> Utsyn / Nyheter fra Utsyn / Musikal om Hans Nielsen HaugeMusikal om Hans Nielsen Hauge

Dramatiske scener i «Det brenner en ild», hvor publikum får oppleve Hans Nielsen Hauge i virksomhet. (Foto: Boe Johannes Hermansen, KPK)

«Det brenner en ild» er en nyprodusert musikal som framstiller Hans Nielsen Hauges (1771–1824) liv og virke. Den vises på scene i Gamlebyen i Fredrikstad i disse dager. 

Teaterproduksjonen er knyttet til Fredrikstads 450-års jubileum som feires i år.

Hans Nielsen, bondesønnen fra Rolvsøy, ble kjent for det norske folk da han etter åndsopplevelsen på åkeren 5. april 1796 satte i gang en unik virksomhet som lekmannspredikant, samfunnsbygger og gründer, forteller Hauge-kjenner Svein Høiden til KPK.

 

Bygninger fra 1700-tallet

Musikalen finner sted på en utendørs scene på Tøihusplassen i Gamlebyen. Der er den omgitt av autentiske bygninger fra 1700-tallet.

I rollen som Hauge finner vi Erik Wenberg Jacobsen, som tidligere har spilt hovedrollen som Jean Valjean i Les Misèrables både i Oslo og Trondheim. Med seg har han Rein Alexander, kjent gjennom Kjempesjansen i 2003, og Heidi Ruud Ellingsen, som de siste årene har spilt Solveig i Peer Gynt på Gålå og tittelrollen som Mary Poppins på Folketeateret. 

 

– Fantastisk og dramatisk

– Dette er en helt fantastisk og dramatisk historie. Jo mer man går inn i stoffet, desto mer vil man vite, sier Rein Alexander til KPK.

 Siste forestilling er satt til 27. august


Terje Tvedt, blant annet professor i geografi, har lenge fremmet sterk kritikk av norske myndigheters støtte til bistandsprosjekter i regi av norsk misjon. I 2004 stod han bak TV2s kritiske dokumentar «Statsmisjonærene». Tvedt mener at siden kristen misjon først og fremst vil at mennesker skal bli kristne, betyr statlig støtte til misjonsorganisasjoners bistandsprosjekter at den norske stat finansierer ren misjonsvirksomhet.

I 2005 utga Jo Nesbø, Norges desidert mest leste krimforfatter, krimromanen Frelseren. I begynnelsen av boken blir ei ung jente voldtatt på en leir i regi av Frelsesarmeen. Til flere medier uttalte Nesbø at ekstra mange overgrep foregår i lukkede, kristne miljøer. Samme påstand, lagt i munnen på en psykolog, dukker opp i romanen.

I 126 år har NLM vært noe mer enn «bare» en misjonsorganisasjon. Selv om kallet til de minst nådde har stått helt sentralt, har det omfattende arbeidet i Norge hatt en selvstendig verdi. Det har aldri vært slik at denne virksomheten bare er blitt sett på som bare et slags innsamlingsredskap eller et mobiliseringsredskap.

Utsyn på Facebook

Japan

I det travle japanske samfunnet er blant annet ungdom vanskelig å nå. Men nå satser kirken på arbeid blant barn og unge.

Les mer | Bli fast giver

Dagens bibelsitat

Matt 10:32 Derfor, hver den som bekjenner meg for menneskene, ham skal også jeg kjennes ved for min Far i himmelen.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.