Kollektterminal

Optimistisk tross røde tall

– Som vanlig har vi svært røde tall på denne tiden av året, men fortsetter trenden med gode gaver ut året, vil vi antagelig kunne havne på plussiden, sier økonomileder Øystein Frøysa.

Så langt i år ligger gaveinntektene til NLM 3,4 millioner bak fjoråret. Men hvis man tar bort kollektene under fjorårets GF, er tendensen positiv med en økning på 1,2 millioner.

– Vi ser en forsiktig økning i ordinære gaveinntekter. Det er vi glade for. Men årets siste måneder betyr svært mye for NLM, og vi kan ikke ta for gitt at tendensen fortsetter, sier Frøysa. Han forteller at NLM tradisjonelt får en fjerdedel av alle gaveinntekter i desember. Det skyldes blant annet inntektene fra NLMs julemesser.

 

Minus på konto 

– Akkurat nå er det minus 23 millioner kroner på kontoen. Men det er flere forhold som gir grunn for optimisme. Blant annet forventer vi at de testamentariske gavene vil kunne havne på omtrent samme nivå som fjoråret, omkring 30 millioner kroner totalt. Den posten ser nå litt skjev ut sammenlignet med fjoråret.

– Hvorfor kommer så stor del av de testamentariske gavene på høsten?

– Her er det flere ting som spiller inn, også tilfeldigheter. Men det er slik at mange skatteoppgjør og sykehjemsoppgjør gjennomføres tidlig på høsten. Det gjør at det ofte er en overvekt av booppgjørene som avsluttes i siste halvdel av året.

 

Rekordsvak krone

På kostnadssiden er mye i NLM-økonomien omtrent som fjoråret. Men det er en nedgang i kostnader på hovedkontoret som primært skyldes noe færre årsverk dette året, ingen arrangementskostnader med GF, og få større investeringer.

– Isolert sett betyr en rekordsvak krone med en dollarkurs på over 9 kroner at kostnadene våre til misjonsarbeidet øker. Men i høst vil dette oppveies av at vi har noen færre utsendinger sammenlignet med i fjor.

 

Håp om balanse

Når regnskapet for året gjøres opp, vil det alltid vurderes om NLM må ta noen økonomiske tap. I år er Frøysa usikker på hvilke vurderinger som vil gjøres knyttet til noen av NLMs skoler. Flere har nemlig en svakere økonomi enn tidligere.

– Det kan bety at vi må gjøre noen tapsavsetninger i regnskapet vårt, og det vil naturlig nok svekke årsresultatet. Men jeg tror det er realistisk at vi vil komme i balanse ved årets slutt, sier Frøysa.

Tabell økonomi pr. sept.2019
Leif Thomas Gjerde