> Utsyn / Nyheter fra Utsyn / Stort underskudd i Lunde ForlagStort underskudd i Lunde Forlag

Tom Teien, forlagssjef i Lunde Forlag, har tro på fremtiden tross et skuffende 2016. Foto: Arne Sæteren

Tross negativt driftsresultatet og redusert omsetning er det pågangsmot og konsentrasjon om satsingen videre som preger Lunde Forlag AS.

Det ble røde tall for Lunde Forlag i 2016. Regnskapet viser et underskudd på hele 793 000 kroner.

– Vi visste at vi gikk mot et negativt resultat, vi så det i andre halvår, men tallene ble litt verre enn vi regnet med, innrømmer forlagssjef Tom Teien.

Han forteller at også forlagets omsetning gikk ned, fra 13,2 millioner kroner i 2015 til 11,5 millioner i 2016.

  

– Hvordan forklarer du denne negative utviklingen?

– Hovedårsaken ligger i konkursen i Vivo-kjeden. Lunde har lagt vekt på å holde en bokhandler-tro linje. Bokhandlene var hovedkanalen for bøkene våre, og det fikk vi svi for da Vivo gikk over ende.

Et annet moment i forlagssjefens forklaring er at 2015 var et år da Misjonssambandet hadde generalforsamling (GF) og at det var svært godt boksalg i den forbindelse, mens 2016 ikke var et GF-år.

     

– Lærdom

– Førte Vivo-konkursen til direkte tap for Lunde?

Vi eide 15 prosent, men aksjekapitalen var nedskrevet over flere år, så det vi tapte i forbindelse med konkursen innskrenket seg stort sett til manglende oppgjør for en del bokleveranser.

Teien peker også på at bokprosjektet Kakefryd kunne blitt er vellykket enn det ble.

– Vi hadde tro på dette prosjektet, men det gikk ikke som vi håpet. Lærdommen er at vi skal konsentrere oss om enklere prosjekt og satse på det som er oppdraget vårt, utgivelse av kristen litteratur.

    

– Spennende

Lunde Forlag nekter å tape motet. Det gode driftsresultatet for 2015 – med 570 000 kroner i overskudd, forteller ledelsen at det fortsatt er mulig å gjøre det bra.

– Et oppmuntrende trekk i bildet er at tallene for første kvartal i år viser at tendensen fra 2016 allerede er snudd. Vi holder oss nå innenfor de rammene det er budsjettert med.

– Vil tjenesten Bokbord.no, som Betania i Trondheim og andre forsamlinger nå tar i bruk, kunne bli viktig?

– Dette er et spennende konsept, og jeg tror det ligger et potensiale i det. I Lunde er vi glad for alle som jobber for å øke folks tilgjengelighet til kristne bøker.

  

Når det gjelder Lundes egen nettbutikk, lundeforlag.no, forteller Teien at 5–6 prosent av forlagets totale omsetning går gjennom den. Nettbutikkens salg har vokst forsiktig år for år. Også forholdet til Norli-kjeden, som overtok de fleste Vivo-butikkene, har Teien en god opplevelse av.

– Vi er i god dialog, og Norli har tatt inn åtte–ti bøker av sortimentet vårt. Flere av enkeltbutikkene deres melder også om bra salg av kristen litteratur.

    

Pågangsmot

Teien legger ikke skjul på at 2016 ble mørkt for Lunde.

– Men, sier han, – vi har eiere som ser forlagsdrift som noe de ønsker å ta vare på, og det gir pågangsmot.

Tom Teien ønsker også å oppmuntre kristenfolket til å prioritere bøker, både til eget bruk og når det skal kjøpes gaver.   


I 1986 utga NLM det lille heftet Plan eller tilfeldighet. Kritiske merknader til Evolusjonsteorien. Forfatter var geolog Willy Fjeldskaar som i dag er professor ved Universitet i Stavanger. I særlig grad kritiserer heftet, som ble trykket i mange tusen eksemplarer, ideen om at livet og levende organismer er blitt til uten noen skaper.

Den konservative nettavisen Minerva har de siste ukene publisert en rekke kritiske artikler om oppvekst i religiøse miljøer. Det startet med et sterkt intervju med Sara Charlotte Amundsen (21). Hun vokste opp i Jehovas vitner, men vendte menigheten ryggen som 19-åring og ble deretter utstøtt.

Nesten halvveis inn 2017 har jeg lyst til å rette en stor takk til alle misjonsvenner som blant annet gjennom sin givertjeneste bidro til at NLM enda et år kunne være med og utbre Guds rike i Norge og i utlandet. Når regnskapet i tillegg kunne gjøres opp med et resultat som viser at det i fjor ble brukt omtrent like mye penger som kom inn, var det ekstra gledelig.

Utsyn på Facebook

Nord-Afrika

Nord-Afrika er NLMs nyeste misjonsfelt. Våre utsendinger arbeider innen bistand, og bruker mye tid på relasjonsbygging.

Les mer | Bli fast giver

Dagens bibelsitat

Sal 73:23f Men jeg blir alltid hos deg, du har grepet min høyre hånd. Du leder meg ved ditt råd, og deretter tar du meg opp i herlighet.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.