> Utsyn / Nyheter fra Utsyn / Jubel i DrammenJubel i Drammen

Etter år i uvisshet har Shayesteh og Selina fått oppholdstillatelse i Norge. Beskjeden kom onsdag 13. desember. De er kristne og går i Misjonssambandets forsamling i Drammen. Foto: Ewa Moldekleiv

13. desember fikk Shayesteh Rostami (37) og datteren Selina (8) oppholdstillatelse i Norge. Nyheten oppleves som et bønnesvar både av dem selv og av støttespillere i Drammen og på andre steder. 

Det er ikke dagligdags å høre «halleluja, halleluja, halleluja!» når Bjørn Moldekleiv snakker i telefonen. Kona, Ewa, ble derfor veldig nysgjerrig på hva som sto på onsdag 13. desember.

Bjørn kunne gledesstrålende svare at det var advokat Maggi Rødvik som hadde ringt og fortalt at Utlendingsnemnda (UDI) hadde gitt Shayesteh Rostami og datteren Selina oppholdstillatelse i Norge.

Ewa og Bjørn Moldekleiv har fulgt den kurdiske familien fra Iran tett siden de kom til Drammen våren 2013 og fant sitt åndelige hjem i Misjonssambandets forsamling, Misjonssenteret. Men allerede i august samme året ble Shayestehs ektemann, Nazir, sendt ut av landet.

    

Uttransportert

Shayesteh delte historien sin i Utsyn i 2014. Hun fortalte at Nazir ble pågrepet en tidlig morgen og transportert til Trandum. Her fikk Moldekleiv snakke med Nazir sammen med Ole Kristian Sameien, som noe tidligere hadde døpt Selina i Misjonssambandets forsamling på Hamar.

Familien hadde tilhørt den forsamlingen mens de bodde på Hamar, og det var Sameien som hadde satt dem i kontakt med Misjonssambandet i Drammen. På Trandum ble også advokat koplet inn, men prosessen var kommet for langt.

Shayesteh og Selina fikk møte Nazir før han ble kjørt til flyet. Han satt i en bil med håndjern på, og Selina utbrøt: «Hvorfor gjør dere sånn med pappaen min?» Gjennom den åpne bildøren ba de til Gud, og Nazir sa: «Jeg kan aldri miste Jesus, om de henger meg eller hva de gjør.» Han ble sendt til Iran.

Det var tre grunner til at Nazir ikke ville til Iran: Hans bakgrunn i Det kurdiske demokratiske partiet, hans konvertering til kristendommen – og at han hadde fortalt om omvendelsen sin på den kristne tv-kanalen SAT-7.

  

«Legg din vei i Herrens hånd»

I de fire og et halvt årene som er gått etter den triste uttransporteringen, har familien holdt kontakten på nettet. Shayesteh og Selina har vært som solstråler i miljøet på Misjonssenteret i Drammen, men situasjonen deres har også vært tung.

Flere er blitt rørt til tårer når Selina har sunget «Legg din vei i Herrens hånd, stol på ham. Så griper han inn». Nazir på sin side har – etter å ha kommet seg til Nederland – vært aktiv i en kirke der.

– Shayesteh og Selina har hele tiden stått i fare for å bli sendt til Iran de også. Det har vært to rettssaker i tingretten. Ventetiden har vært lang og spenningen stor, men det hele tok en ny vending da Nazir tidligere i år fikk asyl i Nederland. Nå ble det enda vanskeligere å sende de to til Iran, forklarer Bjørn Moldekleiv.

  

Et varsel

For noen uker siden sa Nazir til Shayesteh at han hadde fått en overbevisning om at de kom til å få svar før 16. desember. Da hun stusset og spurte hvordan han kunne si det, svarte han: «Jeg er ikke UNE, jeg er ikke UDI, jeg er ikke politiet, men jeg er et barn av Jesus. Han har gitt meg det i hjertet mitt at dere skal få svar før 16. desember. Jeg vet ikke om det blir ja eller nei, men dere skal få svar.»

I tiden som fulgte, ertet kona ham litt for det han hadde sagt. Men 13. desember viste det seg at svaret kom.

  

Fra avmakt til takknemlighet

Utlendingsnemndas vedtak om oppholdstillatelse i Norge er gitt etter paragraf 38 i utlendingsloven. De to får oppholdstillatelse «på grunn av sterke menneskelige hensyn eller nær tilknytning til Norge».

Oppholdstillatelsen gjelder i første omgang for tre år, men de har mulighet for å få permanent oppholdstillatelse senere. De får også lov til å arbeide i Norge. Selinas sterke tilknytning til Norge har vært avgjørende for utfallet.

– To siste årene har en bønnegruppe her i Drammen bedt regelmessig for dem. Det samme har mange barn gjort, noen familier har bedt hver dag. Nå gir vi all ære til Gud, og vi ser oppholdstillatelsen som et stort bønnesvar. Avmaktsfølelsen som vi lenge har kjent på, er byttet med takknemlighet, sier en rørt Bjørn Moldekleiv.

  

– Gud har hørt våre bønner

Og her er Shayestehs kommentar:

– Jeg er veldig, veldig glad. Det var Ewa og Bjørn som ringte meg og fortalte at vi hadde fått oppholdstillatelse. Gud har hørt våre bønner!

Shayesteh forteller at da Selina kom fra skolen onsdag, sa hun til henne: «Jeg har en god nyhet til deg.» Straks Selina fikk høre om oppholdstillatelsen jublet hun: «Ja, vi har fått opphold!»

  

Den gledelige nyheten vil bli markert i forbindelse med «Vi synger julen inn» på Misjonssenteret i Drammen søndag 17. desember kl. 17.00.


Terje Tvedt, blant annet professor i geografi, har lenge fremmet sterk kritikk av norske myndigheters støtte til bistandsprosjekter i regi av norsk misjon. I 2004 stod han bak TV2s kritiske dokumentar «Statsmisjonærene». Tvedt mener at siden kristen misjon først og fremst vil at mennesker skal bli kristne, betyr statlig støtte til misjonsorganisasjoners bistandsprosjekter at den norske stat finansierer ren misjonsvirksomhet.

I 2005 utga Jo Nesbø, Norges desidert mest leste krimforfatter, krimromanen Frelseren. I begynnelsen av boken blir ei ung jente voldtatt på en leir i regi av Frelsesarmeen. Til flere medier uttalte Nesbø at ekstra mange overgrep foregår i lukkede, kristne miljøer. Samme påstand, lagt i munnen på en psykolog, dukker opp i romanen.

I 126 år har NLM vært noe mer enn «bare» en misjonsorganisasjon. Selv om kallet til de minst nådde har stått helt sentralt, har det omfattende arbeidet i Norge hatt en selvstendig verdi. Det har aldri vært slik at denne virksomheten bare er blitt sett på som bare et slags innsamlingsredskap eller et mobiliseringsredskap.

Utsyn på Facebook

Sentral-Asia

Bibeloversettelse er tidkrevende, men viktig. I Sentral-Asia har en minoritetsgruppe nå snart fått Bibelen på sitt eget språk.

Les mer | Bli fast giver

Dagens bibelsitat

Ord 16:24 Milde ord er som en strøm av honning, søte for sjelen og en legedom for kroppen.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.