Lovsangsteam på scenen. Maria på storskjerm

Lever drømmen på UL

– Dette er større for meg enn å vinne «The Voice», sier lovsangsleder Maria Engås Halsne.

Lovsangslederen på årets UL er nettopp ferdig med debriefingen etter fredagens morgenmøte. Det er travle dager for lovsangsteamet og bandet, men for Maria Engås Halsne er det en drøm som går i oppfyllelse.

 

Barndomsdrøm

– Da jeg var med foreldrene mine på UL som åtteåring hørte jeg lovsangen og tenkte at der skal jeg stå når jeg blir stor, sier hun og ler.

– Men er dette større enn å vinne «The Voice»?

– Ja, absolutt. Dette har jeg gledet meg til i mange år. Selvfølgelig var det stort å vinne «The Voice», men personlig får jeg mye mer ut av å lede lovsangen på UL. Det er dette jeg vil bruke musikken til, og så blir det andre en tilleggsgreie, svarer Maria bestemt.

Dermed har hun allerede stått på en liste over de som ønsker å delta i lovsangsteamet på festivalen i flere år. Men i utgangspunktet er det en 23-årsgrense for å ha synlige posisjoner på UL, og først i år er Maria «gammel nok».

– Jeg var med i lovsangsteamet på NLMs generalforsamling, men dette er første gang på UL. Det var veldig, veldig gøy å bli spurt om dette, men det var jo litt crazy å spørre noen som ikke har vært med før, sier hun.

Maria Engås Halsne og Nils Kåre Bøe
Glad i UL:Maria Engås Halsne (22) synes det er stort hvis noen dro på UL for å høre henne, og sier lovsangen på UL har betydd mye for henne tidligere. Andreas Ydstebø

Travel vår

Da hun ble spurt i høst hadde hun nettopp meldt seg på sangkonkurransen «The Voice» på TV2.

– Det var litt kleint, men jeg måtte fortelle dem at det kunne bli litt oppmerksomhet utover våren. Jeg trodde jo ikke at jeg skulle være med så lenge, forteller Maria.

Dermed ble det en travel vår. Hun anslår at hun totalt har brukt minst 140 timer på forberedelser til UL og i tillegg gikk hun som kjent hele veien i «The Voice».

– Heldigvis begynte vi planleggingen av UL veldig tidlig – allerede før jul begynte vi å se på sanger, sier hun.

For mange er lovsangen et av høydepunktene på UL, og Maria forteller at hun sammen med bandleder Arild Strøm har arbeidet hardt for at lovsangen skal treffe ungdommene.

– Det er et stort ansvar å lede lovsangen på UL, og vanskelig å finne en god balanse med kul musikk med godt innhold og som treffer bredt. Målet er at alle skal ha hørt en sang som de liker og kjenner seg igjen i, sier hun.

 

Urban musikk

De som har fått med seg lovsangen kan konstatere at det er en blanding mellom gammelt og nytt, norsk og engelsk – mye med et eget preg av funky elektronika.

– Arild er selv med i et elektronikaband, og ungdom i dag hører mye på funky og urban musikk. Vi har fått tilbakemeldinger på at det har vært kult, og det tror jeg er med på å gjøre folk åpne også for tekstene, mener hun.

Maria er nemlig klar på at det viktigste ikke er at lovsangen er kul.

– Vi har vært med i planleggingen av møtene fra begynnelsen og det synes jeg er fint. Jeg har veldig tro på en helhet hvor sangene bygger opp rundt budskapet i møtet. Noen får bare med seg sangene og greier ikke å konsentrere seg under talen, mener Maria og legger til:
– Jeg tror det viktigste er å selv lovsynge når man leder. Det er viktig at deltakerne ser at vi mener det vi synger, og det merkes nok mer enn vi tror.

Ungdommer rundt bord
Liker musikken:Fra venstre Svanhild Østbø (16) fra Talgje, Inger Berit Gausel (17) fra Hommersåk, Lydia Tobiassen (17) fra Nærbø, Mari Lødtvedt Gilje (17) fra Ålgård, Tomine Lende (16) fra Klepp og Ane Lende (17) fra Stavanger synes alle sangene på UL er fine og at det er bra at teksten kommer tydelig fram. Anders Artmark Aanensen

– Tekstene viktigst

En jentegjeng i matteltet synes budskapet kommer klart fram i lovsangen på årets UL.

– Den er veldig bra og veldig givende. Jeg opplever at den setter et klart fokus på Gud, sier Svanhild Østbø mens de andre jentene nikker.

– Det viktigste er at vi står sammen i lovsangen, og jeg synes det betyr mer enn om det er bra lyd, en bra trommis eller lignende. Det er tekstene som gir mening for meg, fortsetter hun.

– Hva synes dere om at «The Voice»-vinneren er lovsangsleder?

– Det er veldig kult! Hun er veldig inspirerende og et stort forbilde, sier jentene.