Jofrid og Olav Brennsæter

Klare for Elfenbenkysten

MØTEPUNKT: Misjonærfamilie klar for bibeloversettelse og utviklingsarbeid i Vest-Afrika.

Personlig

Jofrid og Olav Brennsæter

Alder 27 og 28 år

En sønn, Knut, som ble født i august 2019

Bosted: Elfenbenkysten

Aktuelle: Jofrid  kommer fra Gloppen i Nordfjord og Olav kommer fra Moi i Rogaland, men nå er de misjonærer i Elfenbenkysten.

Familien Brennsæter har nå tatt fatt på sin nye hverdag som misjonærer i Elfenbenkysten. Bare halvannen måned etter at de ble foreldre til lille Knut satte de seg på flyet. Utsyn traff dem like før de reiste.

De forteller at de er både spente og klare for oppgaven som ligger foran, men medgir også at det å flytte ikke bare er enkelt.

Evangeliet er det samme, og det setter oss mennesker fri fra det som binder oss. Olav Brennsæter

‒ Det hele føles veldig blandet. Det vi skal inn i er veldig spennende og noe vi er kjempeinnstilte på å være med på. Samtidig er det ordentlig trist å reise fra folk vi er blitt glade i her i området, og venner og familie. Det blir en overgang, sier Jofrid.

Babylykke før avreise

Sju uker før avreisedato, fikk den lille familien et nytt medlem. Da kom Knut til verden. Med ham, kom også alle tingene som følger å være småbarnsforeldre.

Samtidig er det mye som skal ordnes når man skal flytte til et nytt land. Ekteparet har tatt utfordringen på strak arm. ‒ Vi har vært heldige. Han er frisk, spiser og sover. Det kunne nok ikke gått så mye bedre, sier Olav, men legger også til:

‒ Vi har nok begynt å stille litt lavere krav til hva “en god natts søvn” skal innebære. Man begynner overraskende fort å kalle netter for “gode” som før ville blitt karakterisert som «forferdelig dårlige».

Tett på Mahou-folket

NLM jobber blant to muslimske og stort sett unådde folkegrupper i Vest-Afrika. En av disse er Mahou-folket i Elfenbenkysten. Det er blant dem Olav og Jofrid i hovedsak skal jobbe.

Planen er at Olav skal bistå i arbeidet med å oversette bibelen til Mahou-språket, og Jofrid skal jobbe med utviklingsarbeid. På denne måten får de brukt utdanningene sine. Olav har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale høyskole og en bachelorgrad i lingvistikk. Jofrid har en bachelorgrad i jord- og hagebruk og en mastergrad i agroøkologi fra Universitet i Ås.

Mahou-folket er stort sett muslimsk, men livet til mahouene er nok vel så mye preget av tradisjonell åndedyrkelse og magi.

‒ Det spirituelle er veldig viktig i deres forståelse av verden. De forholder seg mye til det åndelige, og det er slik de forklarer mye av det som skjer, som om avlingen blir god eller dårlig eller om noen blir syke eller friske, forklarer Jofrid.

Evangeliets frihet

På grunn av dette tankegodset, tror Olav at det kan være store forskjeller på hva som utløser en omvendelse i Elfenbenskysten og i Norge.

‒ Evangeliet er det samme, og det setter oss mennesker fri fra det som binder oss. Men hva som binder oss kan være veldig forskjellig. I Norge trenger vi kanskje frihet fra en individualisme som kan bikke over i egoisme og prestasjonsjag. Blant Mahou-folket er det snarere frykt for åndskrefter og magi mennesker trenger å bli satt fri fra. Det er noe av det som gjør det så utfordrende å reise til en helt annen kultur - lengselen etter å bli satt fri kan handle om helt andre ting. Heldigvis er evangeliet om Kristus større enn våre “norske” problemstillinger, sier Olav til slutt.