> Utsyn / Nyheter fra Utsyn / Med bibel i bobilen til Nord-NorgeMed bibel i bobilen til Nord-Norge

Gudleik og Elsa Himle har alltid hatt et hjerte for Nord-Norge. – Jeg føler meg nesten mer hjemme der enn hjemme i Rogaland, sier Gudleik. 

Gudleik og Elsa kappes om å fyre hverandre; små sarkastiske kommentarer overfylt av humør, i et harmløst samspill man bare finner etter et så langt og innholdsfylt samliv som Gudleik og Elsa har bak seg.

Fortsatt kjører de med bobilen sin rundt i Norges me grisgrente strøk med ett oppdrag: at flere skal få et møte med Jesus. 

– Er det noe vi har skjønt, så er det at det er Gud som styrer når det blir vekkelse – uavhengig av våre reiser og møteuker, sier Gudleik. 

Han har reist rundt som forkynner i Nord-Norge siden 60-tallet. De siste årene har turene foregått i en bobil, med kona Elsa i passasjersetet. 

– Jeg er glad for at jeg bare kan sitte og spille gitar, og ikke preike, sier Elsa.

 

Han var så kjekk

De to er akkurat ferdig med andaktsstunden før den lange turen nordover fra Oslo. Elsa henter frem småkaker og kaffe fra egne, dedikerte plasser i bobilen. Bakerst i bilen er en dobbeltseng nøysommelig oppredd, og der det ellers ville vært ledig tomrom, er det nå esker med kristne pamfletter og bibler. 

– Vi håper folk vil lese i Bibelen, for det er verdt mye. Gud er Gud til alle tider, og mennesker er mennesker til alle tider, sier Gudleik.

Gudleik Himle var på rundreise i Bodøtraktene da Elsa for første gang fikk øye på ham. 

Hva var det du la merke til da du så han første gang? 

Han var jo så kjekk! Og det håret…, sier hun og himler med øynene, helt til hun lar blikket falle på den blanke issen hans.

Det var i den tiden Gudleik reiste rundt som forkynner på bedehusene på Helgelandskysten. Himle virket i det samme området som predikanten Jakob Sande, som i dag er en kjent skikkelse. Arbeidet til de begge høster fortsatt frukter i området i form av kristne barn og barnebarn. 

 

Trives best i nord

– Vi bor i Rogaland, men vi trives i grunn best i nord, sier Gudleik. 

Familie, gårdsansvar for 40 sauer og hus holder dem imidlertidig igjen på sørvest-landet. 

– Det å komme nordover er så meningsfylt, for der er det mange uomvendte, sier Elsa.

Igjen kommer historier om møte med mennesker og bygder som har blitt forandret i møte med budskapet Himle formidler. 

– En plass var det ett menneske som ikke kom på møtet vi arrangerte. Det var det eneste troende mennesket i bygda, og hun hadde for dårlig helse til å komme.

På reisene sine reiser de både innom grendehus, bedehus og sykehjem.

– Det er så gøy å være på sykehjem, for det er mange som kjenner igjen sangene vi synger, sier Elsa. 

 

Vanskelig å si nei

Gudleik og Elsa har opplevd mye på reisene sine. Eller rettere sagt: mange. Historiene de forteller handler alltid om personer som har blitt forandret, mer eller mindre, etter et møte med Jesus. 

– Du vet det at når Guds ord kommer til en bygd, kan hele lokalsamfunnet forandres, sier Gudleik.

Nå er de to pensjonister, uten at det har lagt noen demper på oppdraget deres. 

– Det er ikke noen pensjonsalder i Guds rike, sier Gudleik. 

Likevel har de flere ganger sagt at de må trappe ned på turene. 

– Men det er så vanskelig å si nei, spesielt når vi blir spurt lang tid i forveien, sier Elsa.

 

Forandrer verden

NLM har flere ganger oppfordret unge til å flytte til Nord-Norge for å drive kristent ungdomsarbeid. I noen tilfeller har det båret store frukter, uten at det er noen garanti.

– Det er mange trofaste som har stått lenge i arbeid i nord, uten å se frukter. I møte med de må vi si som vi alltid gjør: det er Gud som bestemmer tiden for vekkelse. I Salme 1 står det at Gud gir «frukt i sin tid...». 

De er likevel enige om at alt arbeidet som legges ned, også det som ikke bærer umiddelbare frukter, er livsviktig for misjonsarbeidet.

– De forandrer verden, disse små bønnene og alt arbeidet som legges ned. Også når man ikke ser umiddelbare gevinster, sier Elsa Himle. 


Bør kristne støtte jødenes rett til å omskjære sine guttebarn?

Rett før påske fortalte en rekke medier at presten Eskil Skjeldal har mistet troen på Gud. Skjeldal har en teologisk doktorgrad og har profilert seg med kronikker og artikler i ulike aviser.

Den som tror at samlivsdebatten i Den norske kirke nå kan avsluttes fordi likekjønnede par kan gifte seg, tar nok feil. Nå er debatten i gang om hvorvidt prester kan være samboere. Fra en side sett, er det på høy tid. En slik samlivsform er langt mer utbredt enn samliv mellom to menn eller to kvinner. Dermed krever det stor bevissthet å velge bort samboerskapet.

Utsyn på Facebook

Øst-Afrika

NLM samarbeider tett med nasjonale kirker i Øst-Afrika, driver teologisk utdanning og bistand - og satser for å nå en av verdens minst nådde folkeslag med evangeliet.

Les mer | Bli fast giver

Dagens bibelsitat

5Mos 4:31a For Herren din Gud er en barmhjertig Gud. Han skal ikke slippe deg og ikke la deg gå til grunne.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.