Leirdeltakere samlet rundt bål i mørk skog

Aktivitetsleir

Stemningsrapport fra leir på Val!

 Fredag 8. mars var det igjen duket for leir for 5. - 7. trinn. Mange spente deltakere med høstleiren friskt i minne kom veltende inn over dørstokkene til grunnskolen ti på seks fredag ettermiddag. Innenfor dørene ventet en navnelapp, et mobilhotell, og retningsanvisninger til riktig fløy. Guttene ble samlet på hobbyrommet, mens jentene fikk klasseromsfløyen med et par flere rom å boltre seg på. Spente deltakere leverte villig fra seg telefoner og tok gladelig farvel med foreldre. Etter innkvartering på rom og bygging av sengefort på gutterommet, ble det felles avgang ned til matsalen på Val. Her ble det pizzaboller og saft til alle, før vi inntok gymsalen for en rekke kjekke bli-kjent-aktiviteter.

 

Bibelsmugling

Mens de unge lovende lekte fra seg i gymsalen, senket nattemørket seg rundt stall og stue utenfor, og to bål ble tent i området rundt grunnskolen. Et ved gapahuken i skogen, (Nord-Korea), og et på andre siden av skolen (Norge). På vei tilbake fra gymsalen fikk barna legge fra seg gymutstyr, og så samle seg rundt bålet ved gapahuken. I lyset av bålet fikk vi høre om broder Andreas og bibelsmuglerne, som har vært med på å forandre verden ved å smugle bibler inn i stengte land hvor det å eie en bibel er straffbart. På den måten har bibelsmuglere som Andreas bidratt til store vekkelser, og enda den dag i dag finnes enda bibelsmuglere som bidrar til at nye generasjoner blir kjent med Guds Ord. Deretter startet kveldens store eventyr: barna skulle nå selv være med på å smugle bibelvers fra Norge og helt til Nord-Korea. Aktiviteten ble gjennomført i form av en konkurranse mellom to lag, og langs smuglerruten gikk en rekke vakter med lommelykter for å stoppe ulovlige bibelsmuglere. Ble man lyst på av en vakt, måtte man stoppe, levere fra seg bibelverset, og returnere til basen i Norge for å få et nytt. Det ble en lang og spennende kamp mot klokken og det stummende mørket for å bringe Lyset til steder hvor det hadde liten plass fra før, og mange engasjerte bibelsmuglere la ned en hederlig innsats i kampen.

 

Guds store redningsplan

Etter en kveld med mye aktivitet ble det etter hvert tid for å samles inne i varmen igjen, hvor det ble en kveldssamling før leggetid. Her fikk vi høre om Guds store redningsplan for oss mennesker, før barna fikk ringe hjem før leggetid.

 

Hva betyr påsken for meg?

Lørdag morgen var en stort sett uthvilt gjeng klare for ny giv. På bibelsamlingen etter frokost begynte Øyvind Rott på tema om påsken, og hva den kan bety for den enkelte av oss, og vi fikk også høre om de store linjene tilbake til begynnelsen.

 

Bredt utvalg av aktiviteter

Etter bibelmøtet ble det felles minibusstur til den flotte svømmehallen på Kolvereid, hvor det ble svømming, plasking og stuping fra stupebrett. Her var det mange som koste seg, så dette har vi lyst til å gjøre igjen en senere gang. Etter svømmehallbesøket ventet pølser i brød på grunnskolen, før det ble en ny runde med egenvalgt aktivitet på Val. Mange valgte da idrett i gymsalen, mens noen tok turen innom gården for å ta i et tak og treffe dyrene. Noen ble også igjen på skolen og briljerte med muffins- og bollebaking på kjøkkenet.

Deretter ventet en litt roligere pause på rommene og på fellesarealet på skolen, med litt felles leker og sminking av utvalgte offer, før vi nok en gang satte kursen mot matsalen.Denne kvelden disket kjøkkenet opp med taco til hele gjengen, og vi storkoste oss under måltidet.

 

Leirkveld med mye engasjement og latter

Resten av kvelden ble satt av til forberedelse til leirkveld, som for mange er leirens høydepunkt. Enkelte av deltakerne har hatt planene klare helt siden forrige leir, og det fikk vi også se denne kvelden. Hysteriske imitasjoner av leirledere og et metablikk på leirens hendelser hadde høy underholdningsverdi, og ellers bidro høy grad av innlevelse og stort engasjement til at både de fremførende og de som så på. Også leirlederne bidro denne gangen med et innslag av typen imitasjon av stereotypiske leirdeltakere, også dette inspirert av helgens begivenheter og en god dose fantasi. Her fikk vi møter med syngende Ed Sheeran, kjekke leirleder Johannes, og den store skumle helten fra forrige leir: GROGGEN. Et gjensyn preget av frydefulle skrik og mye glede. Latteren satt løst, og kvelden ble toppet med en nervepirrende runde limbo, toppet med iskrem og leirkos. Som avslutning på en lang og innholdsrik dag ble det en samlingsstund hvor Mathias delte noen tanker fra eget liv som ung, og fortalte om hvordan det var å være kristen for ham når han gikk på skolen. Det tok ikke veldig lang før det ble stille etter rotid, og det hadde nok sammenheng med alt som har skjedd i løpet av de to fullspekkede dagene.

 

Søndagssamling og samtale i grupper

Søndag morgen var det en trøtt og ganske rolig gjeng som sto opp til frokost. Mens gutterommet var ferdig ryddet og vasket allerede før frokost, for å få tid til en morgenrunde i ballbingen, var jentefløyen stort sett fornøyd med å komme seg til frokosten. Etter frokost ble det nok en bibeltime, hvor Øyvind fikk samlet trådene og avsluttet temaet om hva påsken egentlig kan bety for oss. Denne dagen ble det også samtale i grupper etter møtet, hvor vi fikk snakke om det vi hadde hørt. Deretter fulgte rydding og et par runder med ganske underholdende mimekonkurranser, før et gledelig gjensyn med tilstrømmende foreldre.

 

Avslutning med foreldre

Søndagen er det tradisjon for at foreldre får komme på kake og boller, og det vises alltid en bildeserie fra helgens høydepunkter. Også i år fikk vi hjelp av Lydia fra VGS til å lage bildeshowet. I tillegg får de fremmøtte foreldrene også en oppsummering av kjernen i det som har blitt delt under bibelsamlingene som har vært disse dagene. Etter denne samlingen var det tid for å reise hjemover igjen, og kanskje også ta en liten halvtimes hvil på sofaen (for både deltakere og ledere). 

Vi takker for nok en flott og innholdsrik helg med aktivitetsleir på Val, og håper alle kommer tilbake på neste leir til høsten!