> Utsyn / Nyheter fra Utsyn / Skoghus har solgt for 3,75 mill.Skoghus har solgt for 3,75 mill.

Regionleder Øystein Hitland, bestyrer Kjell Sørensen og regionstyreleder Kjetil Rege i det solgte steinbruddet.

Misjonssambandets leirsted på Senja har fått uventet god pris i forbindelse med salg av et steinbrudd på eiendommen. Pengene kommer vel med i forbindelse med nødvendig renovering.

 Torsdag 7. september ble Skoghus leirsteds salg av et steinbrudd formelt godkjent av Lenvik kommune. Leirstedet ligger på østsiden av Senja, få kilometer fra Finnsnes, og er eid av Norsk Luthersk Misjonssamband. Kjøperen – en lokal entreprenør – betaler 3 750 000 kroner for 78 mål.

– Salgssummen ble mer enn dobbelt så stor som vi først tenkte oss, forteller regionleder Øystein Hitland.

Han innrømmer at det ble vurdert å selge til en helt annen pris, og at det derfor var spesielt å oppleve at summen steg og steg i løpet av budrundene. Handelen ble gjort i mai, men den var avhengig av kommunal godkjenning. Nå er den endelig i boks.

     

Fortsatt stort uteområde

– Hvorfor ble det en såpass høy pris?

– Steinbruddet er attraktivt i seg selv. I tillegg er der strandlinje og djupt nok til en eventuell kai. Et tredje moment som kan ha virket inn, er at det er planer om et industriområde like i nærheten, svarer Hitland.

Han understreker at det ikke er grunn til å frykte at aktiviteten i steinbruddet skal skape støy eller andre problem for leirstedet.

– Terrenget skjermer Skoghus fra steinbruddet. Der har vært aktivitet i 20 år, men den har vi knapt nok merket, forklarer han.

Leirstedets uteområde er fortsatt rikelig stort nok. Mindre enn halvparten er solgt, og den delen av strandlinjen som har vært i bruk i forbindelse med leirer og lignende, er uberørt av handelen.

   

Skoghus-tunet. Til venstre Villmarkstua med internatrom, garderober, kjøkken og stor peisestue, i midten internatet Olastua og til høyre hovedbygget, som nå skal restaureres.

   

Renovering av hovedbygget

– Hva tenker dere å bruke disse pengene på?

– Planene vi hadde før dette, gjaldt renovering av hovedbygget. Første trinnet var at taket skulle ordnes. Men dette ble satt på vent da vi – i mai – forsto at vi kom til å få mer penger å rutte med. For det er viktig å se alt i en helhet.

Øystein Hitland forteller at både intern og ekstern ekspertise er involvert i planleggingen videre. Formannen i leirstedets styre er sivilarkitekt, og bestyreren er tømrer. I tillegg er det et konsulentfirma inne i bildet.

Før salget hadde Skoghus 1 500 000 kroner på bok med tanke på denne oppussingen. Nå kan en bruke over fem millioner uten å ta opp lån.

Skoghus leirsted ble etablert i 1947. Torunn og Kjell Sørensen er bestyrerpar. I tillegg til leirer og arrangement i kristen regi blir stedet brukt som vandrerhjem hver sommer.    


Terje Tvedt, blant annet professor i geografi, har lenge fremmet sterk kritikk av norske myndigheters støtte til bistandsprosjekter i regi av norsk misjon. I 2004 stod han bak TV2s kritiske dokumentar «Statsmisjonærene». Tvedt mener at siden kristen misjon først og fremst vil at mennesker skal bli kristne, betyr statlig støtte til misjonsorganisasjoners bistandsprosjekter at den norske stat finansierer ren misjonsvirksomhet.

I 2005 utga Jo Nesbø, Norges desidert mest leste krimforfatter, krimromanen Frelseren. I begynnelsen av boken blir ei ung jente voldtatt på en leir i regi av Frelsesarmeen. Til flere medier uttalte Nesbø at ekstra mange overgrep foregår i lukkede, kristne miljøer. Samme påstand, lagt i munnen på en psykolog, dukker opp i romanen.

I 126 år har NLM vært noe mer enn «bare» en misjonsorganisasjon. Selv om kallet til de minst nådde har stått helt sentralt, har det omfattende arbeidet i Norge hatt en selvstendig verdi. Det har aldri vært slik at denne virksomheten bare er blitt sett på som bare et slags innsamlingsredskap eller et mobiliseringsredskap.

Utsyn på Facebook

Sentral-Asia

Bibeloversettelse er tidkrevende, men viktig. I Sentral-Asia har en minoritetsgruppe nå snart fått Bibelen på sitt eget språk.

Les mer | Bli fast giver

Dagens bibelsitat

Joh 15:2 Hver grein på meg som ikke bærer frukt, tar han bort. Og hver den som bærer frukt, renser han, for at den skal bære mer frukt.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.