> Utsyn / Nyheter fra Utsyn / Trekker familier ut av MaliTrekker familier ut av Mali

NLM skal ikke lenger ha barnefamilier i Mali. Her fra årets misjonærkonferanse i Vest-Afrika, der utsendinger både til Mali og Elfenbenskysten var samlet. (Foto: Venke Haga)

– Sikkerhetssituasjonen i Mali har forverret seg den siste tiden. Av den grunn finner vi det ikke lenger forsvarlig å ha stasjonert barnefamilier i landet, sier Kjell Jaren, som er NLMs regionleder for Vest-Afrika.

Mali har vært preget av uro de siste årene. NLM sendte sine første misjonærer til landet i 2005 etter store uroligheter i nabolandet Elfenbenskysten. I 2012 ble misjonærene trukket ut på grunn av et militærkupp. Året etter kunne de vende tilbake.

Men særlig nord i Mali har militante islamister vært svært aktive, og det har vært utrygt for utlendinger. NMS har sett seg tvunget til å avslutte sitt misjonsarbeid nord i landet.

   

Terrorangrep

De siste årene har det vært flere terrorangrep også i hovedstaden, og 18. juni ble et feriesenter utenfor Bamako angrepet. På dette feriesenteret var familien Anita og Sveinn Einar Zimsen med sine fire barn. Familien har i mange år vært NLMs utsendinger i Mali.

Til sammen ble seks personer drept i forbindelse med angrepet, fire av disse var terrorister.

– Dette angrepet er dessverre ikke en enkeltstående episode. Selv om utsendingene våre har opplevd seg som ganske trygge i landsbyen der vi har arbeidet siden 2005, må vi gjøre regelmessige vurderinger av sikkerheten i området. Vi har innhentet mye informasjon fra ulikt hold de siste ukene og har konkludert med at det er for utrygt for barnefamilier i Mali nå, sier Kjell Jaren.

 

Til Elfenbenskysten

Sist høst kom Bergfrid Almelid ut til en ny periode. Hun vil etter alt å dømme bli værende i Mali og blant annet følge opp et bistandsprosjekt. (Foto: Torgeir Henden)

– Hva skjer med de to familiene som har bodd i Mali denne våren?

– Disse to familiene vil kunne gå inn i meningsfulle oppgaver i Elfenbenskysten. Det vil nok også være aktuelt med kortere besøk til Mali. Vi ønsker å følge opp arbeidet der, og våre kontakter, så godt som mulig, sier Jaren.

Sist høst kom Bergfrid Almelid ut til en ny periode. Hun vil etter alt å dømme bli værende i Mali og blant annet følge opp et bistandsprosjekt.

– Vi har regelmessig gjennomgang av hvilke forhåndsregler våre utsendinger bør ta når de er i Mali. Vi er takknemlig for at Bergfrid kan fortsette sitt viktige arbeid i landet og vi vil følge nøye med på sikkerhetssituasjonen fremover.


I 126 år har NLM vært noe mer enn «bare» en misjonsorganisasjon. Selv om kallet til de minst nådde har stått helt sentralt, har det omfattende arbeidet i Norge hatt en selvstendig verdi. Det har aldri vært slik at denne virksomheten bare er blitt sett på som bare et slags innsamlingsredskap eller et mobiliseringsredskap.

Dette nummeret av Utsyn handler i særlig grad om Luther og reformasjonen. Vi markerer at det er 500 år siden Luther sendte ut sine 95 teser om avlatshandel, anger og bot. I etterkant ble Luthers anliggende ofte oppsummert i de tre «alene»-formuleringene: «Troen alene», «Nåden alene», «Skriften alene».

Et stortingsvalg er akkurat over. Innad i NLM vil de partipolitiske vurderingene variere – og det må vi respektere. Men uansett hva vi mener om valgets utfall bør vi kunne glede oss over at politikkens betydning er begrenset i et demokrati. Så lenge religionsfrihet og ytringsfrihet respekteres, kan NLM fortsatt bygge forsamlinger, arrangere møteuker og bibelhelger, og sende ut misjonærer.

Utsyn på Facebook

Etiopia

Til tross for en lang kristen historie finnes det fremdeles flere titalls folkegrupper i Etiopia som ikke har mulighet til å høre om Jesus.

Les mer | Bli fast giver

Dagens bibelsitat

Rom 10:13 For hver den som påkaller Herrens navn, skal bli frelst.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.