> Utsyn / Nyheter fra Utsyn / Lederskifte i NLM ArveoppgjørLederskifte i NLM Arveoppgjør

Arvid Lodden (t.v.) avløser Jens Noraberg i NLM Arveoppgjør. Foto: Ove Eikje / Bård Bøe

Fra årsskiftet har Arvid Lodden (59) overtatt hovedansvaret for NLM Arveoppgjør. Han avløser Jens Noraberg (63), som har hatt denne oppgaven siden 2005.

– Dette er en oppgave som det var en glede å si ja til. Det er fint å få være Misjonssambandets representant i møte med personer som vil gi sin siste og avsluttende gave til arbeidet, sier Arvid Lodden. 

Lodden skal kombinere ansvaret for NLM Arveoppgjør med sin stilling som administrasjonsleder i Region sørvest. For at han skal kunne være i kombinert stilling, og på den måten spare utgifter, er det tenkt at regionene skal bistå ham. Særlig når det trengs fysisk tilstedeværelse, vil slik bistand være kjærkommen. 

– Lokale gjenbruksbutikker tar i dag god del arbeid som før måtte håndteres av NLM Arveoppgjør selv. Og det kan også hende at for eksempel lokale seniorer vil kunne bistå oss, håper Lodden. 

– Har følt ærefrykt

Jens Noraberg trapper ned av helsemessige årsaker. Han blir med som økonomikonsulent fram til sommeren, men i redusert stilling. 

– Jeg var spent da jeg sa ja til å ta dette ansvaret for 13 år siden, men det har vært veldig rikt og spennende. Det har vært svært få vanskelige saker, og jeg føler at jeg har fått komme litt på innsiden hos misjonsvenner og andre som har ønsket å testamentere til Misjonssambandet. Når jeg har stelt med dette, har jeg mer enn en gang følt på en ærefrykt, forteller Noraberg. 

24,3 millioner til NLM

I 2017 fikk Misjonssambandets hovedkasse 24,3 millioner kroner fra NLM Arveoppgjør. Dette er 1,6 millioner mindre enn i 2016, men 4,3 millioner mer enn budsjettert. 

De største arveinntektene dette året kom fra Region øst (10,0 millioner) og fra Region sør (7,2 millioner). Deretter fulgte Region sørvest, Region nordvest og Region vest. I tillegg til det NLM Arveoppgjør formidlet til Misjonssambandets hovedkasse, kom penger som var testamentert til Salem misjonsforsamling, Norea Mediemisjon og Skoghus leirsted – og til Indremisjonsforbundet og Det Norske Misjonsselskap. 

– Folk tar kontakt 

Jens Noraberg opplyser at NLM Arveoppgjør får en god del henvendelser fra folk som vil ha råd og veiledning i forbindelse med skriving av testamente. 

– Flere tenker at dette er så komplisert at de må bruke advokat. Når vi sier at vi også kan hjelpe til med det juridiske, blir de svært takknemlige, forteller han. 

Når det gjelder utsiktene for 2018, opplyser NLM Arveoppgjør at tallet på bo som ikke var sluttførte ved årsskiftet, var høyere denne gangen enn ved årsskifter 2016-2017. 


Terje Tvedt, blant annet professor i geografi, har lenge fremmet sterk kritikk av norske myndigheters støtte til bistandsprosjekter i regi av norsk misjon. I 2004 stod han bak TV2s kritiske dokumentar «Statsmisjonærene». Tvedt mener at siden kristen misjon først og fremst vil at mennesker skal bli kristne, betyr statlig støtte til misjonsorganisasjoners bistandsprosjekter at den norske stat finansierer ren misjonsvirksomhet.

I 2005 utga Jo Nesbø, Norges desidert mest leste krimforfatter, krimromanen Frelseren. I begynnelsen av boken blir ei ung jente voldtatt på en leir i regi av Frelsesarmeen. Til flere medier uttalte Nesbø at ekstra mange overgrep foregår i lukkede, kristne miljøer. Samme påstand, lagt i munnen på en psykolog, dukker opp i romanen.

I 126 år har NLM vært noe mer enn «bare» en misjonsorganisasjon. Selv om kallet til de minst nådde har stått helt sentralt, har det omfattende arbeidet i Norge hatt en selvstendig verdi. Det har aldri vært slik at denne virksomheten bare er blitt sett på som bare et slags innsamlingsredskap eller et mobiliseringsredskap.

Utsyn på Facebook

Sentral-Asia

Bibeloversettelse er tidkrevende, men viktig. I Sentral-Asia har en minoritetsgruppe nå snart fått Bibelen på sitt eget språk.

Les mer | Bli fast giver

Dagens bibelsitat

Sal 44:18 Alt dette er kommet over oss, enda vi ikke har glemt deg og ikke har sveket din pakt.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.