Økonomileder Øystein Frøysa

11,5 millioner i overskudd for NLM i 2020

– Vi er svært takknemlige for at pandemien ikke førte til at økonomien vår klappet sammen. En slik frykt kjente vi på da Norge stengte ned i mars 2020. Heldigvis har både giverne, de ansatte og staten stilt opp, sier økonomileder Øystein Frøysa.

NLMs regnskap er ikke offisielt ferdigstilt før i juni, og fortsatt er det noen små poster som ikke er avklart, men Øystein Frøysa regner ikke med noen store endringer.  

– Nå viser regnskapet et overskudd på 11,5 millioner kroner. Det er det største overskuddet jeg har lagt frem etter ti år som økonomileder, sier Øystein Frøysa som understreker at årsakene til det store overskuddet er sammensatte.  

– Det er svært gledelig at gavene, med unntak av julemessene, har holdt seg oppe i denne perioden. Så jeg vil uttrykke sterk takknemlighet til alle givere som har stått med oss, sier Frøysa.  

Permitteringer

– Hva tenker du nå om at NLM i mars permitterte omkring 200 ansatte når det nå er klart at NLM får betydelig overskudd? 

– Jeg vil peke på to viktige ting. For det første visste vi ingenting om hva staten ville stille opp med da Norge ble stengt ned og vi gikk til permitteringer. Tiltakspakken knyttet til kompensasjon for inntektsbortfall, eksempelvis for gjenbruksbutikkene, ble klar i midten av juli. For det andre skyldes ikke permitteringene bare økonomiske forhold, men også at mange ansatte ikke lenger kunne utføre jobben sin. Jeg vil understreke at vi avsluttet de fleste permitteringene så raskt vi så det forsvarlig, før de betydelige tiltakspakkene kom på plass. 

Frøysa understreker også at han er takknemlig overfor de ansatte som ble permittert. Disse bidro på denne måten til å trygge NLMs økonomi. 

– Regnskapet vil vise at koronakrisen sørget for at 2020-tallene på mange områder skiller seg fra 2019. For eksempel har regionene i Norge en kostnadsreduksjon på rundt 7 millioner kroner, hvor 5-6 millioner direkte kan forklares med permitteringer, sier Frøysa, og legger til at man på felt har hatt færre utsendinger.

– Dette skyldes nok først og fremst en nedgang i aktivitet. Antagelig er det også en del vakante stillinger som ikke er blitt utlyst på grunn av pandemien, sier Frøysa. På misjonsfeltene er det færre utsendinger.  

Tiltakspakker

Gjennom 2020 har Stortinget vedtatt en rekke ulike tiltakspakker. Særlig tiltakspakke 2 og 3 har fått betydning for NLM – og sørget for omkring 14,4 millioner kroner til NLM Hovedkassen. Det reelle tallet er egentlig høyere, da de misjonsfellesskapene som er egne rettssubjekter har søkt om kompensasjon for julemessene på egenhånd. (ca.1,7 mill) Det betyr at disse midlene, når de overføres til NLM Hovedkassen, er bokført som julemesseinntekter, og ikke som offentlige tilskudd  

I tillegg har man gjennom tiltakspakke 1 fått kompensert for avlyste leirer (ca 1,1 mill) og utbetalt lønnstilskudd for å ta permitterte tilbake i arbeid (totalt i overkant av 1 mill for hele rettssubjektet NLM for juli til des.).  

– Tiltakspakke 2 og 3 skal kompensere for bortfall av inntekter da gjenbruksbutikkene måtte stenge eller redusere åpningstider, og for bortfall av inntekter fra julemessene. I tillegg til det som direkte gjelder NLM Hovedkassen, kan Frøysa fortelle at disse tiltakspakkene også har vært av stor betydning for NLM-konsernet, ikke minst for leirstedene. NLMs leirsteder har fått utbetalt omkring 11 millioner kroner. 

– Hva tenker du om NLMs økonomi for 2021? 

– Vi håper virkelig at aktiviteten vil gå opp både i Norge og på feltene. Alt tilsier at antall misjonærer vil øke. For NLM er ikke målet økonomisk avkastning, men å ha en ansvarlig økonomi hvor regnskapstallene våre på det jevne skal balansere, sier økonomileder Øystein Frøysa.