> Utsyn / Nyheter fra Utsyn / Med bibel i bobilen til Nord-NorgeMed bibel i bobilen til Nord-Norge

Gudleik og Elsa Himle har alltid hatt et hjerte for Nord-Norge. – Jeg føler meg nesten mer hjemme der enn hjemme i Rogaland, sier Gudleik. 

Gudleik og Elsa kappes om å fyre hverandre; små sarkastiske kommentarer overfylt av humør, i et harmløst samspill man bare finner etter et så langt og innholdsfylt samliv som Gudleik og Elsa har bak seg.

Fortsatt kjører de med bobilen sin rundt i Norges me grisgrente strøk med ett oppdrag: at flere skal få et møte med Jesus. 

– Er det noe vi har skjønt, så er det at det er Gud som styrer når det blir vekkelse – uavhengig av våre reiser og møteuker, sier Gudleik. 

Han har reist rundt som forkynner i Nord-Norge siden 60-tallet. De siste årene har turene foregått i en bobil, med kona Elsa i passasjersetet. 

– Jeg er glad for at jeg bare kan sitte og spille gitar, og ikke preike, sier Elsa.

 

Han var så kjekk

De to er akkurat ferdig med andaktsstunden før den lange turen nordover fra Oslo. Elsa henter frem småkaker og kaffe fra egne, dedikerte plasser i bobilen. Bakerst i bilen er en dobbeltseng nøysommelig oppredd, og der det ellers ville vært ledig tomrom, er det nå esker med kristne pamfletter og bibler. 

– Vi håper folk vil lese i Bibelen, for det er verdt mye. Gud er Gud til alle tider, og mennesker er mennesker til alle tider, sier Gudleik.

Gudleik Himle var på rundreise i Bodøtraktene da Elsa for første gang fikk øye på ham. 

Hva var det du la merke til da du så han første gang? 

Han var jo så kjekk! Og det håret…, sier hun og himler med øynene, helt til hun lar blikket falle på den blanke issen hans.

Det var i den tiden Gudleik reiste rundt som forkynner på bedehusene på Helgelandskysten. Himle virket i det samme området som predikanten Jakob Sande, som i dag er en kjent skikkelse. Arbeidet til de begge høster fortsatt frukter i området i form av kristne barn og barnebarn. 

 

Trives best i nord

– Vi bor i Rogaland, men vi trives i grunn best i nord, sier Gudleik. 

Familie, gårdsansvar for 40 sauer og hus holder dem imidlertidig igjen på sørvest-landet. 

– Det å komme nordover er så meningsfylt, for der er det mange uomvendte, sier Elsa.

Igjen kommer historier om møte med mennesker og bygder som har blitt forandret i møte med budskapet Himle formidler. 

– En plass var det ett menneske som ikke kom på møtet vi arrangerte. Det var det eneste troende mennesket i bygda, og hun hadde for dårlig helse til å komme.

På reisene sine reiser de både innom grendehus, bedehus og sykehjem.

– Det er så gøy å være på sykehjem, for det er mange som kjenner igjen sangene vi synger, sier Elsa. 

 

Vanskelig å si nei

Gudleik og Elsa har opplevd mye på reisene sine. Eller rettere sagt: mange. Historiene de forteller handler alltid om personer som har blitt forandret, mer eller mindre, etter et møte med Jesus. 

– Du vet det at når Guds ord kommer til en bygd, kan hele lokalsamfunnet forandres, sier Gudleik.

Nå er de to pensjonister, uten at det har lagt noen demper på oppdraget deres. 

– Det er ikke noen pensjonsalder i Guds rike, sier Gudleik. 

Likevel har de flere ganger sagt at de må trappe ned på turene. 

– Men det er så vanskelig å si nei, spesielt når vi blir spurt lang tid i forveien, sier Elsa.

 

Forandrer verden

NLM har flere ganger oppfordret unge til å flytte til Nord-Norge for å drive kristent ungdomsarbeid. I noen tilfeller har det båret store frukter, uten at det er noen garanti.

– Det er mange trofaste som har stått lenge i arbeid i nord, uten å se frukter. I møte med de må vi si som vi alltid gjør: det er Gud som bestemmer tiden for vekkelse. I Salme 1 står det at Gud gir «frukt i sin tid...». 

De er likevel enige om at alt arbeidet som legges ned, også det som ikke bærer umiddelbare frukter, er livsviktig for misjonsarbeidet.

– De forandrer verden, disse små bønnene og alt arbeidet som legges ned. Også når man ikke ser umiddelbare gevinster, sier Elsa Himle. 


Terje Tvedt, blant annet professor i geografi, har lenge fremmet sterk kritikk av norske myndigheters støtte til bistandsprosjekter i regi av norsk misjon. I 2004 stod han bak TV2s kritiske dokumentar «Statsmisjonærene». Tvedt mener at siden kristen misjon først og fremst vil at mennesker skal bli kristne, betyr statlig støtte til misjonsorganisasjoners bistandsprosjekter at den norske stat finansierer ren misjonsvirksomhet.

I 2005 utga Jo Nesbø, Norges desidert mest leste krimforfatter, krimromanen Frelseren. I begynnelsen av boken blir ei ung jente voldtatt på en leir i regi av Frelsesarmeen. Til flere medier uttalte Nesbø at ekstra mange overgrep foregår i lukkede, kristne miljøer. Samme påstand, lagt i munnen på en psykolog, dukker opp i romanen.

I 126 år har NLM vært noe mer enn «bare» en misjonsorganisasjon. Selv om kallet til de minst nådde har stått helt sentralt, har det omfattende arbeidet i Norge hatt en selvstendig verdi. Det har aldri vært slik at denne virksomheten bare er blitt sett på som bare et slags innsamlingsredskap eller et mobiliseringsredskap.

Utsyn på Facebook

Japan

I det travle japanske samfunnet er blant annet ungdom vanskelig å nå. Men nå satser kirken på arbeid blant barn og unge.

Les mer | Bli fast giver

Dagens bibelsitat

1Joh 5:4 For alt det som er født av Gud, seirer over verden. Og dette er den seier som har seiret over verden: vår tro.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.