> Utsyn / Nyheter fra Utsyn / – Ikke NLM-teologi– Ikke NLM-teologi

Foto: Marius Bergersen

Generalsekretær Øyvind Åsland er glad at Foross beklager publiseringen av amerikansk bok.

Det kristne nettstedet Foross.no fikk i Vårt Land kraftig kritikk for å ha publisert boken «Hello, my name is single» av den amerikanske forfatteren Adriane Dorr Heins som artikkelføljetong.

Fra lederplass mener avisen at tekstene «oppfordrer unge kvinner til passivitet og underdanighet», er nedbrytende og kan skape aksept for kjønnsundertrykkelse.

     

Beklaget

I kjølvannet av kritikken har redaksjonen for nettsiden beklaget publiseringen og tatt bort tekstene. Det er generalsekretær Øyvind Åsland i NLM glad for.

– Jeg må ta forbehold om at jeg har lest kun utdragene som ble publisert i Vårt Land. De bærer egentlig preg av å ikke være teologi, men mer synsing fra denne forfatteren. Jeg er glad at de har tatt bort tekstene og at beklagelsen kom, sier Åsland.
Redaksjonen består av seks ansatte i NLM: Knut Kåre Kirkholm, Endre Stene, Ingvald André Kårbø, Øivind Ruud Kringstad, Jan Helge Aarseth og Arne Helge Teigen.

– Det er viktig å si at nettsiden ikke har noen formell link til NLM. De utdragene som ble trykket i Vårt Land uttrykker heller ikke NLM-teologi rundt forholdet mellom mann og kvinne, understreker generalsekretæren.

  

Tjenestedeling

– Men NLM står for en tjenestedeling mellom kvinner og menn?

– Ja, og det er et rent teologisk spørsmål hvor vi mener Bibelen sier at enkelte hyrdefunksjoner er forbeholdt menn. Men hvis vi begynner å begrunne dette i forskjellige egenskaper hos menn og kvinner, så blir det helt feil. Det mener vi heller ikke Bibelen gir noe grunnlag for å gjøre, sier Åsland og viser til dokumentet «Sammen i tjeneste» som gir bakgrunn for tjenestedelingsprinsippet i NLM.

Han mener heller ikke dette hindrer organisasjonen fra å løfte fram kvinnelige ledere.

– I NLM ønsker vi flere kvinnelige ledere, og jobber aktivt for dette, sier han.

   

Her er beklagelsen fra Foross som var på trykk i Vårt Land torsdag 22. november:

  

FOROSS BEKLAGER 

Vi viser til oppslag i mandagens Vårt Land om en artikkel om kjønn på nettsiden foross.no

Foross.no ble etablert for vel to år siden med mål om gi oppbyggelig og solid undervisning og veiledning, forankret i Bibelens sentrale budskap - gjort lett tilgjengelig på en brukervennlig nettside. I dag er dette en av de mest brukte kristne nettstedene i Norge. Vi har nesten daglige oppdateringer og over 1000 ressurser med et bredt spekter bidragsytere.

Arbeidet drives selvstendig på fullstendig frivillig basis, med utgangspunkt i en redaksjon på seks medlemmer. Den sterke økningen i publiseringer har dessverre ført til at vi ikke har maktet å følge opp vårt redaksjonelle ansvar i tilstrekkelig grad. Dette har ført til at en serie av den amerikanske forfatteren Adrianne Dorr Heins er publisert på nettsiden vår. 

Heins er redaktør av Magasinet The Lutheran Witness – og har skrevet en bok om singelliv: ”Hello! My name is Single”. Denne ble publisert på foross.no som 12 lesestykker nå i sommer.

Rett før helgen ble en av oss kontaktet av Vårt Land angående kritikk fra Mai Lene Fløysvik Hæåk på to av Heins´ stykker. De aller fleste av oss i redaksjonen hadde dessverre ikke lest de aktuelle tekstene før nå i helga. Det burde vi selvsagt gjort, og vi beklager at vi ikke gjorde det. 

Vi ser, dessverre i ettertid, at det kan oppleves som at Heins sine artikler formidler en ensidig beskrivelse av forholdet mellom ektefeller. Man kan lett få inntrykk av at kvinnen kun skal være mottaker mens mannen er giver i ekteskapelige forhold. Vi forstår at det reageres overfor dette. Menn og kvinner er selvsagt både givere og mottakere i et ekteskap.  Vi har ikke noe ønske om å frata kvinner frimodighet til å bruke sine evner. Som vi også gjorde på Dagsnytt 18 mandag kveld, beklager vi at vi gjennom tekstene til Heins har formidlet et slikt inntrykk. De er nå fjernet.

Forøvrig er det skuffende at Vårt Lands lederskribent på tirsdag gjengir Øivind Kringstad på en slik måte at hans uttalelser har fått et helt annet meningsinnhold enn i det opprinnelige intervjuet: Kringstad forstår selvsagt Hæåks kritikk av det som oppleves som problematisk av det Heins skriver. Og Kringstads uttalelse om ”oppbyggelig, forfriskende og frimodig” var ment om Heins bok som helhet, ikke uttalelsene om menn og kvinner spesielt.

 

Redaksjonen i foross.no:

Øivind Kringstad 

Ingvald André Kårbø 

Knut Kåre Kirkholm 

Endre Stene

Arne Helge Teigen

Jan Helge Aarseth


Terje Tvedt, blant annet professor i geografi, har lenge fremmet sterk kritikk av norske myndigheters støtte til bistandsprosjekter i regi av norsk misjon. I 2004 stod han bak TV2s kritiske dokumentar «Statsmisjonærene». Tvedt mener at siden kristen misjon først og fremst vil at mennesker skal bli kristne, betyr statlig støtte til misjonsorganisasjoners bistandsprosjekter at den norske stat finansierer ren misjonsvirksomhet.

I 2005 utga Jo Nesbø, Norges desidert mest leste krimforfatter, krimromanen Frelseren. I begynnelsen av boken blir ei ung jente voldtatt på en leir i regi av Frelsesarmeen. Til flere medier uttalte Nesbø at ekstra mange overgrep foregår i lukkede, kristne miljøer. Samme påstand, lagt i munnen på en psykolog, dukker opp i romanen.

I 126 år har NLM vært noe mer enn «bare» en misjonsorganisasjon. Selv om kallet til de minst nådde har stått helt sentralt, har det omfattende arbeidet i Norge hatt en selvstendig verdi. Det har aldri vært slik at denne virksomheten bare er blitt sett på som bare et slags innsamlingsredskap eller et mobiliseringsredskap.

Utsyn på Facebook

Japan

I det travle japanske samfunnet er blant annet ungdom vanskelig å nå. Men nå satser kirken på arbeid blant barn og unge.

Les mer | Bli fast giver

Dagens bibelsitat

Matt 10:32 Derfor, hver den som bekjenner meg for menneskene, ham skal også jeg kjennes ved for min Far i himmelen.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.