> Utsyn / Nyheter fra Utsyn / Balanse og optimisme i LundeBalanse og optimisme i Lunde

Foto: Narve Jonas Nystøyl

Lunde forlag har lagt bak seg noen vanskelige år, men i 2017 lysnet det. Regnskapet som er sendt til revisjon, går i pluss med 12–14 000 kroner.

– Det er fint å kunne levere et 2017-regnskap i balanse, særlig i lys av at 2016 var veldig slitsomt. Et underskudd på nærmere 800 000 kroner i 2016 ble snudd til 12–14 000 kroner i pluss i 2017. Det oppleves positivt, sier forlagssjef Tom Teien.

Han forklarer at Vivo-kjedens konkurs for to år siden medførte en del tap for forlaget, samtidig som det mistet gode kanaler for omsetning. Grep måtte derfor tas, og en tilfreds forlagssjef kan nå konstatere at tiltakene som ble satt inn, har virket.

   

Nedgang i omsetningen

– Hva ble gjort for å overvinne vanskelighetene?

– Vi har først og fremst sett på det kostnadsmessige, og har blant annet avventet å erstatte en som sluttet hos oss. Tidligere rydding i rutiner knyttet til regnskapsføring har også gitt en besparende effekt. Dessuten ble det gjort innsparinger i markedsføringen, forklarer Teien.

Han innrømmer at det siste kan avspeile seg i omsetningstallene, der nedgangen fortsatte. I 2017 ble det solgt bøker for 10,8 millioner kroner, mot 11,4 millioner i 2016.

– Hadde dere bøker som gikk bedre enn andre i 2017?

– Vi startet Veritas forlag i fjor, og den første boken som ble gitt ut der – Grill en kristen, med Ingvild Hellenes som redaktør er nå trykt i 5000 eksemplar og solgt i over 4000. Eivind Skeies Biskop Thomas, i kjærlighetens sirkel er det solgt over 2000 av. Lars Inge Magerøys Munken som endret Europa, reformatoren Martin Luther har også solgt godt. Men den kom ut høsten 2016.

   

Ny salgs- og markedsleder

Fra 1. april har Lunde forlag ansatt Gunnar Rokseth som salgs- og markedsleder.

– Det er en spennende stilling, og vi håper å få større trykk inn mot bokhandlere og andre som selger for oss. Rokseth får totalansvar for salg og markedsføring, forklarer Teien.

Han tilføyer at det vil bli arbeidet videre med nettbaserte løsninger. For dette blir mer og mer viktig. Likevel er Teien optimist både på bokas og bokhandlernes vegne.

Fram mot Misjonssambandets generalforsamling GF 2018 i juli vil det komme mye spennende, bebuder Tom Teien. Særlig venter han godt salg på en bok av Hans Johan Sagrusten, en av bibeltimeholderne på GF. En annen han er glad for er Håpets Gud – en ny misjonsbok av Marit Thingbø. I tillegg framhever han en flott bok med sanger av Trygve Bjerkrheim, en bok med notelinjer og besifring.     

        


Terje Tvedt, blant annet professor i geografi, har lenge fremmet sterk kritikk av norske myndigheters støtte til bistandsprosjekter i regi av norsk misjon. I 2004 stod han bak TV2s kritiske dokumentar «Statsmisjonærene». Tvedt mener at siden kristen misjon først og fremst vil at mennesker skal bli kristne, betyr statlig støtte til misjonsorganisasjoners bistandsprosjekter at den norske stat finansierer ren misjonsvirksomhet.

I 2005 utga Jo Nesbø, Norges desidert mest leste krimforfatter, krimromanen Frelseren. I begynnelsen av boken blir ei ung jente voldtatt på en leir i regi av Frelsesarmeen. Til flere medier uttalte Nesbø at ekstra mange overgrep foregår i lukkede, kristne miljøer. Samme påstand, lagt i munnen på en psykolog, dukker opp i romanen.

I 126 år har NLM vært noe mer enn «bare» en misjonsorganisasjon. Selv om kallet til de minst nådde har stått helt sentralt, har det omfattende arbeidet i Norge hatt en selvstendig verdi. Det har aldri vært slik at denne virksomheten bare er blitt sett på som bare et slags innsamlingsredskap eller et mobiliseringsredskap.

Utsyn på Facebook

Japan

I det travle japanske samfunnet er blant annet ungdom vanskelig å nå. Men nå satser kirken på arbeid blant barn og unge.

Les mer | Bli fast giver

Dagens bibelsitat

1Joh 5:4 For alt det som er født av Gud, seirer over verden. Og dette er den seier som har seiret over verden: vår tro.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.