mange overgrep foregår i lukkede, kristne miljøer. Samme påstand, lagt i munnen på en psykolog, dukker opp i romanen.

Så langt jeg vet er det ikke dokumentert at det er flere – eller færre – overgrep i kristne miljøer enn andre steder. Det har ført til mye synsing. Mange har brukt overgrepene i Den katolske kirken, eller andre fortellinger om krenkelser i kristen sammenheng, til å slå fast at en restriktiv seksualmoral er skadelig. Såkalt seksuell frigjøring har blitt sett på som bare positiv.

Kanskje vil situasjonen endre seg i etterkant av høstens #metoo-kampanje. Massive medieoppslag om seksuell trakassering i miljøer som ikke er kjent for en restriktiv seksualmoral gjør inntrykk. Det kan bli lettere å argumentere for at sex hører sammen med forpliktende kjærlighet uten å bli stemplet som en prippen moralist.

Bryter idealer

Seksuelle overtramp foregår dessverre overalt. Også i kristne miljøer, der enigheten er stor om at det seksuelle samlivet bare hører til i ekteskapet mellom mann og kvinne, kan trakassering og overgrep foregå. En årsak er at det iblant er forskjell på å ha høye idealer og å etterleve disse.

Vi vet også at kvinner kan være svært utsatt for seksuell trakassering i land som sier tydelig nei til løssluppenhet eller tilfeldig sex. En FN-studie fra 2013 viste at 99,3 prosent av alle kvinner i Egypt har opplevd muntlig eller fysisk trakassering. For noen år siden satte mange medier søkelys på hvor sårbare indiske kvinner var for voldtekt og trakassering.

Alt tilsier at muligheten for overgrep og overtramp øker når kvinner ikke behandles som likeverdige med menn. #metoo-kampanjen har vist at menn med makt ofte har kunnet slippe unna med overtramp og overgrep. Mekanismen synes å gjøre seg gjeldende overalt.

Uønsket berøring

#metoo-kampanjen har fått mye støtte. Men det finnes også noen som er kritiske til at konsekvensen kan bli en mer restriktiv seksualmoral. Filmskaperen Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen skrev i Aftenposten 28/11 at kvinner må tåle at menn prøver seg. Han formulerte seg slik: «at en person prøver seg på deg et par ganger, legger hånden sin på låret ditt eller stryker deg over rumpa, blir noe annet. Da er det din oppgave å si nei og gå videre her i livet».

Det er tydelig at Krutzkoff Jacobsen ser det som viktig at menn kan sjekke opp kvinner de ikke kjenner. Kristne miljøer bør frimodig praktisere en helt annen seksualmoral. I våre fellesskap skal kvinner være trygge på at de ikke utsettes for uønsket berøring.


Terje Tvedt, blant annet professor i geografi, har lenge fremmet sterk kritikk av norske myndigheters støtte til bistandsprosjekter i regi av norsk misjon. I 2004 stod han bak TV2s kritiske dokumentar «Statsmisjonærene». Tvedt mener at siden kristen misjon først og fremst vil at mennesker skal bli kristne, betyr statlig støtte til misjonsorganisasjoners bistandsprosjekter at den norske stat finansierer ren misjonsvirksomhet.

I 2005 utga Jo Nesbø, Norges desidert mest leste krimforfatter, krimromanen Frelseren. I begynnelsen av boken blir ei ung jente voldtatt på en leir i regi av Frelsesarmeen. Til flere medier uttalte Nesbø at ekstra mange overgrep foregår i lukkede, kristne miljøer. Samme påstand, lagt i munnen på en psykolog, dukker opp i romanen.

I 126 år har NLM vært noe mer enn «bare» en misjonsorganisasjon. Selv om kallet til de minst nådde har stått helt sentralt, har det omfattende arbeidet i Norge hatt en selvstendig verdi. Det har aldri vært slik at denne virksomheten bare er blitt sett på som bare et slags innsamlingsredskap eller et mobiliseringsredskap.

Utsyn på Facebook

Japan

I det travle japanske samfunnet er blant annet ungdom vanskelig å nå. Men nå satser kirken på arbeid blant barn og unge.

Les mer | Bli fast giver

Dagens bibelsitat

Rom 15:7 Ta dere derfor av hverandre, likesom også Kristus tok seg av oss, til Guds ære.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.