> Utsyn / Leder / Myter om moskeerMyter om moskeer

Terje Tvedt, blant annet professor i geografi, har lenge fremmet sterk kritikk av norske myndigheters støtte til bistandsprosjekter i regi av norsk misjon. I 2004 stod han bak TV2s kritiske dokumentar «Statsmisjonærene». Tvedt mener at siden kristen misjon først og fremst vil at mennesker skal bli kristne, betyr statlig støtte til misjonsorganisasjoners bistandsprosjekter at den norske stat finansierer ren misjonsvirksomhet.

I høst kom Tvedt ut med boken Det internasjonale gjennombruddet. Den har fått mye begeistret omtale i Dagen. På lederplass 6. januar omtalte Vebjørn Selbekk boken i utelukkende positive ordelag. I samme avis antydet Hallgrim Berg at Tvedts bok er den viktigste som utkom i 2017. Olav Hovdelien, katolikk og høgskolelektor, skrev 8. januar en svært positiv kronikk om hvordan Tvedt viser at troen på menneskerettighetene er blitt Norges nye religion.

Flere av Tvedts analyser er interessante og fortjener diskusjon. Men han er neppe en god alliansepartner for oss som er opptatt av kristen tro og misjon. Alt tyder på at Tvedt ønsker seg et svært sekulært samfunn.

Lite balansert

I sin nyeste bok Tvedt spesifikt om NLM. Professoren gir en svært tendensiøs vurdering av hva vi tenker om forholdet mellom evangelisering og bistand. Hans vurdering bygger på et par løsrevne sitater fra Utsyn og konklusjonen blir slik: «For NLM var bistand evangelisering på en annen måte». Det er rett og slett ikke riktig.

Generelt gir Tvedt en meget ensidig presentasjon av vår organisasjon. Uten konkrete kildehenvisninger slår han fast at «NLM sto for et fundamentalistisk bibelsyn og klare standpunkter i politikken». Det siste er en underlig påstand i lys av hvor ofte NLM er blitt anklaget for manglende politisk engasjement i land der menneskerettighetene står svakt.

Islamkritikk

I sin bok skriver Tvedt at «med sin dialoglinje skapte Den norske kirke og kristenledere aksept for islam i Norge». Han påstår videre at «noen kirker ble ombygd til moskeer». Vebjørn Selbekk slår fast at det er en tragedie at «kirken selv [har] vært en aktiv pådriver for å skape en situasjon der kors må tas ned og der kristne gudshus etter hvert blir bønnehus for Allah».

Hva slags kritikk er så dette? Er det motsatte av å skape aksept for islam å oppfordre til forakt for muslimer? Uansett bør en misjonsorganisasjon kalle muslimer til tro, komme med kritikk når islam brukes for å forsvare overtramp og overgrep, og forsvare at muslimer, som alle andre, har trosfrihet i Norge.

Så er det heldigvis feil at kirker stadig omgjøres til moskeer. I Dagen 17/1 fastslo Einar Tjelle og Frank Grimstad at ingen av Den norske kirkes 1631 kirker er blitt omgjort til moskeer. De skriver videre at «én baptistkirke, ett bedehus og et kapell (eid av en stiftelse) er overtatt av muslimske forsamlinger». Det er uheldig at Dagen faktisk sprer myter om moskebygging i Norge.


Terje Tvedt, blant annet professor i geografi, har lenge fremmet sterk kritikk av norske myndigheters støtte til bistandsprosjekter i regi av norsk misjon. I 2004 stod han bak TV2s kritiske dokumentar «Statsmisjonærene». Tvedt mener at siden kristen misjon først og fremst vil at mennesker skal bli kristne, betyr statlig støtte til misjonsorganisasjoners bistandsprosjekter at den norske stat finansierer ren misjonsvirksomhet.

I 2005 utga Jo Nesbø, Norges desidert mest leste krimforfatter, krimromanen Frelseren. I begynnelsen av boken blir ei ung jente voldtatt på en leir i regi av Frelsesarmeen. Til flere medier uttalte Nesbø at ekstra mange overgrep foregår i lukkede, kristne miljøer. Samme påstand, lagt i munnen på en psykolog, dukker opp i romanen.

I 126 år har NLM vært noe mer enn «bare» en misjonsorganisasjon. Selv om kallet til de minst nådde har stått helt sentralt, har det omfattende arbeidet i Norge hatt en selvstendig verdi. Det har aldri vært slik at denne virksomheten bare er blitt sett på som bare et slags innsamlingsredskap eller et mobiliseringsredskap.

Utsyn på Facebook

Japan

I det travle japanske samfunnet er blant annet ungdom vanskelig å nå. Men nå satser kirken på arbeid blant barn og unge.

Les mer | Bli fast giver

Dagens bibelsitat

Rom 15:7 Ta dere derfor av hverandre, likesom også Kristus tok seg av oss, til Guds ære.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.