Misjonærer må vente på utreise

Må holde tilbake misjonærer

Det planlagte utreisekurset i Nairobi er avlyst, og mange misjonærer har fått utsatt sin utreise til 2021 på grunn av koronapandemien.

‒ Planen var at vi skulle ha en økning i antall utsendinger på felt fra høsten 2020, sier Hans Arne Sanna, leder NLM Utland. Han har siden han startet i jobben for noen år siden snakket entusiastisk om misjonærrekruttering og langsiktig misjon. Men dette året måtte mange planer forandres – i hvert fall for en stund.

Hans Arne Sanna
Torgeir Henden

Nødvendige tiltak

Sanna poengter at sikkerheten til utsendingene er viktig, og situasjonen i mars og april gjorde at rundt halvparten av utsendingene, ca. 50 voksne ble hentet hjem til Norge. Av disse var det 15 som da avsluttet perioden noen måneder for tidlig. I tillegg er det 26 utsendinger som i disse dager skulle vært på utreisekurs i Nairobi.

 

Vi må være sikre på at utsendingene kan gjøre det de skal på feltet. Hans Arne Sanna

‒ Utreisekurset i Nairobi ble avlyst, men vi har et opplegg vi kjører med nye utsendinger, og skal ha en innføringsuke i Oslo. Ellers jobber vi kontinuerlig med mulighetene som finnes for utreiser. Dette handler om sikkerhet, reiseråd og lokale karanteneregler. Vi må være sikre på at utsendingene kan gjøre det de skal på feltet, for at vi skal sende dem ut nå, forklarer Sanna.

 

Utsatte utreiser

Dette har medført at 15 personer har fått utsatt utreise til 2021, mens man håper å få sendt ut 14 nye utsendinger og ettåringer, og de 35 evakuerte misjonærer til feltene raskest mulig denne høsten.

­‒ Dette påvirker selvfølgelig arbeidet vårt, og det er noe vi ikke får gjort, men vi gjør det vi kan for utsendingene som er i Norge har arbeidsoppgaver. Noen av dem klarer å følge opp arbeidet på feltet via internett, og vi ser på muligheter for at nye misjonærer kan begynne med språkopplæring i Norge, sier Sanna.

Han satser på at dette ikke skal påvirke arbeidet på feltene på lengre sikt, og forteller at rekrutteringen til misjonærer som skal reise ut høsten 2021 går som normalt. ‒ Men vi kan ikke legge skjul på at situasjonen er krevende, avslutter Sanna.