Seiersten Misjonshus

Salget av Seiersten

LEDER: Høsten 2018 ble Seiersten Misjonshus i Fredrikstad solgt til en muslimsk gruppe.

At det nedlagte bedehuset kan bli omgjort til en moske har skapt mye mediedebatt, ikke minst i avisen Dagen. I en lederartikkel 10/5 er påstanden at NLM «nærmest for enhver pris» burde unngått at «et misjonshus blir forvandlet til et bønnehus for den islamske guddommen». 

Vi har forståelse for at salget av Seiersten kan skape sorg og fortvilelse. Det er alltid beklagelig å måtte konkludere med at et bedehus – eller et leirsted, en barnehage eller skole – ikke lenger har livets rett. Vi forstår også at det kan oppleves som ekstra symboltungt at et bedehus med en rik og lang historie kan bli til en moské. 

Like fullt bør følelser sjelden avgjøre vurderingene våre. Bibelske argumenter er langt viktigere. I denne saken er det imidlertid vanskelig å se at Dagens lederartikkel fremfører en teologisk kritikk. Isteden består den primært av en følelsesmessig appell.

 

Lavkirkelige. Som organisasjon har NLM mye erfaring med eiendomssalg. Generelt er vi opptatt av å opptre som en profesjonell eiendomsaktør som ikke lar oss styre av følelser knyttet til eiendommenes fremtidige bruk. Selger vi et leirsted, et bedehus eller en tidligere tjenestebolig må vi forvente at bygningene ikke lenger vil være en del av arbeidet i Guds rike. Så vet vi at noen ser en stor forskjell på for eksempel å selge en skole og å selge et bedehus. Noen har en teologisk tenkning der en innviet kirkebygning skal forvaltes annerledes enn andre eiendeler. Slik har det ikke vært vanlig å tenke i NLM. Vi respekterer at det finnes ulike syn knyttet til hva en kirkebygning er. Men det bør ikke komme som noen overraskelse at NLM også på dette punktet har et tydelig lavkirkelig ståsted. En kirke finner vi først og fremst der mennesker bekjenner troen og samles om ord og sakrament.

Vi har forståelse for at salget av Seiersten kan skape sorg og fortvilelse.

 

Trenger Jesus. Andre ser ut til å mene at problemet med salget av Seiersten er at huset overtas av muslimer. For da vil jo huset brukes til avgudsdyrkelse. Dette ser ut til å være argumentasjonen i Dagens lederartikkel. Til en viss grad treffer et slikt argument. Men hvor avgjørende skal det være? I Matteus 12,30 sier Jesus: «Den som ikke er med meg, er mot meg». Vi fastholder at muslimer trenger Jesus som sin frelser, men de er i nøyaktig samme situasjon som ethvert menneske uten en kristen bekjennelse. Det er rett og slett ubibelsk å betrakte sekulære nordmenn som langt mindre villfarne enn muslimer. Mammon kan være en like forførende avgud som Allah. Og NLM ønsker ikke å hindre muslimer fra å utøve sin tro. Vårt ansvar er å gi dem budskapet om Jesus.