> Utsyn / Nyheter fra Utsyn / Stort underskudd i Lunde ForlagStort underskudd i Lunde Forlag

Tom Teien, forlagssjef i Lunde Forlag, har tro på fremtiden tross et skuffende 2016. Foto: Arne Sæteren

Tross negativt driftsresultatet og redusert omsetning er det pågangsmot og konsentrasjon om satsingen videre som preger Lunde Forlag AS.

Det ble røde tall for Lunde Forlag i 2016. Regnskapet viser et underskudd på hele 793 000 kroner.

– Vi visste at vi gikk mot et negativt resultat, vi så det i andre halvår, men tallene ble litt verre enn vi regnet med, innrømmer forlagssjef Tom Teien.

Han forteller at også forlagets omsetning gikk ned, fra 13,2 millioner kroner i 2015 til 11,5 millioner i 2016.

  

– Hvordan forklarer du denne negative utviklingen?

– Hovedårsaken ligger i konkursen i Vivo-kjeden. Lunde har lagt vekt på å holde en bokhandler-tro linje. Bokhandlene var hovedkanalen for bøkene våre, og det fikk vi svi for da Vivo gikk over ende.

Et annet moment i forlagssjefens forklaring er at 2015 var et år da Misjonssambandet hadde generalforsamling (GF) og at det var svært godt boksalg i den forbindelse, mens 2016 ikke var et GF-år.

     

– Lærdom

– Førte Vivo-konkursen til direkte tap for Lunde?

Vi eide 15 prosent, men aksjekapitalen var nedskrevet over flere år, så det vi tapte i forbindelse med konkursen innskrenket seg stort sett til manglende oppgjør for en del bokleveranser.

Teien peker også på at bokprosjektet Kakefryd kunne blitt er vellykket enn det ble.

– Vi hadde tro på dette prosjektet, men det gikk ikke som vi håpet. Lærdommen er at vi skal konsentrere oss om enklere prosjekt og satse på det som er oppdraget vårt, utgivelse av kristen litteratur.

    

– Spennende

Lunde Forlag nekter å tape motet. Det gode driftsresultatet for 2015 – med 570 000 kroner i overskudd, forteller ledelsen at det fortsatt er mulig å gjøre det bra.

– Et oppmuntrende trekk i bildet er at tallene for første kvartal i år viser at tendensen fra 2016 allerede er snudd. Vi holder oss nå innenfor de rammene det er budsjettert med.

– Vil tjenesten Bokbord.no, som Betania i Trondheim og andre forsamlinger nå tar i bruk, kunne bli viktig?

– Dette er et spennende konsept, og jeg tror det ligger et potensiale i det. I Lunde er vi glad for alle som jobber for å øke folks tilgjengelighet til kristne bøker.

  

Når det gjelder Lundes egen nettbutikk, lundeforlag.no, forteller Teien at 5–6 prosent av forlagets totale omsetning går gjennom den. Nettbutikkens salg har vokst forsiktig år for år. Også forholdet til Norli-kjeden, som overtok de fleste Vivo-butikkene, har Teien en god opplevelse av.

– Vi er i god dialog, og Norli har tatt inn åtte–ti bøker av sortimentet vårt. Flere av enkeltbutikkene deres melder også om bra salg av kristen litteratur.

    

Pågangsmot

Teien legger ikke skjul på at 2016 ble mørkt for Lunde.

– Men, sier han, – vi har eiere som ser forlagsdrift som noe de ønsker å ta vare på, og det gir pågangsmot.

Tom Teien ønsker også å oppmuntre kristenfolket til å prioritere bøker, både til eget bruk og når det skal kjøpes gaver.   


Terje Tvedt, blant annet professor i geografi, har lenge fremmet sterk kritikk av norske myndigheters støtte til bistandsprosjekter i regi av norsk misjon. I 2004 stod han bak TV2s kritiske dokumentar «Statsmisjonærene». Tvedt mener at siden kristen misjon først og fremst vil at mennesker skal bli kristne, betyr statlig støtte til misjonsorganisasjoners bistandsprosjekter at den norske stat finansierer ren misjonsvirksomhet.

I 2005 utga Jo Nesbø, Norges desidert mest leste krimforfatter, krimromanen Frelseren. I begynnelsen av boken blir ei ung jente voldtatt på en leir i regi av Frelsesarmeen. Til flere medier uttalte Nesbø at ekstra mange overgrep foregår i lukkede, kristne miljøer. Samme påstand, lagt i munnen på en psykolog, dukker opp i romanen.

I 126 år har NLM vært noe mer enn «bare» en misjonsorganisasjon. Selv om kallet til de minst nådde har stått helt sentralt, har det omfattende arbeidet i Norge hatt en selvstendig verdi. Det har aldri vært slik at denne virksomheten bare er blitt sett på som bare et slags innsamlingsredskap eller et mobiliseringsredskap.

Utsyn på Facebook

Stor-Kina

I mange år opplevde kristne i Kina forfølgelse, og det kan fortsatt være krevende å følge Jesus i dag.

Les mer | Bli fast giver

Dagens bibelsitat

Jak 1:26 Den som mener at han dyrker Gud, og ikke holder sin tunge i tømme, men bedrar sitt eget hjerte, hans gudsdyrkelse er forgjeves.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.