Lars Stensland

NLM driver fortsatt langtidsmisjon

KRONIKK: Ulike forhold kan gjøre det vanskelig for dagens misjonærer å ha en tjeneste på et misjonsfelt som varer hele livet. Men det er heldigvis slik at mange av NLMs misjonærer er langtidsmisjonærer.

NLM er ikke en isolert organisasjon som er upåvirket av de samfunnsendringene vi ser rundt oss. Vi påvirkes både av strukturelle endringer i Norge, en mer globalisert verden og av digitalisering.

Visum

Dette fører blant annet til at det i flere av de landene vi arbeider er blitt vanskeligere å få visum. Land som Etiopia og Indonesia setter i dag høye krav for hvem som kan få visum til landet. En annen ting er skole for barna. I dag har vi ingen internater for skolebarn, og også få norske skoler. Det gjør at vi må finne gode lokale løsninger, noe som ikke alltid er enkelt.

Disse eksemplene – og flere kunne vært nevnt – gjør at det kan være krevende å være ute som misjonær «hele livet». Derfor kan det fort etablere seg en tanke om at dagens misjonærer er kortidsmisjonærer og at NLM ikke har langtidsmisjonærer. Men vi vil fortsatt langtidsmisjon – og vi har fortsatt en rekke misjonærer som er ute i lange perioder.

Langtidsmisjon

NLM vil holde fast på at vi skal sende misjonærer. Når Jesus ber oss om å sende, så ønsker vi å ta han på ordet og sende mennesker. Derfor har vi nå 110 misjonærer og ønsker å øke dette tallet noe.

NLM sin tradisjon og historie er preget av to tanker på en gang: Vi vil gå videre, og vi vil drive langtidsmisjon. Å gå videre handler ikke om å forlate noen, men å sørge for at arbeidet går over i en ny fase. La oss kalle det vennskapsfasen. En slik fase vil ikke ha langtidsmisjonærer i et bestemt område, men vi vil fortsatt jobbe tett med kirken videre. Dette er også en del av langtidsmisjonen.

Vi vil altså langtidsmisjon både der vi har vært lenge, og der vi starter nytt arbeid. Vi ønsker å være tilstede over lang tid. La meg gi et eksempel. Når vi startet opp arbeidet i Nord-Afrika, så ønsket vi at utsendingene skulle lære både fransk og arabisk. Dette skyldes flere faktorer, og betyr at vi investerer for fremtiden og i misjonærene. Slik viser vi at vi ønsker en lang tilstedeværelse i Nord-Afrika.

Kontinuitet

For at NLM skal kunne drive langtidsmisjon, er vi avhengig av kontinuitet. Derfor er vårt primærmål at misjonærene vi sender er langtidsmisjonærer. I praksis ønsker vi at de fleste misjonærene er ute i flere perioder (en periode er gjerne 4 år) eller forlenger perioden.

Vi vil altså langtidsmisjon både der vi har vært lenge, og der vi starter nytt arbeid.

Så finnes det også meget gode grunner til at noen misjonærer bare fikk en periode eller måtte bryte opp tidligere enn planlagt. Vi har også noen stillinger som er av kortere art. Eksempler på dette kan være lærerstillinger eller bestemte behov på feltet. Samtidig ser vi at for flere har dette vært inngangen til lang tjeneste ute.

Primærmålet vårt, med tanke på misjonærrekruttering, er at misjonærer får lang tjenestetid på felt. Vi har sett nærmere på hvordan situasjonen er for NLM i dag, og det er gledelig at det er en tydelig tendens til at våre utsendinger er lenge på felt. Tallene er ikke nøyaktig forskning, men viser like fullt noen viktige tendenser. Om vi ser på dagens utsendinger (og de som nettopp har kommet hjem) er snittet på tjenestetid på felt ca. 7,3 år. I dette regnestykket har vi også tatt med alle som er ute i sin første fireårs periode (44 misjonærer). Vi ser videre at av dagens utsendinger så har 61 % prosent forlenget sin periode eller er ute på en ny periode.

God blanding

Vi ser også noen tydelige trender når vi gjennomgår periodelengder i NLM:

- Mange av utsendingene utvider sine perioder til både 6, 8 og 10 år.

- NLM har mange utsendinger, og 33 prosent av dagens utsendinger er ute i sin første periode. Dette er gode tall. Som organisasjon er vi avhengig av at mange nye ønsker å reise ut for oss. Vi ser at mange unge ønsker å reise ut som misjonærer samtidig som mange er klare for en ny utreise. Kombinasjonen av erfaring og nye utsendinger er veldig viktige for oss.

- NLM har mange erfarne misjonærer ute. Det er gledelig å se at nesten 10% av dagens utsendinger har over 15 år ute i tjeneste. At misjonærer med lang fartstid tar nye perioder ute er viktig for NLM, og vi har et ønske om å se enda flere tidligere utsendinger reise ut til nye perioder.

Tilrettelegging

I et samfunn med stadig større endringer må vi hele tiden lete etter gode løsninger for at våre misjonærer kan ha både lange og flere perioder ute på felt. Når målet vårt er å ha langtidsmisjon, så er vi også avhengig av at misjonærene kan stå i tjenesten i flere år. Vi er glade for at dette skjer.