Ungdommer i en trapp

Vårt største ungdomsarbeid

LEDER: Hva hadde NLM vært uten skolene våre?

Jeg har møtt mange som har stilt spørsmålet omtrent slik de siste årene. Og jeg forstår godt hvorfor. Hvis du leser denne artikkelen en hverdag, kan du være trygg på at mange tusen barn og ungdommer akkurat i dag får høre en andakt i løpet av skoledagen. Noen vil ha en dag med ekstra kristendomstimer. Og en del steder vil det være kveldsmøter eller bibelgrupper for elevene.

Kort sagt er det ikke for ingenting at en del sier at NLMs skoler er vårt største ungdomsarbeid. Vi vet også at en svært stor andel av de ungdommene som dukker opp på UL hver sommer enten går på en av skolene våre, eller har vært innom en av dem.

 

Samfunnet avkristnes. Men kristne skoler gir enda flere muligheter for å gi elevene et møte med kristen tro enn de aktivitetene som vi gjerne omtaler som «kristne». Rektor ved Tryggheim Skular, Gjermund Viste, understreker i reportasjen i dette nummeret at skolens mål er at det kristne verdigrunnlaget gjennomsyrer alt som skjer ved skolen.

Å tenke slik blir antagelig bare viktigere og viktigere. På flere og flere områder blir det tydelig at det som er typisk norsk ikke er typisk kristent. Det motsatte er snarere situasjonen. Samfunnet vårt avkristnes. Å tenke kristent – om alt fra menneskesyn og ydmykhet til rus og samliv – krever i dag langt mer bevissthet enn tidligere.

 

Vanskelig å bevare troen. Det går an å bruke mange år ved en av NLMs skoler. Du kan i dag starte i 1. klasse ved en av våre grunnskoler og gå på en kristen skole til du er ferdig med videregående – og så velge bibelskole (og deretter går det an å gå i gang med studier ved Fjellhaug Internasjonale høgskole). Men en gang tar skolelivet slutt. Og hva skjer da? For noen blir det utvilsomt vanskelig å bevare troen. Det finnes neppe mange andre steder det er enklere i dagens Norge å være kristen enn som elev på en av våre kristne skoler. De fleste av våre videregående skoler tilbyr et stort kristent ungdomsmiljø. For noen er det et sjokk å forlate en slik trygg verden og gå i gang med «ordinær» utdannelse.

Derfor er det viktig at skolene gir elevene hjelp til å forme en bærekraftig tro. Og det er viktig at hele NLM – og ikke minst by-forsamlingene – gjør sitt ytterste for å ta imot dem som forlater en av våre skoler for å studere. Kanskje er dette et av de aller viktigste temaene å se nærmere på når det nå jobbes med å utvikle en ny strategi i NLM.