> Utsyn / Nyheter fra Utsyn / Fredagskveld på bedehusetFredagskveld på bedehuset

Konsentrerte IKU-folk – fra venstre: Ingunn Kjelvik, Rita Kvam, Christina Ulvin Rostad, Håvard Stavran og Marius Høstland. (Foto: Per Ove Aarseth)

Det er fredagskveld på Utøy bedehus i Inderøy kommune. Nærmere 15 unge er samlet til IKU, som betyr Inderøy kristelige ungdomsforening.

– IKU går regelmessig annenhver fredag og har gjort det i årevis, forteller Ingrid Ljøkjell Sele, som er voksenleder sammen med Marit Knardal Nestvold.

Deltakerne er fra 12 år og oppover, og foreningens styre velges av de unge selv og suppleres av to voksenledere som trekker i trådene. Foreningen er innmeldt i NLM ung.

– Det er viktig at unge får ha innflytelse på opplegget, sier Ljøkjell Sele.

 

Ammen og applaus

Uten sang og fritt for tradisjonelle fraser sier en av guttene værsågod til kveldens taler, Rolf Lavik, som går rett på temaet «Valg» og reflekterer rundt Guds måte å velge på, og fortsetter med noen ord om de valg vi mennesker må ta. Stilen er liketil, og de unge rundt bordene henger så absolutt med.

Straks Lavik har sagt ammen, får han applaus. Han smiler og takker.

Nå er pizzaen klar, og opplegget går over i en mer uorganisert del. Noen ser på en skjerm, andre småprater eller spiller bordtennis.

 

– Fin miks

– Det vanlige er å ha IKU her på bedehuset, men det hender at vi er på bowling eller har møte i en gapahuk. For det er bra å ha litt variasjon, forklarer Ljøkjell Sele.

Hun forteller at Rolf Lavik eller Knut Ole Østertun, som begge er forkynnere i Misjonssambandet, er med på de fleste samlingene.

– Vi ser det som svært positivt at talerne og medlemmene lære hverandre å kjenne, understreker hun og framhever at IKU består av en fin miks av folk som nærmest har vokst opp på bedehuset, og andre som ikke har slik bakgrunn, sier Ingrid Ljøkjell Sele. Hun tilføyer at bedehusfolkets positive holdning til IKU betyr svært mye for de unges følelse av tilhørighet.

Tilbudet til yngre årsklasser på Utøy bedehus omfatter også Skattekista for aldersgruppen tre til sju år og Hobbyklubb for barn fra åtte til elleve. Til hver av disse kommer det vanligvis 15–20 barn.  


Terje Tvedt, blant annet professor i geografi, har lenge fremmet sterk kritikk av norske myndigheters støtte til bistandsprosjekter i regi av norsk misjon. I 2004 stod han bak TV2s kritiske dokumentar «Statsmisjonærene». Tvedt mener at siden kristen misjon først og fremst vil at mennesker skal bli kristne, betyr statlig støtte til misjonsorganisasjoners bistandsprosjekter at den norske stat finansierer ren misjonsvirksomhet.

I 2005 utga Jo Nesbø, Norges desidert mest leste krimforfatter, krimromanen Frelseren. I begynnelsen av boken blir ei ung jente voldtatt på en leir i regi av Frelsesarmeen. Til flere medier uttalte Nesbø at ekstra mange overgrep foregår i lukkede, kristne miljøer. Samme påstand, lagt i munnen på en psykolog, dukker opp i romanen.

I 126 år har NLM vært noe mer enn «bare» en misjonsorganisasjon. Selv om kallet til de minst nådde har stått helt sentralt, har det omfattende arbeidet i Norge hatt en selvstendig verdi. Det har aldri vært slik at denne virksomheten bare er blitt sett på som bare et slags innsamlingsredskap eller et mobiliseringsredskap.

Utsyn på Facebook

Stor-Kina

I mange år opplevde kristne i Kina forfølgelse, og det kan fortsatt være krevende å følge Jesus i dag.

Les mer | Bli fast giver

Dagens bibelsitat

Jak 1:26 Den som mener at han dyrker Gud, og ikke holder sin tunge i tømme, men bedrar sitt eget hjerte, hans gudsdyrkelse er forgjeves.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.