> Utsyn / Nyheter fra Utsyn / Usikker fremtid for misjonsarbeidet i...Usikker fremtid for misjonsarbeidet i Mali

Fra NLMs tomt på landsbygda sørvest for Bamako. Foto: Geir Henning Tunheim

Nylig var generalsekretær Øyvind Åsland og leder for NLM utland, Hjalmar Bø, i Elfenbenskysten for å møte alle utsendingene fra Mali. Fremtiden for misjonsarbeidet i landet er usikker.

– Vi har ikke tatt noen endelig avgjørelse enda, men sikkerhetssituasjonen i Mali er bekymringsfull. Vi vil ta en grundig vurdering av situasjonen i løpet av de neste månedene, sier generalsekretær Øyvind Åsland, som forteller at det i sommer ikke vil være noen barnefamilier på landsbygda.

  

Opplevde terrorangrep

Det var 18. juni at bevæpnede menn angrep feriesenteret Le Campement de Kangaba utenfor Bamako i Mali hvor familien Anita og Sveinn Einar Zimsen var gjester. Til sammen ble seks personer drept i forbindelse med angrepet, fire av disse var terrorister. Det tok mange timer før familien Zimsen, med sine fire barn, var i sikkerhet.

– De opplevde selvsagt angrepet som skremmende. Derfor var det viktig for oss ved hovedkontoret å møte utsendingene og bruke tid sammen, sier Åsland.

Han forteller at også en fagperson fra Modum Bad var med til Mali. – Vi hadde samtaler om det de hadde vært gjennom, om sikkerhetssituasjonen og om det viktige arbeidet vi står i.

   

Usikker situasjon

Sikkerhetssituasjonen i Mali har de siste årene vært usikker. Særlig nord i landet har militante islamister vært svært aktive. Flere terrorangrep har vært gjennomført i hovedstaden Bamako de siste årene. NMS har sett seg tvunget til å avslutte misjonsarbeidet som har vært drevet nord i landet.

Der NLM har hatt sitt arbeid, i sør mot grensen til Elfenbenskysten, har situasjonen imidlertid vært mer stabil.

– På landsbygda har utsendingene opplevd at de er ganske trygge. Men de må ganske ofte til hovedstaden Bamako, og vi må derfor ta en helhetsvurdering av sikkerheten, sier Åsland.

  

Det siste året har NLM hatt seks voksne utsendinger stasjonert på landsbygda i Mali. Den ene av disse, læreren Birte Mesøy, avsluttet nylig sin periode. I tillegg kommer familien Zimsen, familien Anna Birgitte og Fredrik Berge samt Bergfrid Almelid.

Disse fem reiste til Abidjan i Elfenbenskysten for å møte Åsland og Bø. Med på samtalene var også Venche Haga, som er stedlig representant for Vest-Afrika.


I 126 år har NLM vært noe mer enn «bare» en misjonsorganisasjon. Selv om kallet til de minst nådde har stått helt sentralt, har det omfattende arbeidet i Norge hatt en selvstendig verdi. Det har aldri vært slik at denne virksomheten bare er blitt sett på som bare et slags innsamlingsredskap eller et mobiliseringsredskap.

Dette nummeret av Utsyn handler i særlig grad om Luther og reformasjonen. Vi markerer at det er 500 år siden Luther sendte ut sine 95 teser om avlatshandel, anger og bot. I etterkant ble Luthers anliggende ofte oppsummert i de tre «alene»-formuleringene: «Troen alene», «Nåden alene», «Skriften alene».

Et stortingsvalg er akkurat over. Innad i NLM vil de partipolitiske vurderingene variere – og det må vi respektere. Men uansett hva vi mener om valgets utfall bør vi kunne glede oss over at politikkens betydning er begrenset i et demokrati. Så lenge religionsfrihet og ytringsfrihet respekteres, kan NLM fortsatt bygge forsamlinger, arrangere møteuker og bibelhelger, og sende ut misjonærer.

Utsyn på Facebook

Etiopia

Til tross for en lang kristen historie finnes det fremdeles flere titalls folkegrupper i Etiopia som ikke har mulighet til å høre om Jesus.

Les mer | Bli fast giver

Dagens bibelsitat

Rom 10:13 For hver den som påkaller Herrens navn, skal bli frelst.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.