> Utsyn / Nyheter fra Utsyn / Trekker familier ut av MaliTrekker familier ut av Mali

NLM skal ikke lenger ha barnefamilier i Mali. Her fra årets misjonærkonferanse i Vest-Afrika, der utsendinger både til Mali og Elfenbenskysten var samlet. (Foto: Venke Haga)

– Sikkerhetssituasjonen i Mali har forverret seg den siste tiden. Av den grunn finner vi det ikke lenger forsvarlig å ha stasjonert barnefamilier i landet, sier Kjell Jaren, som er NLMs regionleder for Vest-Afrika.

Mali har vært preget av uro de siste årene. NLM sendte sine første misjonærer til landet i 2005 etter store uroligheter i nabolandet Elfenbenskysten. I 2012 ble misjonærene trukket ut på grunn av et militærkupp. Året etter kunne de vende tilbake.

Men særlig nord i Mali har militante islamister vært svært aktive, og det har vært utrygt for utlendinger. NMS har sett seg tvunget til å avslutte sitt misjonsarbeid nord i landet.

   

Terrorangrep

De siste årene har det vært flere terrorangrep også i hovedstaden, og 18. juni ble et feriesenter utenfor Bamako angrepet. På dette feriesenteret var familien Anita og Sveinn Einar Zimsen med sine fire barn. Familien har i mange år vært NLMs utsendinger i Mali.

Til sammen ble seks personer drept i forbindelse med angrepet, fire av disse var terrorister.

– Dette angrepet er dessverre ikke en enkeltstående episode. Selv om utsendingene våre har opplevd seg som ganske trygge i landsbyen der vi har arbeidet siden 2005, må vi gjøre regelmessige vurderinger av sikkerheten i området. Vi har innhentet mye informasjon fra ulikt hold de siste ukene og har konkludert med at det er for utrygt for barnefamilier i Mali nå, sier Kjell Jaren.

 

Til Elfenbenskysten

Sist høst kom Bergfrid Almelid ut til en ny periode. Hun vil etter alt å dømme bli værende i Mali og blant annet følge opp et bistandsprosjekt. (Foto: Torgeir Henden)

– Hva skjer med de to familiene som har bodd i Mali denne våren?

– Disse to familiene vil kunne gå inn i meningsfulle oppgaver i Elfenbenskysten. Det vil nok også være aktuelt med kortere besøk til Mali. Vi ønsker å følge opp arbeidet der, og våre kontakter, så godt som mulig, sier Jaren.

Sist høst kom Bergfrid Almelid ut til en ny periode. Hun vil etter alt å dømme bli værende i Mali og blant annet følge opp et bistandsprosjekt.

– Vi har regelmessig gjennomgang av hvilke forhåndsregler våre utsendinger bør ta når de er i Mali. Vi er takknemlig for at Bergfrid kan fortsette sitt viktige arbeid i landet og vi vil følge nøye med på sikkerhetssituasjonen fremover.


Terje Tvedt, blant annet professor i geografi, har lenge fremmet sterk kritikk av norske myndigheters støtte til bistandsprosjekter i regi av norsk misjon. I 2004 stod han bak TV2s kritiske dokumentar «Statsmisjonærene». Tvedt mener at siden kristen misjon først og fremst vil at mennesker skal bli kristne, betyr statlig støtte til misjonsorganisasjoners bistandsprosjekter at den norske stat finansierer ren misjonsvirksomhet.

I 2005 utga Jo Nesbø, Norges desidert mest leste krimforfatter, krimromanen Frelseren. I begynnelsen av boken blir ei ung jente voldtatt på en leir i regi av Frelsesarmeen. Til flere medier uttalte Nesbø at ekstra mange overgrep foregår i lukkede, kristne miljøer. Samme påstand, lagt i munnen på en psykolog, dukker opp i romanen.

I 126 år har NLM vært noe mer enn «bare» en misjonsorganisasjon. Selv om kallet til de minst nådde har stått helt sentralt, har det omfattende arbeidet i Norge hatt en selvstendig verdi. Det har aldri vært slik at denne virksomheten bare er blitt sett på som bare et slags innsamlingsredskap eller et mobiliseringsredskap.

Utsyn på Facebook

Sentral-Asia

Bibeloversettelse er tidkrevende, men viktig. I Sentral-Asia har en minoritetsgruppe nå snart fått Bibelen på sitt eget språk.

Les mer | Bli fast giver

Dagens bibelsitat

Sal 44:18 Alt dette er kommet over oss, enda vi ikke har glemt deg og ikke har sveket din pakt.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.