Ole Martin

— Vi skal tåle hverandre som mennesker

Den nye og litt utålmodige pastoren i Misjonssalen Oslo brenner for å utruste og aktivt sende mennesker ut i tjeneste.

Når jeg ringer opp Ole Martin Rudstaden på Teams sitter han på gulvet i gangen utenfor kontorene i Misjonssalen. Noen uker tidligere ble han ansatt som pastor i Misjonssalen Oslo, og måtte med det vende seg til en god del nytt – blant annet å gå med nøkkelknippe. Noe han glemte i dag. Heldigvis kom det etter hvert andre kollegaer på jobb som låste opp for Ole Martin.

Korte fakta:
Alder: 40 år
Familie:
Gift med Kristin, har 4 barn
Bosted:
Ekeberg
Kommer fra:
Hole på Ringerike

Aktiv sendelse

Tross litt glømskhet knyttet til nøkler, er det andre ting han har stålkontroll på. Ole Martin tydeliggjør fra start hva han brenner for:

— Jeg er opptatt av å gjøre disipler, og utruste mennesker til tjeneste. Når vi snakker om å utruste hopper vi fort til hva mennesker skal gjøre, men det handler like mye om å jobbe fram et godt fundament for troa og hvordan mennesker får vokse i den. Derfra har man noe å gå ut med. Det er noe jeg gleder meg til å ta det med meg inn i denne jobben.

Videre forteller han at det er to ord som har blitt ekstra viktig for han den siste tiden: aktiv sendelse.

— Særegenheten til Misjonssalen som en studentmenighet er at mange mennesker er innom her i 2, 5, 7 år. Aktiv sendelse er gode stikkord til hvordan vi ser på de som forlater menigheten. Det kan både gå på at man reiser ut som misjonær, eller flytter til et sted for å bli med i et fellesskap eller starte et nytt. Å være sendt dit gir en hensikt og en trygghet.

Kommer utenfra med et nytt blikk

Ole Martin har til nå bodd i Oslo i 18 år, og i 13 av dem har han jobbet i Normisjon. Halvparten av årene hadde han ulike roller i ungdomsorganisasjonen Acta. Men selv om han har bodd i Oslo så lenge, kom han med en litt oppsiktsvekkende kommentar:

— Jeg har bare vært i Misjonssalen 2 ganger tidligere, og da var jeg med noen venner som gikk litt her. Det er sikkert 10-12 år siden.

Selv om Ole Martin opplever å komme utenfra, har pastortjenesten så langt opplevdes fantastisk.

— Jeg har blitt så godt mottatt av stab, styre, enkeltpersoner og regionen. En del ganger tror jeg det kan være lurt å kjenne sammenhengen man kommer inn i godt, men det er også fordeler med å komme helt utenfra. Jeg kan komme med et litt nytt blikk.

Pastoren trekker også fram muligheten han har til å høre med folk hva de tenker om menigheten, uten at han har for mange forutinntatte meninger og erfaringer selv.

— Jeg tror nok ikke alle vil bli fornøyde i en menighet, og det har jeg ikke ambisjoner om heller. Det skal være god takhøyde, og vi kan snakke godt sammen selv om vi mener forskjellig om en del ting. Vi skal ikke være like for å gå i denne menigheten.

Utvikling og utfordringer

— Hvilke erfaringer kan du ta med deg fra Normisjon inn i denne stillingen?

— Medvandring og ledertrening har jeg jobbet mye med i Acta, og det er tett linket med det å gjøre disipler. Jeg har også en del erfaring med lederskap, som forhåpentligvis kan bidra til å gjøre meg trygg i en ny setting. Ved å være leder en god stund blir man bedre kjent med sine sterke sider, og i aller høyeste grad sine mer utfordrende sider.

Ja, hvilke utfordrende sider har du?

— Det er vanskelig å velge. Jeg er veldig opptatt av utvikling og framdrift, men kan dermed fort bli utålmodig. Ofte kan man si at det er en god egenskap at det er kort fra man tenker til man handler, men prosess er også viktig. Jeg kan tidvis oppleve at jeg går for fort fram og ikke får med meg alle. Heldigvis har jeg folk rundt meg som kan minne meg om det.

For Ole Martin har ikke inngangen til pastortjenesten vært helt normal. Det har hovedsakelig gått i digitale gudstjenester, og restriksjonene i Oslo har gjort det vanskelig å møte storforsamlingen.

— Vi sendte ut en infomail hvor vi inviterte til å gå tur med folk, og dermed har det blitt ganske mange turer etter hvert. Å møte folk er det jeg virkelig gleder meg til når vi en gang kommer dit.

Bibelsk fundert og livet vårt i dag

Som pastor vil mye av tjenesten bestå av å forberede taler og forkynnelse til forsamlingen. Hva er en god tale for deg?

— En tale som er fundamentert i Bibelen, og evner å bruke det på livet som leves i dag. For eksempel livet som kristen, livet som Guds barn, som vitne og tjener. Også i aller høyeste grad hva synd gjør med oss og verden, kampen mellom det gamle og det nye livet.

— Hvordan vi kan hjelpe hverandre i det ved å ta ting fram i lyset er ekstremt viktig for meg. Rommene inni oss som er mørke, som vi ikke vil slippe noen andre inn i, er viktig å plukke fram. Gud tåler det, og jeg tror også vi mennesker skal tåle det fra hverandre. Det er ikke alt vi trenger å ta fra en talerstol, men vi må være tydelig på hva Bibelen sier om disse tingene.

Er det en bibeltekst som har vært viktig for deg den siste tiden?

— Jesaja 6 er en veldig spesiell tekst hvor Jesaja ser bildet av Guds hellighet og kaster seg ned, hvor Gud reiser han opp og sender han ut. Det er opphavet til mye av det jeg nevnte innledningsvis.

— Helt til slutt. Hva gjør en pastor på fritiden?

— Det går i hus, kone, barn, vasking og fritidsaktiviteter for barna. Jeg er også en sportsidiot, og interesserer meg for fotball, slalåm og tennis. Noe er med barn og noe med venner. Det er også veldig godt å sitte ned med en venn eller to og diskutere de store og de små spørsmålene, eller se fotballkamp. Og da er det Rosenborg og Blackburn som er lagene, avslutter Ole Martin med en smil om munnen.

Vi ønsker han lykke til videre i pastortjenesten, og håper det går bedre i Misjonssalen enn det gjør med Blackburn.