> Utsyn / Nyheter fra Utsyn / Visebiskopen på motorsykkelVisebiskopen på motorsykkel

Foto: Anders Artmark Aanensen

Et slangebitt og en trofast farmor var viktig for at kirkelederen Nicholas Loyara ikke endte i grøfta.

Nicholas Loyara

Visebiskop i ELCK North West Diocese (NWD)

  

Alder: 47 år

Sted: Pokot, Kenya

Aktuell: Nicholas Loyara er visebiskop i Nordvest-synoden i NLMs samarbeidskirke i Kenya.

I dag er 47-åringen visepresident i den lutherske kirka i Pokot og leder for kirkens evangeliseringsarbeid i et stort område nord i regionen.

Det kunne gått ganske annerledes for kirkelederen fra Kenya.

   

Klok farmor

– Hadde jeg gått samme vei som mange av vennene mine, kunne jeg ha vært død nå. De drakk alkohol, noen rømte og begynte å stjele. Noen fikk HIV/Aids. Mange av dem har fremdeles alkoholproblemer, sier Nicholas Loyara.

Veien mot en kristen tro begynte med farmoren. Loyaras mor døde da han var åtte år gammel, og gutten flyttet inn hos besteforeldrene. Hun møtte islandske misjonærer utsendt av NLM og ble døpt i 1982.

– Uten farmor ville jeg kanskje vært blant dem som mistet taket på livet. Hun var smart og holdt oss opptatt med skole og i kirke, forklarer Loyara.

   

Slangebittet

Det var likevel et slangebitt som fikk han til å ta et eget valg.

– Jeg var med og passet på kveget og gikk gjennom gresset. Da ble jeg bitt av en svart mamba.

Han skrek inntil noen av de andre guttene kom til. De bandt tau rundt beinet som hovnet opp. Deretter bar de ham fire kilometer til sykehuset.

– Jeg var heldig fordi jeg raskt fikk riktig medisin, sier Loyara.

  

Episoden fikk 12 år gamle Nicholas til å tenke på framtiden.

– Jeg spurte meg selv hvorfor dette skjedde med meg: «Du var nær den sikre død, men Gud sa nei.» Den opplevelsen ga meg tro på at Gud hadde en plan for mitt liv. Før gikk jeg i kirken fordi farmor ville det, men nå tok jeg et klart valg, sier han.

Han fikk oppleve at valget kostet.

– Jeg mistet flesteparten av vennene mine. Men jeg har jeg testet det livet og vet hvor mye bedre det er å leve i Kristus.

     

 

Kallet

Han ble tidlig ungdomsleder i kirka. Senere gikk han gjennom et program for å bli evangelist.

– Jeg kjente dypt inne i meg at Gud kalte meg til å gå ut med evangeliet, sier Loyara.

Han fikk etter hvert ansvar for kirkens evangeliseringsarbeid i et stort område nord i Pokot.

– Det var en stor utfordring å overta arbeidet etter misjonærene uten å ha de samme ressursene. Jeg måtte forklare at det ikke fantes penger til kirkebygget, skolen eller sykehuset.

  

Nå har han ledet evangeliseringsarbeidet i snart 15 år, og opplever at erfaringen hjelper ham i utfordringene.

– Folk forventer at jeg skal hjelpe dem økonomisk som kirkeleder, og det er jeg som må ta tak i saker hvor pastorer har begått utroskap, drukket alkohol, slått kona eller lignende. Da er det godt å ha mer erfaring og god støtte fra kirken, sier Loyara.

     

Fred i hjertet

Han er borte fra familien tre uker i strekk og kan kjøre motorsykkel opp til ti mil om dagen på dårlige veier.

– Før ble kona sint da jeg gikk rett i seng etter å ha vært borte i tre uker. Jeg måtte forklare hvorfor jeg var for trøtt til å gjøre det som ble forventet av meg da, sier han.

Likevel er han ikke i tvil om at det han har ofret, har vært verd det.

– Veldig mange har tatt imot ordet og kommet til tro. Vi har startet flere kirker, og vi har gitt lokale ledere utdannelse. De kristne sender barna til skolen, og de har startet skoler. Det får meg til å gå videre – når vi har startet arbeid et sted, så får man aldri fred i hjertet sitt hvis det ikke blir fulgt opp.


I 1986 utga NLM det lille heftet Plan eller tilfeldighet. Kritiske merknader til Evolusjonsteorien. Forfatter var geolog Willy Fjeldskaar som i dag er professor ved Universitet i Stavanger. I særlig grad kritiserer heftet, som ble trykket i mange tusen eksemplarer, ideen om at livet og levende organismer er blitt til uten noen skaper.

Den konservative nettavisen Minerva har de siste ukene publisert en rekke kritiske artikler om oppvekst i religiøse miljøer. Det startet med et sterkt intervju med Sara Charlotte Amundsen (21). Hun vokste opp i Jehovas vitner, men vendte menigheten ryggen som 19-åring og ble deretter utstøtt.

Nesten halvveis inn 2017 har jeg lyst til å rette en stor takk til alle misjonsvenner som blant annet gjennom sin givertjeneste bidro til at NLM enda et år kunne være med og utbre Guds rike i Norge og i utlandet. Når regnskapet i tillegg kunne gjøres opp med et resultat som viser at det i fjor ble brukt omtrent like mye penger som kom inn, var det ekstra gledelig.

Utsyn på Facebook

Norge

I Norge driver NLM et stort og variert arbeid over hele landet. I dag satser vi også mer og mer på flerkulturelt arbeid.

Les mer | Bli fast giver

Dagens bibelsitat

1Mos 2:3 Og Gud velsignet den sjuende dagen og helliget den, for på den hvilte han fra alt sitt verk, det Gud hadde skapt og ville gjøre.

Del


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.