Givertjeneste ifølge Paulus

2. Korinterbrev 8 og 9 forteller oss at Paulus samlet inn penger til fattige kristne i Jerusalem. Vi har bedt Ivar Vegge om å kommentere sentrale vers fra disse to kapitlene.

NB! Denne saken er et supplement til hovedsaken fra Utsyn nr. 08/19.

LES SAKEN: "Hvorfor skal vi gi?"

 

2 Kor 8,18–20:

«Sammen med ham sender vi den bror som har fått ros i alle menighetene for sin tjeneste for evangeliet. Ikke bare det, men han er også valgt av menighetene til å reise sammen med oss med denne gaven som vi har fått i stand ved vår tjeneste, til Herrens ære og til å vise vår gode vilje. Ved dette unngår vi at noen skal kunne beskylde oss for noe i forbindelse med denne rike gaven, som vi er tjenere for». 

– Paulus er tydelig er opptatt av troverdighet, åpenhet og integritet når penger skal samles inn. Ingen vil gi penger uten å være trygg på at pengene brukes etter intensjonen. Det var viktig for to tusen år siden og like viktig i dag. 

 

2. Kor 8,9–11:

«For dere kjenner vår Herre Jesu Kristi nåde, at han for deres skyld ble fattig da han var rik, for at dere ved hans fattigdom skulle bli rike (…) Fullfør nå også gjerningen! La fullførelsen svare til viljens gode forsett, alt etter hva dere rår over». 

– Paulus gir en svært teologisk begrunnelse for viktigheten av å gi. Givertjenesten er vår respons på Guds gave. Gavene våre er et gjensvar til Kristus som ble fattig for vår skyld. 

 

2 Kor 8,13–15:

«For det er ikke meningen at andre skal ha det rommelig og dere ha det trangt. Nei, det bør være likhet. Nå for tiden bør deres overflod komme dem til hjelp som lider nød, for at de av sin overflod kan hjelpe dere, når dere er i nød. Slik blir det likhet. Som det står skrevet: Den som samlet meget, fikk ikke overflod. Og den som samlet lite, led ingen mangel.»

– Paulus understreker sterkt viktigheten av at de som har mye deler med de som har lite. Dermed blir ikke tienden hovedsaken. Målet er å unngå både ekstrem fattigdom og ekstrem rikdom ved at de som har mest gir mest.

 

2 Kor 9,6:

«Men dette sier jeg: Den som sår sparsomt, skal også høste sparsomt, og den som sår rikelig, skal høste med rik velsignelse». 

– Dette verset blir iblant misbrukt. Poenget er ikke at fattige bør gi mye fordi det lønner seg. Derimot advarer Paulus mot å gi en «gniergave». Det er heller ingenting som tilsier at velsignelsen som Gud vil gi handler om økonomi. 

 

2 Kor 9,7:

«Enhver må gi slik som han setter seg fore i sitt hjerte, ikke med ulyst eller av tvang. For Gud elsker en glad giver». 

– Paulus tar avstand fra manipulering i forbindelse med givertjeneste. Gud ser til hjertet vår, og han ønsker at vi gir av takknemlighet for det vi har fått som kristne. Paulus forklarer også at givertjeneste er et tegn på fellesskap mellom kristne.