> Utsyn / Nyheter fra Utsyn / Usikker fremtid for misjonsarbeidet i...Usikker fremtid for misjonsarbeidet i Mali

Fra NLMs tomt på landsbygda sørvest for Bamako. Foto: Geir Henning Tunheim

Nylig var generalsekretær Øyvind Åsland og leder for NLM utland, Hjalmar Bø, i Elfenbenskysten for å møte alle utsendingene fra Mali. Fremtiden for misjonsarbeidet i landet er usikker.

– Vi har ikke tatt noen endelig avgjørelse enda, men sikkerhetssituasjonen i Mali er bekymringsfull. Vi vil ta en grundig vurdering av situasjonen i løpet av de neste månedene, sier generalsekretær Øyvind Åsland, som forteller at det i sommer ikke vil være noen barnefamilier på landsbygda.

  

Opplevde terrorangrep

Det var 18. juni at bevæpnede menn angrep feriesenteret Le Campement de Kangaba utenfor Bamako i Mali hvor familien Anita og Sveinn Einar Zimsen var gjester. Til sammen ble seks personer drept i forbindelse med angrepet, fire av disse var terrorister. Det tok mange timer før familien Zimsen, med sine fire barn, var i sikkerhet.

– De opplevde selvsagt angrepet som skremmende. Derfor var det viktig for oss ved hovedkontoret å møte utsendingene og bruke tid sammen, sier Åsland.

Han forteller at også en fagperson fra Modum Bad var med til Mali. – Vi hadde samtaler om det de hadde vært gjennom, om sikkerhetssituasjonen og om det viktige arbeidet vi står i.

   

Usikker situasjon

Sikkerhetssituasjonen i Mali har de siste årene vært usikker. Særlig nord i landet har militante islamister vært svært aktive. Flere terrorangrep har vært gjennomført i hovedstaden Bamako de siste årene. NMS har sett seg tvunget til å avslutte misjonsarbeidet som har vært drevet nord i landet.

Der NLM har hatt sitt arbeid, i sør mot grensen til Elfenbenskysten, har situasjonen imidlertid vært mer stabil.

– På landsbygda har utsendingene opplevd at de er ganske trygge. Men de må ganske ofte til hovedstaden Bamako, og vi må derfor ta en helhetsvurdering av sikkerheten, sier Åsland.

  

Det siste året har NLM hatt seks voksne utsendinger stasjonert på landsbygda i Mali. Den ene av disse, læreren Birte Mesøy, avsluttet nylig sin periode. I tillegg kommer familien Zimsen, familien Anna Birgitte og Fredrik Berge samt Bergfrid Almelid.

Disse fem reiste til Abidjan i Elfenbenskysten for å møte Åsland og Bø. Med på samtalene var også Venche Haga, som er stedlig representant for Vest-Afrika.


Terje Tvedt, blant annet professor i geografi, har lenge fremmet sterk kritikk av norske myndigheters støtte til bistandsprosjekter i regi av norsk misjon. I 2004 stod han bak TV2s kritiske dokumentar «Statsmisjonærene». Tvedt mener at siden kristen misjon først og fremst vil at mennesker skal bli kristne, betyr statlig støtte til misjonsorganisasjoners bistandsprosjekter at den norske stat finansierer ren misjonsvirksomhet.

I 2005 utga Jo Nesbø, Norges desidert mest leste krimforfatter, krimromanen Frelseren. I begynnelsen av boken blir ei ung jente voldtatt på en leir i regi av Frelsesarmeen. Til flere medier uttalte Nesbø at ekstra mange overgrep foregår i lukkede, kristne miljøer. Samme påstand, lagt i munnen på en psykolog, dukker opp i romanen.

I 126 år har NLM vært noe mer enn «bare» en misjonsorganisasjon. Selv om kallet til de minst nådde har stått helt sentralt, har det omfattende arbeidet i Norge hatt en selvstendig verdi. Det har aldri vært slik at denne virksomheten bare er blitt sett på som bare et slags innsamlingsredskap eller et mobiliseringsredskap.

Utsyn på Facebook

Stor-Kina

I mange år opplevde kristne i Kina forfølgelse, og det kan fortsatt være krevende å følge Jesus i dag.

Les mer | Bli fast giver

Dagens bibelsitat

Jak 1:26 Den som mener at han dyrker Gud, og ikke holder sin tunge i tømme, men bedrar sitt eget hjerte, hans gudsdyrkelse er forgjeves.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.