> Utsyn / Nyheter fra Utsyn / Jubel i DrammenJubel i Drammen

Etter år i uvisshet har Shayesteh og Selina fått oppholdstillatelse i Norge. Beskjeden kom onsdag 13. desember. De er kristne og går i Misjonssambandets forsamling i Drammen. Foto: Ewa Moldekleiv

13. desember fikk Shayesteh Rostami (37) og datteren Selina (8) oppholdstillatelse i Norge. Nyheten oppleves som et bønnesvar både av dem selv og av støttespillere i Drammen og på andre steder. 

Det er ikke dagligdags å høre «halleluja, halleluja, halleluja!» når Bjørn Moldekleiv snakker i telefonen. Kona, Ewa, ble derfor veldig nysgjerrig på hva som sto på onsdag 13. desember.

Bjørn kunne gledesstrålende svare at det var advokat Maggi Rødvik som hadde ringt og fortalt at Utlendingsnemnda (UDI) hadde gitt Shayesteh Rostami og datteren Selina oppholdstillatelse i Norge.

Ewa og Bjørn Moldekleiv har fulgt den kurdiske familien fra Iran tett siden de kom til Drammen våren 2013 og fant sitt åndelige hjem i Misjonssambandets forsamling, Misjonssenteret. Men allerede i august samme året ble Shayestehs ektemann, Nazir, sendt ut av landet.

    

Uttransportert

Shayesteh delte historien sin i Utsyn i 2014. Hun fortalte at Nazir ble pågrepet en tidlig morgen og transportert til Trandum. Her fikk Moldekleiv snakke med Nazir sammen med Ole Kristian Sameien, som noe tidligere hadde døpt Selina i Misjonssambandets forsamling på Hamar.

Familien hadde tilhørt den forsamlingen mens de bodde på Hamar, og det var Sameien som hadde satt dem i kontakt med Misjonssambandet i Drammen. På Trandum ble også advokat koplet inn, men prosessen var kommet for langt.

Shayesteh og Selina fikk møte Nazir før han ble kjørt til flyet. Han satt i en bil med håndjern på, og Selina utbrøt: «Hvorfor gjør dere sånn med pappaen min?» Gjennom den åpne bildøren ba de til Gud, og Nazir sa: «Jeg kan aldri miste Jesus, om de henger meg eller hva de gjør.» Han ble sendt til Iran.

Det var tre grunner til at Nazir ikke ville til Iran: Hans bakgrunn i Det kurdiske demokratiske partiet, hans konvertering til kristendommen – og at han hadde fortalt om omvendelsen sin på den kristne tv-kanalen SAT-7.

  

«Legg din vei i Herrens hånd»

I de fire og et halvt årene som er gått etter den triste uttransporteringen, har familien holdt kontakten på nettet. Shayesteh og Selina har vært som solstråler i miljøet på Misjonssenteret i Drammen, men situasjonen deres har også vært tung.

Flere er blitt rørt til tårer når Selina har sunget «Legg din vei i Herrens hånd, stol på ham. Så griper han inn». Nazir på sin side har – etter å ha kommet seg til Nederland – vært aktiv i en kirke der.

– Shayesteh og Selina har hele tiden stått i fare for å bli sendt til Iran de også. Det har vært to rettssaker i tingretten. Ventetiden har vært lang og spenningen stor, men det hele tok en ny vending da Nazir tidligere i år fikk asyl i Nederland. Nå ble det enda vanskeligere å sende de to til Iran, forklarer Bjørn Moldekleiv.

  

Et varsel

For noen uker siden sa Nazir til Shayesteh at han hadde fått en overbevisning om at de kom til å få svar før 16. desember. Da hun stusset og spurte hvordan han kunne si det, svarte han: «Jeg er ikke UNE, jeg er ikke UDI, jeg er ikke politiet, men jeg er et barn av Jesus. Han har gitt meg det i hjertet mitt at dere skal få svar før 16. desember. Jeg vet ikke om det blir ja eller nei, men dere skal få svar.»

I tiden som fulgte, ertet kona ham litt for det han hadde sagt. Men 13. desember viste det seg at svaret kom.

  

Fra avmakt til takknemlighet

Utlendingsnemndas vedtak om oppholdstillatelse i Norge er gitt etter paragraf 38 i utlendingsloven. De to får oppholdstillatelse «på grunn av sterke menneskelige hensyn eller nær tilknytning til Norge».

Oppholdstillatelsen gjelder i første omgang for tre år, men de har mulighet for å få permanent oppholdstillatelse senere. De får også lov til å arbeide i Norge. Selinas sterke tilknytning til Norge har vært avgjørende for utfallet.

– To siste årene har en bønnegruppe her i Drammen bedt regelmessig for dem. Det samme har mange barn gjort, noen familier har bedt hver dag. Nå gir vi all ære til Gud, og vi ser oppholdstillatelsen som et stort bønnesvar. Avmaktsfølelsen som vi lenge har kjent på, er byttet med takknemlighet, sier en rørt Bjørn Moldekleiv.

  

– Gud har hørt våre bønner

Og her er Shayestehs kommentar:

– Jeg er veldig, veldig glad. Det var Ewa og Bjørn som ringte meg og fortalte at vi hadde fått oppholdstillatelse. Gud har hørt våre bønner!

Shayesteh forteller at da Selina kom fra skolen onsdag, sa hun til henne: «Jeg har en god nyhet til deg.» Straks Selina fikk høre om oppholdstillatelsen jublet hun: «Ja, vi har fått opphold!»

  

Den gledelige nyheten vil bli markert i forbindelse med «Vi synger julen inn» på Misjonssenteret i Drammen søndag 17. desember kl. 17.00.


Generalforsamlingen (GF) er viktige for NLM! Det er vårt øverste organ der de viktige beslutningene fattes, og det er et stevne som mange opplever at gir inspirasjon og fornyelse av kallet. Årets GF bekrefter det. Jeg har sjelden fått så mange begeistrede tilbakemeldinger som etter GF-uken i begynnelsen av juli.

Mange har påstått at en klassisk bedehusforkynnelse har vært så fokusert på den andre trosartikkel – altså budskapet om frelse – at den første trosartikkels ord om Gud som skaper har blitt oversett. Konsekvensen er, sies det gjerne, at forkynnelsen bare understreker menneskets syndighet og tier om at vi er skapt i Guds bilde.

Nylig var jeg på en internasjonal kristen konferanse hvor en tysker etter noen få minutter spurte: «Men hva slags lutheraner er du? Her i Tyskland pleier de å være veldig liberale». Hva er da et godt svar?

Utsyn på Facebook

Sør-Amerika

I Sør-Amerika arbeider NLM i Peru og Bolivia. Selv om de fleste i disse landene kaller seg katolikker, er troslivet sterkt preget av folketro og fedredyrking. De færreste kjenner Jesus som frelser.

Les mer | Bli fast giver

Today's Quote

1Kor 12:26 Om ett lem lider, da lider alle lemmene med. Og om ett lem blir hedret, da gleder alle lemmene seg med.

Share


This site uses cookies. Read more about cookies here. Do not show this message again.