> Utsyn / Nyheter fra Utsyn / Nå kommer «NLM-boksene»Nå kommer «NLM-boksene»

Foto: NLM Gjenbruk

NLM Miljø håper på millioninntekter og bedre utvalg i gjenbruksbutikkene.

Denne uken ankom de første boksene som skal plasseres ut for å samle inn brukte klær og tekstiler til NLMs gjenbruksbutikker og videresalg.

– De første boksene vil bli satt ut i forbindelse med NLM Gjenbruks butikker på Haugenstua i Oslo, Askøy, i Sandefjord og Hamar. Men den første avtalen som ble skrevet var selvfølgelig en boks ved NLMs hovedkontor på Sinsen. Vi har merket stor interesse for boksene, og får henvendelser fra hele landet, sier daglig leder Bent Udnesseter i NLM Miljø.

– Hvor mange bokser skal dere plassere ut?

– Vi ønsker ikke å gå ut med noe tall nå, men vil først se at det fungerer og at vi greier å håndtere dem på en god måte, svarer han.

     

Bent Udnesseter, daglig leder i NLM Miljø.

    

Millioninntekter

Samtidig forventer NLM Miljø at klesinnsamling kan gi NLM millioninntekter, og dessuten synlighet gjennom boksene.

– Det kan gi bedre utvalg i butikkene med klær som vi erfarer at folk i stadig større grad ser etter. Dessuten vil vi selge videre både klær og tekstiler. Jeg ønsker ikke å gå ut med et inntektsmål, men det er et betydelig inntektsgrunnlag i dette, sier han.

– Men er det fremdeles plass til flere klesinnsamlingsbokser?

– Konkurransen er stor, men samtidig tror jeg gjenbruk vil få enda større fokus i framtiden. Det er fremdeles 35 000 tonn klær som ikke blir samlet inn i Norge, og det er et statlig mål å samle inn mer klær og tekstiler, mener Udnesseter.

   

Bjarte Rydland, daglig leder i NLM Gjenbruk (t.v.) og Bent Udnesseter.

 

Lokale formål

Han er også opptatt av en forsvarlig håndtering av klær og tekstiler som blir samlet inn, og andre småvarer fra butikkene.

– Ganske mye av det vi skal håndtere er overskuddsvarer fra gjenbruksbutikkene. Slik det er i dag er det stor variasjon på hvor god kontroll vi har på det som butikkene ikke får solgt. Vi vil arbeide for en transparent håndtering av både det butikkene sender videre og det vi samler inn i boksene. Det er viktig å vite hvor klærne går, sier han.

  

NLM Miljø håper lokale foreninger og forsamlinger vil engasjere seg i klesinnsamlingen, og kanskje også tjene litt penger til egne formål.

– Kanskje kan frivillige samle inn innhold fra boksene og sende videre. Da kan vi kompensere for arbeidet og det lokale fellesskapet kan bruke inntektene til å for eksempel pusse opp forsamlingslokalene. Vi har fått slike henvendelser, og det er vi positive til, sier Udnesseter.

  

NLM Miljø ble opprettet høsten 2017 som aksjeselskap eid av NLM. Formålet er å håndtere overskuddsvarer fra gjenbruksbutikkene og å samle inn klær og tekstiler.

– Det er på mange måter en naturlig utvidelse av gjenbruksvirksomheten, avslutter Udnesseter.


Terje Tvedt, blant annet professor i geografi, har lenge fremmet sterk kritikk av norske myndigheters støtte til bistandsprosjekter i regi av norsk misjon. I 2004 stod han bak TV2s kritiske dokumentar «Statsmisjonærene». Tvedt mener at siden kristen misjon først og fremst vil at mennesker skal bli kristne, betyr statlig støtte til misjonsorganisasjoners bistandsprosjekter at den norske stat finansierer ren misjonsvirksomhet.

I 2005 utga Jo Nesbø, Norges desidert mest leste krimforfatter, krimromanen Frelseren. I begynnelsen av boken blir ei ung jente voldtatt på en leir i regi av Frelsesarmeen. Til flere medier uttalte Nesbø at ekstra mange overgrep foregår i lukkede, kristne miljøer. Samme påstand, lagt i munnen på en psykolog, dukker opp i romanen.

I 126 år har NLM vært noe mer enn «bare» en misjonsorganisasjon. Selv om kallet til de minst nådde har stått helt sentralt, har det omfattende arbeidet i Norge hatt en selvstendig verdi. Det har aldri vært slik at denne virksomheten bare er blitt sett på som bare et slags innsamlingsredskap eller et mobiliseringsredskap.

Utsyn på Facebook

Stor-Kina

I mange år opplevde kristne i Kina forfølgelse, og det kan fortsatt være krevende å følge Jesus i dag.

Les mer | Bli fast giver

Dagens bibelsitat

Rom 11:6 Men er det av nåde, da er det ikke mer av gjerninger. Ellers blir nåden ikke lenger nåde.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.