skjermdump misjonsbasar

Slutt for digitale basarer?

Misjonsbasarer er viktig i innsamlingsarbeidet til Misjonssambandet. Men en presisering i reglene har gjort at digitale basarer ikke har blitt avholdt siden januar.

Digitale basarer har vært et viktig verktøy for mange lag og foreninger etter at koronapandemien kom til Norge. Normisjon og Acta fikk derfor utviklet appen spillbasar.no som ble veldig populær. Også i regi av Misjonssambandet er denne blitt brukt med svært gode resultater.

Men nå har Lotteri- og stiftelsestilsynet presisert at digitale basarer ikke faller inn under lovverket for basarer. Denne presiseringen vil imidlertid ikke få tilbakevirkende kraft.

 

Streng presisering

Pål Atle Normann er innsamlingsrådgiver i Normisjon. Han har vært aktiv i promoteringen av appen og har også hatt kontakt med Lotteri- og stiftelsestilsynet. Han sier det har vært en åpen og ryddig prosess og at tilsynet skal ha vært oppmerksomme på konseptet spillbasar.no.

­‒ Vi ble overrasket da presiseringen kom 12. januar i år. Vi har diskutert lovverket internt i flere omganger, og mener vi har etterkommet dette i en digital virkelighet, hvor det blant annet var krav om livesendinger, sier han.

En basar er den enkleste formen for lotteri, og trenger ikke meldes til Lotteritilsynet. På tilsynets nettsider finner man en forklaring av reglene, og her har det blitt lagt inn en presisering som sier at «Det blir ikke gitt anledning til å arrangere basar elektronisk»

– Vi har stor respekt for det ansvaret Lotteri- og stiftelsestilsynet har, og har hatt god dialog med dem. De forholder seg til de retningslinjene de har fått fra styresmaktene, og vi vil selvfølgelig følge lovverket, sier Normann.

Han opplever like fullt at presiseringen av lovverket er for streng. ‒ Presiseringen går ut over store deler av Frivillighets-Norge i en tid hvor man ikke kan samles fysisk, og de statlige kompensasjonspakkene har ikke vært like tilgjengelige for alle. Digital basar har gjort at mange har fått samle inn penger, uten bruk at statlige midler.

 

Fremdeles håp

I Misjonssambandet har appen blitt brukt ved flere arrangement både nasjonalt og i mindre sammenhenger. Markedskonsulent Vegard Heldal har også vært med på møter med Lotteri- og Stiftelsestilsynet, og sier at saken er viktig for Misjonssambandet.

‒ Det arrangeres mange tradisjonelle basarer i våre sammenhenger. Når alt fra skoler til forsamlinger og festivaler må begrense besøket sitt, har de digitale basarene bidratt til en følelse av noe normalt midt i det unormale, sier Heldal. Han vektlegger at Misjonssambandet også har forståelse for tilsynets ansvar med å håndheve et krevende lovverk.  

‒ Det er synd at vi for tiden ikke kan tilby denne tjenesten, men jeg har et todelt håp: Både at det kommer på plass en lovendring som skåner misjonsbasarene, men mest av alt at vi snart fysisk kan samles igjen til basarer, avslutter Heldal.

 

Reglene for basarer kan du lese her