> Utsyn / Nyheter fra Utsyn / Musikal om Hans Nielsen HaugeMusikal om Hans Nielsen Hauge

Dramatiske scener i «Det brenner en ild», hvor publikum får oppleve Hans Nielsen Hauge i virksomhet. (Foto: Boe Johannes Hermansen, KPK)

«Det brenner en ild» er en nyprodusert musikal som framstiller Hans Nielsen Hauges (1771–1824) liv og virke. Den vises på scene i Gamlebyen i Fredrikstad i disse dager. 

Teaterproduksjonen er knyttet til Fredrikstads 450-års jubileum som feires i år.

Hans Nielsen, bondesønnen fra Rolvsøy, ble kjent for det norske folk da han etter åndsopplevelsen på åkeren 5. april 1796 satte i gang en unik virksomhet som lekmannspredikant, samfunnsbygger og gründer, forteller Hauge-kjenner Svein Høiden til KPK.

 

Bygninger fra 1700-tallet

Musikalen finner sted på en utendørs scene på Tøihusplassen i Gamlebyen. Der er den omgitt av autentiske bygninger fra 1700-tallet.

I rollen som Hauge finner vi Erik Wenberg Jacobsen, som tidligere har spilt hovedrollen som Jean Valjean i Les Misèrables både i Oslo og Trondheim. Med seg har han Rein Alexander, kjent gjennom Kjempesjansen i 2003, og Heidi Ruud Ellingsen, som de siste årene har spilt Solveig i Peer Gynt på Gålå og tittelrollen som Mary Poppins på Folketeateret. 

 

– Fantastisk og dramatisk

– Dette er en helt fantastisk og dramatisk historie. Jo mer man går inn i stoffet, desto mer vil man vite, sier Rein Alexander til KPK.

 Siste forestilling er satt til 27. august


Dette nummeret av Utsyn handler i særlig grad om Luther og reformasjonen. Vi markerer at det er 500 år siden Luther sendte ut sine 95 teser om avlatshandel, anger og bot. I etterkant ble Luthers anliggende ofte oppsummert i de tre «alene»-formuleringene: «Troen alene», «Nåden alene», «Skriften alene».

Et stortingsvalg er akkurat over. Innad i NLM vil de partipolitiske vurderingene variere – og det må vi respektere. Men uansett hva vi mener om valgets utfall bør vi kunne glede oss over at politikkens betydning er begrenset i et demokrati. Så lenge religionsfrihet og ytringsfrihet respekteres, kan NLM fortsatt bygge forsamlinger, arrangere møteuker og bibelhelger, og sende ut misjonærer.

I en valgsending på NRK 17. august fortalte komikeren Harald Eia begeistret om velsignelsene samfunnets avkristning fører til. Hovedargumentet var noen plansjer som viste at land med lite religion har mer lykke, likestilling og moral enn land der religion betyr mye.

Utsyn på Facebook

Vest-Afrika

I Vest-Afrika driver NLM arbeid i Mali og Elfenbenskysten. I Mali arbeides det mye med relasjonsbygging, mens i Elfenbenskysten støtter vi en liten, men levende lokal kirke.

Les mer | Bli fast giver

Dagens bibelsitat

Joh 16:33 Dette har jeg talt til dere for at dere skal ha fred i meg. I verden har dere trengsel. Men vær frimodige! Jeg har overvunnet verden.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.