Monica og Morten Egeland

Klare for ny misjonærperiode

MØTEPUNKT: NLM-regionleder tar permisjon for å vende tilbake til Kenya med kona Monica. Det skjer tretten år etter at de avsluttet sitt ti år lange misjonsengasjement i området.

Morten og Monica Egeland har lang fartstid som misjonærer i Øst-Afrika. Til høsten reiser de til Kenya for et nytt misjonsoppdrag.

 

– Det var behov for ny stedlig representant for Øst-Afrikaregionen, med base i Nairobi.  Dermed utfordret NLM oss til å reise, og det lot seg gjøre, sier Morten om bakgrunnen for valget.

Før ekteparet kunne ta på seg et nytt uten landsoppdrag, var det likevel noen som måtte konsulteres: De fire barna deres, i alderen mellom 16 og 23 år.

– De var nesten litt irriterende positive til at vi ville reise. Jeg vet ikke om de er gått lei av oss. Yngstemann sa at han uansett ikke hadde tenkt å komme så mye hjem når han begynner på Drottningborg vgs. til høsten. Det å komme på besøk til Nairobi i stedet for til Spydeberg var greit for ham, ler Monica.

 

Rutinerte før Afrika-comebacket

Morten og Monica kjenner Kenya bedre enn nordmenn flest. I 1995 tok de fatt på det som  skulle komme til å bli et tiårig opphold i landet, kun avbrutt av ett års pause hjemme i Norge. I denne perioden fikk de se at mange nye kirker vokste frem i Pokot, der de arbeidet i den lokale lutherske kirken ELCK.

– Samtidig hadde NLM et bygdeutviklingsprosjekt i området, som arbeidet med skole, helse, jordbruk og blant kvinner, og det ga lokalbefolkningen muligheten til å få et bedre liv. Det gikk hånd i hånd, og var utrolig spennende, sier Morten, som hadde ønsket seg til Kenya da han gikk på Misjonsskolen.

I studietiden møtte han Monica. Hun hadde ikke nødvendigvis tenkt seg et liv utenlands, i misjonens tjeneste.

– Jeg hadde egentlig bestemt meg for å ikke bli misjonær, og hadde sagt til Gud at jeg ikke ville finne meg en mann som ville bli misjonær. Det var ett av tre kriterier, spøker hun.

– Jeg bodde seks år i Kenya og Tanzania i oppveksten.  Det var ikke det at jeg ikke ønsket meg tilbake, men et vanlig liv i Norge virket også fint. Da jeg ble sammen med Morten kom lysten til å reise ut. Det har ikke vært noe offer for meg, og jeg synes jeg har vært heldig, sier hun.

 

Vil ivareta misjonærene på feltet 

De siste årene har Morten jobbet som regionleder for NLM for Øst-Afrikaregionen og Etiopia. I Kenya får han nye oppgaver, som stedlig representant.

–  Jeg skal følge opp alt arbeidet som er på feltet, ta meg av administrative oppgaver, holde kontakten med samarbeidskirkene og andre organisasjoner, og legge til rette for at utsendingene våre trives i Øst-Afrikaregionen, sier han.

Monica understreker viktigheten av arbeidet de skal gjøre, knyttet til misjonærene som er stasjonert både utenfor og i Nairobi.

– Ivaretakelse av misjonærene som er utenfor Nairobi og på felt blir en hovedoppgave vi vil ta veldig på alvor. De står i en tøff hverdag og trenger omsorg, pleie og rekreasjon når de kommer til Nairobi, eller der vi møter dem, sier hun.

 

Mye nytt siden sist

Mye har endret seg siden Morten og Monica først reiste til Kenya som misjonærer i 1995. De to utsendingene tror det kan være en god ting.

– Jeg tror overgangen kommer til å bli mindre nå. Da vi bodde på landsbygda i Pokot hadde vi radiokontakt med de andre stasjonene, og fikk brev i posten uker eller måneder etter at folk skrev dem. Nå kan man ha kontakt med folk på Skype, Snapchat og alt mulig. Bylivet i Nairobi har også endret seg, og det blir spennende å leve i det, sier Morten.

Likevel er de to enige om at det spesielt er én endring fra forrige misjonsopphold som kan bli utfordrende til tider.

–  De fire guttene våre blir jo i Norge, slik at vi for første gang bosetter oss et nytt sted uten unger i huset. Det blir en stor overgang.