Bible

Nedslående forfølgelsestall

World Watch List 2022 viser en økning i forfølgelsen av kristne. Den befinner seg nå på rekordnivå.

World Watch List utgis årlig av den internasjonale misjons- og menneskerettighetsorganisasjonen Open Doors International, og baseres på omfattende undersøkelser av interne og eksterne eksperter.

Rapporten er revidert eksternt av The International Institute for Religious Freedom, og er ansett som den mest pålitelige rapporten innen sitt felt. Den gir et bilde av virkeligheten bak de globale nyhetssakene.

 

Dette er årets hovedfunn: 

  • Hver dag blir 16 kristne drept for sin tro
  • Hver uke blir 98 kirker ødelagt eller stengt
  • Hver måned blir 514 urettmessig fengslet for sin tro
  • 360 millioner kristne opplever nå svært høy eller ekstremt høy grad av forfølgelse og diskriminering. Nivået er på sitt høyeste siden World Watch List første gang ble publisert i 1993.

 

Stor økning i Indonesia

Indonesia er et av de landene der forfølgelsen har økt mest. 

– Dette er veldig trist. Samtidig er det viktig at vi sprer informasjon om dette og at vi som er i Norge ber for dem som lider. Håpet vårt er også at våre utsendingar i Indonesia kan få være støtte for indonesiske kristne, sier regionleder for blant annet Indonesia, Olav Vestbøstad. 

 

Nedenfor følger et sammendrag av det Åpne Dørers «Short country profile 2022» sier om de aktuelle landene og områdene Misjonssambandet arbeider i. Hvis du vil se nærmere på ett eller flere land, sjekk: Åpne Dører - WWL2022 (opendoors.no)

 

World Watch List 2022

Topp 20

1 Afghanistan (2)

2 Nord-Korea (1)

3 Somalia (3)

4 Libya (4)

5 Jemen (7)

6 Eritrea (6)

7 Nigeria (9)

8 Pakistan (5)

9 Iran (8)

10 India (10)

11 Saudi-Arabia (14)

12 Myanmar (18)

13 Sudan (13)

14 Irak (11)

15 Syria (12)

16 Maldivene (15)

17 Kina (17)

18 Qatar (29)

19 Vietnam (19)

20 Egypt (16)

Kilde: Åpne Dører Norge

Tall i parentes er plassering på World Watch List 2021

 

Etiopia

  • Plassering: 38 (36)
  • Forfølgelsesskår: 65.76 (av 100)
  • Forfølgelsestype: Islamsk undertrykkelse, diktatorisk paranoia, klan-basert undertrykkelse, kristen-konfesjonell proteksjonisme.

Noen steder i Etiopia blir kirker angrepet av islamistiske grupperinger. Samtidig har den politiske uroen i landet ført til at mange kristne har blitt drept, og flere kirker har blitt ødelagt. Landet har også vært gjennom flere naturkatastrofer, og dette har skapt mye usikkerhet for kristne i Etiopia. I områder der ortodoks kristendom eller islam er majoritetsreligion, blir evangeliske kristne forsøkt stoppet ved at de blir nektet tilgang til lokaler for møter og gudstjenester. Selv om landet har falt to plasser på World Watch List, har forfølgelsen økt.

 

Stor-Kina

  • Plassering: 17 (17)
  • Forfølgelsesskår: 75.66 (av 100)
  • Forfølgelsestype: Kommunistisk og post-kommunistisk undertrykkelse, diktatorisk paranoia. 

Forfølgelsesnivået har gått noe opp, i hovedsak fordi kristne møter økt press fra kinesiske myndigheter. Det er konvertitter fra muslimsk og buddhistisk bakgrunn som møter de mest alvorlige bruddene på trosfrihet fordi de blir forfulgt både av myndigheter, og fra familie og samfunn. Den verste forfølgelsen finner  sted i Xinjiang, Tibet og Vest-Kina.

