> Utsyn / Nyheter fra Utsyn / Tenker ulikt om ansattes representasjonTenker ulikt om ansattes representasjon

Ernst Jan Halsne (t.h.) og Øyvind Åsland. Foto: Marius Bergersen

Forslaget om at ansatte i NLM skal kunne velge en representant til organisasjonens hovedstyre (HS), og til regionstyrene blir ikke lagt frem for generalforsamlingen i 2018.

En komité har foreslått at ansatte i NLM skal kunne velge en representant til organisasjonens hovedstyre (HS), og til regionstyrene. Komiteen mente at ansatte som har hovedstyret eller et regionstyre som arbeidsgiver, ikke var valgbare. Prinsippet om tjenestedeling skulle ivaretas ved ikke å gi representanten stemmerett når HS behandler lærespørsmål, eller i rådsmøtet.

  

Ulike vurderinger i hovedstyret

Innstillingen ble drøftet i HS i september og følgende vedtak ble fattet: «Hovedstyret ser at det finnes relevante argumenter for å få på plass ansattes representasjon til hovedstyret og regionstyret. Like fullt har hovedstyrets medlemmer noe ulike vurderinger av styrker og svakheter ved en slik ordning. På den bakgrunn vil hovedstyret ikke legge frem denne saken for generalforsamlingen i 2018.»

– HS ser både fordeler og ulemper med en slik ordning. Hovedbegrunnelsen for å beholde dagens system er at en da står fritt til å velge blant alle gode kandidater, og at en kan gå glipp av gode styremedlemmer dersom en begrenser ansattes representasjon til én, utdyper generalsekretær Øyvind Åsland. Han tilføyer at ordningen med representant for ansatte til et par av regionstyrene, ser ut til å fungere greit. – Det kan være bra å prøve ut dette der. Å gjøre det gjeldende for HS er litt mer komplisert, sier han.

  

Komiteleder Ernst Jan Halsne tar for sin del HS-vedtaket til orientering, men peker på at ansatte ved NLMs skoler, institusjoner og bedrifter fortsatt ville være valgbare om komitéforslaget ble fulgt.

 


Terje Tvedt, blant annet professor i geografi, har lenge fremmet sterk kritikk av norske myndigheters støtte til bistandsprosjekter i regi av norsk misjon. I 2004 stod han bak TV2s kritiske dokumentar «Statsmisjonærene». Tvedt mener at siden kristen misjon først og fremst vil at mennesker skal bli kristne, betyr statlig støtte til misjonsorganisasjoners bistandsprosjekter at den norske stat finansierer ren misjonsvirksomhet.

I 2005 utga Jo Nesbø, Norges desidert mest leste krimforfatter, krimromanen Frelseren. I begynnelsen av boken blir ei ung jente voldtatt på en leir i regi av Frelsesarmeen. Til flere medier uttalte Nesbø at ekstra mange overgrep foregår i lukkede, kristne miljøer. Samme påstand, lagt i munnen på en psykolog, dukker opp i romanen.

I 126 år har NLM vært noe mer enn «bare» en misjonsorganisasjon. Selv om kallet til de minst nådde har stått helt sentralt, har det omfattende arbeidet i Norge hatt en selvstendig verdi. Det har aldri vært slik at denne virksomheten bare er blitt sett på som bare et slags innsamlingsredskap eller et mobiliseringsredskap.

Utsyn på Facebook

Japan

I det travle japanske samfunnet er blant annet ungdom vanskelig å nå. Men nå satser kirken på arbeid blant barn og unge.

Les mer | Bli fast giver

Dagens bibelsitat

Matt 10:32 Derfor, hver den som bekjenner meg for menneskene, ham skal også jeg kjennes ved for min Far i himmelen.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.