> Utsyn / Nyheter fra Utsyn / Spent etter valg i KenyaSpent etter valg i Kenya

Det er en spent stemning i Kenya etter valget, men NLMs utsendinger i landet er trygge. Majoriteten av utsendingene er i Nairobi. (Foto: Ninara/Flickr)

Da kenyanere gikk til valg 8. august var det forventet et jevnt resultat. Sittende president Kenyatta ble erklært vinner, men opposisjonen hevder at de vant ved valgfusk.

– Valgkommisjonen IEBC's elektroniske valgportal viste raskt at den sittende presidenten Uhuru Kenyatta ledet med god margin med cirka 55 prosent av stemmene. Allerede valgnatten gikk opposisjonsleder Raila Odinga ut og hevdet at resultatet var tuklet med. Morgenen 9. august hevdet Odinga at han satt på beviser for at valgserveren var hacket, og resultatet tuklet med, noe som ganske raskt utløste noen demonstrasjoner og klinsjer mellom demonstranter og politiet lokalt i Nairobi og i Kisumu, skriver NLMs stedlige representant i Øst-Afrika, Kristoffer Krohn Sævre, på regionens nettside.

 

Ny tale tirsdag

Videre meldes det på nlm.no: – Foruten noen kjerneområder for opposisjonen har landet vært preget av ro, i motsetning til tidligere valg i Kenya. Det er likevel en spent stemning, og flere mennesker har mistet livet i klinsjer med politiet. 13. august møtte Odinga støttespillere og holdt fremdeles på anklagene om valgfusk. 16. august kom Odinga og opposisjonen heldigvis til konklusjonen å ta saken til retten, hvilket er konstitusjonelt riktig vei å gå hvis man har innsigelser på valgresultatet. Dette betyr at uroen vi har opplevd etter all sannsynlighet er over, og at landet kan vende tilbake til hverdagen. Høyesterett vil behandle saken innen to uker. 

  

Er trygge

Sævre, som er stasjonert i Nairobi, forteller at NLMs utsendinger er trygge: – Majoriteten av utsendingene befinner seg i Nairobi, og er forsiktige med hvor de beveger seg inntil situasjonen er avklart og valgresultatet er annonsert og akseptert. NLMs arbeid på to lokasjoner har blitt midlertidig stanset for å være på den sikre siden. Det er liten grunn til å tro at NLMs arbeid eller utsendinger risikerer å møte på voldelige konfrontasjoner.


Terje Tvedt, blant annet professor i geografi, har lenge fremmet sterk kritikk av norske myndigheters støtte til bistandsprosjekter i regi av norsk misjon. I 2004 stod han bak TV2s kritiske dokumentar «Statsmisjonærene». Tvedt mener at siden kristen misjon først og fremst vil at mennesker skal bli kristne, betyr statlig støtte til misjonsorganisasjoners bistandsprosjekter at den norske stat finansierer ren misjonsvirksomhet.

I 2005 utga Jo Nesbø, Norges desidert mest leste krimforfatter, krimromanen Frelseren. I begynnelsen av boken blir ei ung jente voldtatt på en leir i regi av Frelsesarmeen. Til flere medier uttalte Nesbø at ekstra mange overgrep foregår i lukkede, kristne miljøer. Samme påstand, lagt i munnen på en psykolog, dukker opp i romanen.

I 126 år har NLM vært noe mer enn «bare» en misjonsorganisasjon. Selv om kallet til de minst nådde har stått helt sentralt, har det omfattende arbeidet i Norge hatt en selvstendig verdi. Det har aldri vært slik at denne virksomheten bare er blitt sett på som bare et slags innsamlingsredskap eller et mobiliseringsredskap.

Utsyn på Facebook

Japan

I det travle japanske samfunnet er blant annet ungdom vanskelig å nå. Men nå satser kirken på arbeid blant barn og unge.

Les mer | Bli fast giver

Dagens bibelsitat

Matt 10:32 Derfor, hver den som bekjenner meg for menneskene, ham skal også jeg kjennes ved for min Far i himmelen.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.