Seiersten Misjonshus

Omdiskutert salg av misjonshus

Salget av tidligere Seierstens Misjonshus har vekket oppsikt, og i kristenavisen Dagen har NLM fått sterk kritikk for salget.

Etter noen år uten drift ved misjonshuset bestemte NLM seg for å selge det på det åpne marked. Både Dagenredaktør Vebjørn Selbekk og tidligere misjonær og professor i misjonsvitenskap Tormod Engelsviken har vært delvis sterk i sin kritikk av salget. 

 

Lavkirkelig syn 

Generalsekretær Øyvind Åsland og regionleder Ernst Jan Halsne skriver i leserinnlegg at det er trist at Seierstens misjonshus måtte selges på det åpne marked. Huset har en lang og rik historie, og har fått bety mye for veldig mange mennesker.  

På prinsipiell basis fremholder NLM likevel en lavkirkelig tanke om at det ikke er noen forskjell mellom et bedehus og annen bygningsmasse når det kommer til salg. I NLM snakker man ikke om vigslede og uvigslede hus, men om forsamlingen som møtes, det være seg i et hjem, en gymsal, bedehus eller kirke. Det er forkynnelsen av Guds ord som er det viktige, ikke selve bygningen det skjer i. 

Man legger likevel ikke skjul på at det er knyttet mye følelser til forvaltning og salg av bygg, og beklager slik sett utfallet i denne saken.  

 

Forvalteransvar 

Det har vært samtale med flere aktører før det tidligere misjonshuset ble lagt ut på det åpne marked. Av profesjonelle hensyn kan ikke NLM gå ut med informasjon om disse samtalene, men sier at det ville vært forvaltningsmessig uforsvarlig å selge en bygning langt under markedspris. 

Vebjørn Selbekk går så langt at han i sin leder i Dagen 10.mai sier: «en misjonsorganisasjon bør for enhver pris unngå å medvirke til at et misjonshus blir forvandlet til et bønnehus for Allah». NLM tilbakeviser denne kritikken, og sier at NLMs oppdrag er å forkynne evangeliet om Jesus som eneste vei til frelse, ikke å hindre annen religionsutøvelse. En slik type diskriminering ut fra tro er prinsipielt vanskelig å stå inne for, når det er bestemt å bruke eiendomsmegler og selge på det åpne marked. 

Som misjonsorganisasjon og eiendomsforvalter tar NLM ansvar, selv om det kan innebære vanskelige valg. NLM satser i Fredrikstadsområdet, både med gjenbruksbutikk, videregående skole og ny forsamling. Salget av tidligere Seierstens misjonshus, som var nødvendig, har budsjettmessige konsekvenser og vil være til hjelp for misjonsarbeidet både lokalt, nasjonalt og internasjonalt.