 

Indonesia

  • Plassering: 28 (47)
  • Forfølgelsesskår: 68.35 (av 100)
  • Forfølgelsestype: Islamsk undertrykkelse

Forfølgelsen av kristne i Indonesia har forverret seg de senere årene. Indonesia er et av landene som har gjort det største hoppet fra 2021 med 19 plasser opp på listen. Hovedgrunnen til det er økt vold mot kristne. Blant annet forsøkte selvmordsbombere å drepe kristne i en kirke i Makassar, men ingen døde. Åtte kristne døde imidlertid i to angrep i Sulawesi i november 2020 og mai 2021. Terroristgruppen Øst-Indonesia Mujahidin, som har forbindelser til IS, var ansvarlig for angrepene.

 

Mali

  • Plassering: 24 (28)
  • Forfølgelsesskår: 69.53 (av 100)
  • Forfølgelsestype: Islamsk undertrykkelse, organisert kriminalitet, klan-basert undertrykkelse.

Situasjonen i Mali har blitt kompleks, så det er vanskelig å skille klart mellom religiøst motivert vold og etnisk motivert vold. Press og vold er begge klare trusler for kristne, og selv om volden har avtatt noe siden forrige års WWL, har presset fra samfunnet forøvrig – mot kristne og kirkene – økt markant. Det er i Nord-Mali at det er mest utfordrende å være kristen, spesielt for konvertitter fra islam.

 

Dette sier Åpne Dører selv:

Økt jihadisme i Afrika har skapt en draps- og flyktningebølge, og Talibans seier fungerer som en inspirasjon for islamistiske ekstremister verden over. Kinas overåkningsteknologi og totalitære holdning i trossprøsmål kopieres av andre stater med andre ideologier. Og pandemibekjempelse utnyttes fortsatt av stater og væpnede grupper for å skaffe kontroll. 

Disse trendene peker seg ut i særlig grad:

1. Talibans seier inspirerer andre jihadister – verden over 

Talibans seier har inspirert jihadister over hele verden og vist dem at det er mulig å vinne over korrupte og vestligstøttede regimer – bare de prøver hardt og lenge nok. 

2. Stadig flere kristne er på flukt

I Myanmar er mange kristne drevet på flukt etter militærkuppet. Islamistisk terror har også drevet hundretusener på flukt i Afrika, og noen regioner er tømt for kristne.

3. Kinas modell for sentralisert kontroll kopieres av andre

Kina strammer det ideologiske grepet om alle religiøse grupper. Deres modell for overvåkning og kontroll kopieres av andre land med andre ideologier. 

4. Autoritære regimer og kriminelle grupper fortsetter å bruke covid-restriksjoner for å svekke Kirken 

Restriksjoner i forbindelse med pandemien blir misbrukt av autoritære regimer, som bruker restriksjoner for å begrense kirkenes frihet. Myndigheters sterke fokus på pandemibekjempelse har enkelte steder også medført større handlingsrom for kriminelle grupper.

 

Kilde: Åpne Dører - WWL2022 (opendoors.no)

Øst-Afrika

I enkelte deler av Øst-Afrika herjer islamistiske grupperinger, og kristne er ofte målgruppe for angrep. Antallet angrep mot kristne har gått noe ned, men forfølgelsen er fortsatt svært sterk. Ingen steder er trygge for kristne, og spesielt ille er det i de områdene hvor de islamistiske grupperingene står sterkt.

 

Nord-Afrika

Også i Nord-Afrika er konvertitter fra islam de mest utsatte. Islamister er aktive også her, så risikoen ved å leve som kristen er stor. Det er dog noe mer toleranse i større byer i dette området, blant annet fordi en "forsvinner i mengden".

 

Midtøsten

I Midtøsten øker forfølgelsen av kristne som konverterer fra islam. Kristne overvåkes i større grad enn før i dette området, så livet som kristen her er tøft. Det er imidlertid enklere i byene der kristne i større grad kan gjemme seg fra storsamfunnet – det er det vanskeligere å gjøre på landsbygda. Generelt sett bør det sies at forfølgelsen i Midtøsten varierer fra land til land og fra by til by, men i det store bildet er det mye overvåkning og tøffe utfordringer for kristne her.