Lys og lapper på kors

Påskens lys over tradisjonell feiring

I år var påskefeiringen veldig spesiell i Åndelig Lys-kirken i Taipei.

Påskefeiringen ble nemlig kombinert med en kristen form for den tradisjonelle «Qing-Ming-festen». Qing-Ming-dagen følger måne-kalenderen, og er alltid i begynnelsen av april, ofte sammenfallende med påske.

På Qing-Ming-festen samler hele familien seg ved familiens gravplass for minnes de avdøde, koste og pynte gravplassene og ofre til forfedrenes ånder.

 

Alternativ minneseremoni

Flere kristne kirker tilbyr en alternativ gudstjeneste med en seremoni for å minnes de avdøde familiemedlemmer, hvor en bruker de tradisjonelle symbolene lys, vann og blomster.

Det er en fin anledning til å invitere hele familien, også de ikke-kristne, slik at de kan oppleve en annen form for takknemlighet og respekt for forfedrene og en annen trøst i møte med sine kjæres død.

Kirkerommet pyntet med lys, blomster og kors
Åndelig lys-kirken

Flott symbolikk og et annet håp

Takkeord om de døde ble hengt opp ved korset. Vann ble helt i en bolle som et symbol på at Gud er livets opprinnelse. Levende lys brakt fram for håpet om at Jesus, verdens lys, har overvunnet døden. Blomstene symboliserer et forandret liv.

Påskebudskapet blir på denne måten veldig konkret i møte med tradisjonelle kinesiske religiøse overbevisninger og vaner. Frykt for åndene og skjebnes makt må vike for tillit til en mektig frelser full av kjærlighet.

 

Skrevet av Meiken Buchholz

Utsending i Stor-Kina