> Utsyn / Nyheter fra Utsyn / Spent etter valg i KenyaSpent etter valg i Kenya

Det er en spent stemning i Kenya etter valget, men NLMs utsendinger i landet er trygge. Majoriteten av utsendingene er i Nairobi. (Foto: Ninara/Flickr)

Da kenyanere gikk til valg 8. august var det forventet et jevnt resultat. Sittende president Kenyatta ble erklært vinner, men opposisjonen hevder at de vant ved valgfusk.

– Valgkommisjonen IEBC's elektroniske valgportal viste raskt at den sittende presidenten Uhuru Kenyatta ledet med god margin med cirka 55 prosent av stemmene. Allerede valgnatten gikk opposisjonsleder Raila Odinga ut og hevdet at resultatet var tuklet med. Morgenen 9. august hevdet Odinga at han satt på beviser for at valgserveren var hacket, og resultatet tuklet med, noe som ganske raskt utløste noen demonstrasjoner og klinsjer mellom demonstranter og politiet lokalt i Nairobi og i Kisumu, skriver NLMs stedlige representant i Øst-Afrika, Kristoffer Krohn Sævre, på regionens nettside.

 

Ny tale tirsdag

Videre meldes det på nlm.no: – Foruten noen kjerneområder for opposisjonen har landet vært preget av ro, i motsetning til tidligere valg i Kenya. Det er likevel en spent stemning, og flere mennesker har mistet livet i klinsjer med politiet. 13. august møtte Odinga støttespillere og holdt fremdeles på anklagene om valgfusk. 16. august kom Odinga og opposisjonen heldigvis til konklusjonen å ta saken til retten, hvilket er konstitusjonelt riktig vei å gå hvis man har innsigelser på valgresultatet. Dette betyr at uroen vi har opplevd etter all sannsynlighet er over, og at landet kan vende tilbake til hverdagen. Høyesterett vil behandle saken innen to uker. 

  

Er trygge

Sævre, som er stasjonert i Nairobi, forteller at NLMs utsendinger er trygge: – Majoriteten av utsendingene befinner seg i Nairobi, og er forsiktige med hvor de beveger seg inntil situasjonen er avklart og valgresultatet er annonsert og akseptert. NLMs arbeid på to lokasjoner har blitt midlertidig stanset for å være på den sikre siden. Det er liten grunn til å tro at NLMs arbeid eller utsendinger risikerer å møte på voldelige konfrontasjoner.


Dette nummeret av Utsyn handler i særlig grad om Luther og reformasjonen. Vi markerer at det er 500 år siden Luther sendte ut sine 95 teser om avlatshandel, anger og bot. I etterkant ble Luthers anliggende ofte oppsummert i de tre «alene»-formuleringene: «Troen alene», «Nåden alene», «Skriften alene».

Et stortingsvalg er akkurat over. Innad i NLM vil de partipolitiske vurderingene variere – og det må vi respektere. Men uansett hva vi mener om valgets utfall bør vi kunne glede oss over at politikkens betydning er begrenset i et demokrati. Så lenge religionsfrihet og ytringsfrihet respekteres, kan NLM fortsatt bygge forsamlinger, arrangere møteuker og bibelhelger, og sende ut misjonærer.

I en valgsending på NRK 17. august fortalte komikeren Harald Eia begeistret om velsignelsene samfunnets avkristning fører til. Hovedargumentet var noen plansjer som viste at land med lite religion har mer lykke, likestilling og moral enn land der religion betyr mye.

Utsyn på Facebook

Vest-Afrika

I Vest-Afrika driver NLM arbeid i Mali og Elfenbenskysten. I Mali arbeides det mye med relasjonsbygging, mens i Elfenbenskysten støtter vi en liten, men levende lokal kirke.

Les mer | Bli fast giver

Dagens bibelsitat

Joh 16:33 Dette har jeg talt til dere for at dere skal ha fred i meg. I verden har dere trengsel. Men vær frimodige! Jeg har overvunnet verden.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.