> Utsyn / Nyheter fra Utsyn / Restaurant i MisjonssalenRestaurant i Misjonssalen

Familien Nhonzi fra Kongo deltok med sang på tre språk under Verdensvid middag i Misjonssalen. Alle foto: Frida Blaker

Over 200 mennesker deltok på Verdensvid middag i Misjonssalen i Oslo i slutten av september. – Vi ønsker å skape et møtested for folk fra hele verden, sier Rune Fiskerstrand.

Fiskerstrand er regionleder i Christian intercultural work (KIA) som er en av arrangørene for Verdensvid middag – sammen med Den iranske menigheten, Sagene Frivilligsentral og Misjonssalen.

Misjonssambandets storstue var gjort om til en gedigen restaurant denne kvelden. Det var dekket langbord til 220 personer, og det ble servert gratis middag fra fem forskjellige matstasjoner: iransk, pakistansk/indisk, kinesisk og norsk.

     

Både mat og musikk

– Mat er noe alle setter pris på. Det er fint å møtes over et måltid. Vi presenterer både matkultur og musikk-kultur og spiller på de ressursene vi har, sier Fiskerstrand. – Og så har vi fellessang og quiz. Synnøve Spanne i Misjonssalen har hatt ansvaret for organiseringen. Hun har frimodighetens nådegave og er krumtappen her, smiler han.

 

Rune Fiskerstrand var en av dem som ledet middagen. Han er regionleder for KIA øst og sitter i tillegg i KIAs lederteam på landsbasis.

 

Programmet startet med fellessanger på flere språk før familien Nhonzi fra Kongo slapp til. De har blant annet deltatt på Lindmo på NRK. De ti familiemedlemmene sang på både swahili, engelsk og norsk. Innholdet hadde et klart kristent vitnesbyrd. To iranske menn deltok også med sang, akkompagnert av originale iranske musikkinstrumenter.

Verdensvid middag har vært arrangert seks ganger. Fiskerstrand forteller at de ikke driver så mye markedsføring, fordi det ikke er plass til flere. – Vi bruker Facebook og vi inviterer for eksempel elever som vi kommer i kontakt med gjennom språkkurs, sier han.

   

Elev på Sagene

Desislava Paynova fra Bulgaria fikk høre om arrangementet fra læreren sin på Sagene Frivilligsentral. Hun deltar på Verdensvid middag for andre gang.

En av deltakerne under middagen var Desislava Peynova fra Bulgaria. Hun har bodd i Norge i fem år.

– Jeg kommer fra den gamle hovedstaden i Bulgaria. Der er det fosser og elver, akkurat som i Norge, sier hun.

Paynova har jobbet som servitør, men går nå på nivå to på norskkurs på Sagene Frivilligsentral. Hun ønsker å komme inn på et kurs i informatikk og matematikk så hun kan bruke utdannelsen sin i Norge.

– Hvorfor kom du hit til Verdensvid middag?

– Jeg synes det er fint å være sammen med folk fra flere land, smiler Paynova. – Jeg fikk høre om arrangementet fra læreren min og jeg deltar for andre gang. Vi er tre fra klassen her i kveld.

  

Forteller på mange språk

Det var en god del iranere på arrangementet og mange kom fra forskjellige immigrantmenigheter i byen. Det deltok kongolesere, somaliere, kinesere, syrere, pakistanere, ukrainere, kurdere, bulgarere, tyskere, etiopere …

– Det er mange skjebner her og noen sliter tungt, sier Fiskerstrand. – Noen har bodd lenge i Norge, andre har fått avslag på opphold. Vi ønsker at de som kommer hit skal få møte Gud. Derfor deler vi evangeliet på forskjellige språk.

Alle fikk et kort med et bibelvers (på norsk) ved sin kuvert, og ved innledningen av middagen var det skriftlesning på i alt tretten språk. I gangen sto et langbord med kristen litteratur på mange forskjellige språk. Der var bibler og bibeldeler, barnebøker og bøker for voksne. Og alt var gratis. Mange gikk hjem med ei kristen bok i lomma.

  

 Det ble servert middag fra fem matstasjoner. Lai Keung Ho serverte kinesisk middag.

  


Terje Tvedt, blant annet professor i geografi, har lenge fremmet sterk kritikk av norske myndigheters støtte til bistandsprosjekter i regi av norsk misjon. I 2004 stod han bak TV2s kritiske dokumentar «Statsmisjonærene». Tvedt mener at siden kristen misjon først og fremst vil at mennesker skal bli kristne, betyr statlig støtte til misjonsorganisasjoners bistandsprosjekter at den norske stat finansierer ren misjonsvirksomhet.

I 2005 utga Jo Nesbø, Norges desidert mest leste krimforfatter, krimromanen Frelseren. I begynnelsen av boken blir ei ung jente voldtatt på en leir i regi av Frelsesarmeen. Til flere medier uttalte Nesbø at ekstra mange overgrep foregår i lukkede, kristne miljøer. Samme påstand, lagt i munnen på en psykolog, dukker opp i romanen.

I 126 år har NLM vært noe mer enn «bare» en misjonsorganisasjon. Selv om kallet til de minst nådde har stått helt sentralt, har det omfattende arbeidet i Norge hatt en selvstendig verdi. Det har aldri vært slik at denne virksomheten bare er blitt sett på som bare et slags innsamlingsredskap eller et mobiliseringsredskap.

Utsyn på Facebook

Japan

I det travle japanske samfunnet er blant annet ungdom vanskelig å nå. Men nå satser kirken på arbeid blant barn og unge.

Les mer | Bli fast giver

Dagens bibelsitat

Matt 10:32 Derfor, hver den som bekjenner meg for menneskene, ham skal også jeg kjennes ved for min Far i himmelen.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.