> Utsyn / Leder / Lojale givereLojale givere

Nesten halvveis inn 2017 har jeg lyst til å rette en stor takk til alle misjonsvenner som blant annet gjennom sin givertjeneste bidro til at NLM enda et år kunne være med og utbre Guds rike i Norge og i utlandet. Når regnskapet i tillegg kunne gjøres opp med et resultat som viser at det i fjor ble brukt omtrent like mye penger som kom inn, var det ekstra gledelig.

Så innrømmer vi gjerne at å balansere mellom å takke for gavene i 2016 og å oppfordre til fortsatt engasjement og giverglede i 2017, ikke alltid oppleves like enkelt. Vi spør oss også om hvor ofte vi skal redegjøre for de økonomiske realitetene gjennom året. Dessuten: Hva burde kommuniseres når oktobertallene i fjor viste et minusresultat på 22 millioner kroner (14 millioner svakere enn 2015)? Skaper det giverglede å skrive om en rekordsvak norsk krone som gjør arbeidet vårt på misjonsfeltene mye dyrere enn bare for et par år tilbake?

Et annet aktuelt spørsmål: Hvordan skal vi kommunisere at gavetallene for de fire første månedene i 2017 viser en nedgang, sammenlignet med 2016, på 1,4 millioner kroner (og hvor 2016 også viste en nedgang fra 2015)?

 

Presis informasjon. Vi ønsker at den økonomiske informasjonen som gis skal være så presis og etterrettelig som mulig. Vi vil gjerne unngå å rope for høyt når det økonomisk ser litt tyngre ut enn forutsatt. NLM-økonomien er svært kompleks – både på godt og vondt. Det er bra å ha flere ben å stå på, selv om det også gir større uforutsigbarhet. Selv om vi fra en side sett nesten lever fra hånd til munn i NLM, legger vi vekt på å være langsiktige og forutsigbare i arbeidet vårt, både nasjonalt og internasjonalt.

Noe av det som gjør det mulig å håndtere denne situasjonen ble synlig i en giverundersøkelse i 2016. Denne viste at NLM har en svært lojal givergruppe. Vi omtaler dem vel internt oftest som misjonsfolket. Samtidig hevder eksperter at dagens givere er mer prosjektorienterte og mindre organisasjonslojale enn tidligere generasjoner. Hvordan bør vi i så fall møte en slik utvikling?

 

Med glede. Bibelen oppfordrer oss til å prioritere gaver (minst) like høyt som andre behov. Kanskje har noen av oss lett for å tenke at vi eventuelt kan gi det som er til overs når alt annet er betalt og mer eller mindre grunnleggende behov er dekket? Det kan være noe å tenke litt over.

Igjen, takk for det du ga i 2016, og takk til deg som fortsatt vil gi med glede i hjertet og takk til Gud. Slik bidrar vi til at evangeliet blir gjort kjent for mennesker som enda ikke tror på Jesus Kristus.

Øystein Frøysa er økonomileder i NLM


Terje Tvedt, blant annet professor i geografi, har lenge fremmet sterk kritikk av norske myndigheters støtte til bistandsprosjekter i regi av norsk misjon. I 2004 stod han bak TV2s kritiske dokumentar «Statsmisjonærene». Tvedt mener at siden kristen misjon først og fremst vil at mennesker skal bli kristne, betyr statlig støtte til misjonsorganisasjoners bistandsprosjekter at den norske stat finansierer ren misjonsvirksomhet.

I 2005 utga Jo Nesbø, Norges desidert mest leste krimforfatter, krimromanen Frelseren. I begynnelsen av boken blir ei ung jente voldtatt på en leir i regi av Frelsesarmeen. Til flere medier uttalte Nesbø at ekstra mange overgrep foregår i lukkede, kristne miljøer. Samme påstand, lagt i munnen på en psykolog, dukker opp i romanen.

I 126 år har NLM vært noe mer enn «bare» en misjonsorganisasjon. Selv om kallet til de minst nådde har stått helt sentralt, har det omfattende arbeidet i Norge hatt en selvstendig verdi. Det har aldri vært slik at denne virksomheten bare er blitt sett på som bare et slags innsamlingsredskap eller et mobiliseringsredskap.

Utsyn på Facebook

Sentral-Asia

Bibeloversettelse er tidkrevende, men viktig. I Sentral-Asia har en minoritetsgruppe nå snart fått Bibelen på sitt eget språk.

Les mer | Bli fast giver

Dagens bibelsitat

Sal 44:18 Alt dette er kommet over oss, enda vi ikke har glemt deg og ikke har sveket din pakt.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.