> Utsyn / Nyheter fra Utsyn / Visebiskopen på motorsykkelVisebiskopen på motorsykkel

Foto: Anders Artmark Aanensen

Et slangebitt og en trofast farmor var viktig for at kirkelederen Nicholas Loyara ikke endte i grøfta.

Nicholas Loyara

Visebiskop i ELCK North West Diocese (NWD)

  

Alder: 47 år

Sted: Pokot, Kenya

Aktuell: Nicholas Loyara er visebiskop i Nordvest-synoden i NLMs samarbeidskirke i Kenya.

I dag er 47-åringen visepresident i den lutherske kirka i Pokot og leder for kirkens evangeliseringsarbeid i et stort område nord i regionen.

Det kunne gått ganske annerledes for kirkelederen fra Kenya.

   

Klok farmor

– Hadde jeg gått samme vei som mange av vennene mine, kunne jeg ha vært død nå. De drakk alkohol, noen rømte og begynte å stjele. Noen fikk HIV/Aids. Mange av dem har fremdeles alkoholproblemer, sier Nicholas Loyara.

Veien mot en kristen tro begynte med farmoren. Loyaras mor døde da han var åtte år gammel, og gutten flyttet inn hos besteforeldrene. Hun møtte islandske misjonærer utsendt av NLM og ble døpt i 1982.

– Uten farmor ville jeg kanskje vært blant dem som mistet taket på livet. Hun var smart og holdt oss opptatt med skole og i kirke, forklarer Loyara.

   

Slangebittet

Det var likevel et slangebitt som fikk han til å ta et eget valg.

– Jeg var med og passet på kveget og gikk gjennom gresset. Da ble jeg bitt av en svart mamba.

Han skrek inntil noen av de andre guttene kom til. De bandt tau rundt beinet som hovnet opp. Deretter bar de ham fire kilometer til sykehuset.

– Jeg var heldig fordi jeg raskt fikk riktig medisin, sier Loyara.

  

Episoden fikk 12 år gamle Nicholas til å tenke på framtiden.

– Jeg spurte meg selv hvorfor dette skjedde med meg: «Du var nær den sikre død, men Gud sa nei.» Den opplevelsen ga meg tro på at Gud hadde en plan for mitt liv. Før gikk jeg i kirken fordi farmor ville det, men nå tok jeg et klart valg, sier han.

Han fikk oppleve at valget kostet.

– Jeg mistet flesteparten av vennene mine. Men jeg har jeg testet det livet og vet hvor mye bedre det er å leve i Kristus.

     

 

Kallet

Han ble tidlig ungdomsleder i kirka. Senere gikk han gjennom et program for å bli evangelist.

– Jeg kjente dypt inne i meg at Gud kalte meg til å gå ut med evangeliet, sier Loyara.

Han fikk etter hvert ansvar for kirkens evangeliseringsarbeid i et stort område nord i Pokot.

– Det var en stor utfordring å overta arbeidet etter misjonærene uten å ha de samme ressursene. Jeg måtte forklare at det ikke fantes penger til kirkebygget, skolen eller sykehuset.

  

Nå har han ledet evangeliseringsarbeidet i snart 15 år, og opplever at erfaringen hjelper ham i utfordringene.

– Folk forventer at jeg skal hjelpe dem økonomisk som kirkeleder, og det er jeg som må ta tak i saker hvor pastorer har begått utroskap, drukket alkohol, slått kona eller lignende. Da er det godt å ha mer erfaring og god støtte fra kirken, sier Loyara.

     

Fred i hjertet

Han er borte fra familien tre uker i strekk og kan kjøre motorsykkel opp til ti mil om dagen på dårlige veier.

– Før ble kona sint da jeg gikk rett i seng etter å ha vært borte i tre uker. Jeg måtte forklare hvorfor jeg var for trøtt til å gjøre det som ble forventet av meg da, sier han.

Likevel er han ikke i tvil om at det han har ofret, har vært verd det.

– Veldig mange har tatt imot ordet og kommet til tro. Vi har startet flere kirker, og vi har gitt lokale ledere utdannelse. De kristne sender barna til skolen, og de har startet skoler. Det får meg til å gå videre – når vi har startet arbeid et sted, så får man aldri fred i hjertet sitt hvis det ikke blir fulgt opp.


Terje Tvedt, blant annet professor i geografi, har lenge fremmet sterk kritikk av norske myndigheters støtte til bistandsprosjekter i regi av norsk misjon. I 2004 stod han bak TV2s kritiske dokumentar «Statsmisjonærene». Tvedt mener at siden kristen misjon først og fremst vil at mennesker skal bli kristne, betyr statlig støtte til misjonsorganisasjoners bistandsprosjekter at den norske stat finansierer ren misjonsvirksomhet.

I 2005 utga Jo Nesbø, Norges desidert mest leste krimforfatter, krimromanen Frelseren. I begynnelsen av boken blir ei ung jente voldtatt på en leir i regi av Frelsesarmeen. Til flere medier uttalte Nesbø at ekstra mange overgrep foregår i lukkede, kristne miljøer. Samme påstand, lagt i munnen på en psykolog, dukker opp i romanen.

I 126 år har NLM vært noe mer enn «bare» en misjonsorganisasjon. Selv om kallet til de minst nådde har stått helt sentralt, har det omfattende arbeidet i Norge hatt en selvstendig verdi. Det har aldri vært slik at denne virksomheten bare er blitt sett på som bare et slags innsamlingsredskap eller et mobiliseringsredskap.

Utsyn på Facebook

Stor-Kina

I mange år opplevde kristne i Kina forfølgelse, og det kan fortsatt være krevende å følge Jesus i dag.

Les mer | Bli fast giver

Dagens bibelsitat

Jak 1:26 Den som mener at han dyrker Gud, og ikke holder sin tunge i tømme, men bedrar sitt eget hjerte, hans gudsdyrkelse er forgjeves.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.