> Utsyn / Nyheter fra Utsyn / – Han stolte på Guds ord– Han stolte på Guds ord

Billy Graham (1918–2018) døde i hjemmet sitt i North Carolina onsdag 21. februar. – Han var en forkynner av Guds nåde, sier Hans Tore Leithe, som var norsk koordinator for Grahams Euro TV’70.

– Jeg vil karakterisere Billy Graham som en forkynner av Guds nåde, en evangelist med stor tillit til Guds ord. Uttrykk som «Bibelen sier» og «Det står skrevet» preget forkynnelsen hans.

Hans Tore Leithe, som uttaler dette, var norsk koordinator for Billy Graham-aksjonen Euro TV’70.

– Hvordan var han på talerstolen?

– Billy Graham sto fram på en frimodig måte, og målet hans var å føre tilhøreren fram til oppgjør og omvendelse. Han forkynte Kristus, hadde et evangelisk budskap som jeg kjente meg godt igjen i.

  

Samlende og vidsynt

Leithe framhever også Billy Grahams økumeniske innflytelse.

– Han var en forkynner som virket samlende. Virksomheten hans skapte vidsyn. Det ble klart for meg at det er viktig å stå sammen for å vinne verden for Kristus. For min egen del betydde dette mye da jeg senere kom til Indonesia som misjonær.

Noe annet Leithe peker på er at forberedelsene til Euro TV’70 var sterkt preget av bønn. Han mener dette fungerte som brobygging mellom evangelikale kristne her i landet.

– Og da Lausannebevegelsen ble etablert, i 1974, fikk den stor oppslutning i Norge. Jeg tror aldri at den bevegelsen ville vunnet sånt terreng blant norske kristne, om det ikke var for erfaringene fra 1970. 

   

Mange ble frelst

Hans Tore Leithe hadde gått på Fjellhaug Misjonsskole og var i et engasjement på Misjonssambandets hovedkontor – den gang i Grensen 19 – da generalsekretær Tormod Vågen høsten 1969 spurte om han kunne gå inn i planleggingen av Billy Graham-aksjonen i Norge.

Vågen fortalte at Den evangeliske allianse hadde sagt ja til å være med på et opplegg der Grahams møter i Dortmund i Tyskland, 5.–12. april 1970, skulle overføres til flere europeiske land. I begynnelsen var det snakk om møter i Nordstrandshallen og Njårdhallen i Norge, men det endte med at møtene ble overført til 15 steder – fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør. I ti haller var det storskjerm, i fem bare lydoverføring.

– Euro TV’70 ble svært vellykket, og det største var at mange tok imot Jesus til frelse.  

  

– Glad i bøkene hans

– Fikk du møte Billy Graham?

– Ikke det året, men jeg hadde tett samarbeid med teamet hans. Og på et møte i Amsterdam i 1971 ble jeg invitert til å hilse på ham. Graham ville takke meg for innsatsen i forbindelse med Euro TV’70, og vi hadde en kort, men hyggelig samtale. Senere fikk jeg flere hilsener fra ham, og jeg besøkte også hjemmet deres. Men da var det bare kona, Ruth, som var til stede.

Fra sin barndom husker Hans Tore Leithe at foreldrene fortalte fra Billy Grahams møter på Ullevål i 1955.

– Dette gjorde inntrykk på en 11-åring, og det førte til at jeg begynte å lese mye både om ham og av ham. Bøker som Fred med Gud gjorde sterkt inntrykk. De hjalp meg til å se evangeliet og til å bli grepet av kallet til utadrettet evangelisering, poengterer han.      

   


Terje Tvedt, blant annet professor i geografi, har lenge fremmet sterk kritikk av norske myndigheters støtte til bistandsprosjekter i regi av norsk misjon. I 2004 stod han bak TV2s kritiske dokumentar «Statsmisjonærene». Tvedt mener at siden kristen misjon først og fremst vil at mennesker skal bli kristne, betyr statlig støtte til misjonsorganisasjoners bistandsprosjekter at den norske stat finansierer ren misjonsvirksomhet.

I 2005 utga Jo Nesbø, Norges desidert mest leste krimforfatter, krimromanen Frelseren. I begynnelsen av boken blir ei ung jente voldtatt på en leir i regi av Frelsesarmeen. Til flere medier uttalte Nesbø at ekstra mange overgrep foregår i lukkede, kristne miljøer. Samme påstand, lagt i munnen på en psykolog, dukker opp i romanen.

I 126 år har NLM vært noe mer enn «bare» en misjonsorganisasjon. Selv om kallet til de minst nådde har stått helt sentralt, har det omfattende arbeidet i Norge hatt en selvstendig verdi. Det har aldri vært slik at denne virksomheten bare er blitt sett på som bare et slags innsamlingsredskap eller et mobiliseringsredskap.

Utsyn på Facebook

Stor-Kina

I mange år opplevde kristne i Kina forfølgelse, og det kan fortsatt være krevende å følge Jesus i dag.

Les mer | Bli fast giver

Dagens bibelsitat

Rom 8:33 Hvem vil anklage Guds utvalgte? Gud er den som rettferdiggjør.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.