Forsamling Peru

En utadrettet kirke

– Det er viktig å fortsette å jobbe med vår kirkeforståelse og med pastortjenesten, sier Leonidas Mamani. Han er hovedstyreleder i kirken i Peru.

Annethvert år blir det i kirken i Peru avholdt generalforsamling. I mars i år var det derfor klart for ny generalforsamling der arbeidet skal diskuteres og nytt hovedstyre skal velges. Det er vanlig at hele hovedstyret blir byttet ut og at det blir gjort en del endringer i kirken med nytt hovedstyret. Da bare én av de tidligere hovedstyremedlemmene ble gjenvalgt var det derfor stor spenning rundt nye veivalg i kirken.

 

Utadrettet kirke

De siste årene har det blitt jobbet mye med å bedre pastortjenesten og vilkårene for pastorene. Mange av pastorene har måttet ha andre jobber ved siden av pastortjenesten og har bare vært i kirken på søndagene. Kirken lanserte i januar et prosjekt for å få ansatt pastorene i halv eller hel stilling. Målet er å få en kirke som er utadrettet, som tar vare på sine medlemmer og som har vekst.

 

Misjon og vekst

Leonidas Mamani (32) ble valgt til ny hovedstyreleder, og ønsker å videreføre mye av det samme arbeidet.

– Det er viktig å fortsette å jobbe med vår kirkeforståelse og med pastortjenesten, sier den ivrige læreren fra Moho.

Leonas Mamani
Hovedstyreleder i Peru:Leonidas Mamani Svein Harald Lindtjørn

Han ønsker også at kirken skal gå til nye steder og sier at evangelisering, misjon og vekst kommer til å bli viktig fremover for kirken. Mamani, som selv er utdannet lærer, ser et potensiale i skolene som kirken har.

– Jeg ønsker at vi skal utruste de bedre, at de skal bli bedre lærere og at de skal få en åndelig utrustning. Men dette kommer ikke av seg selv.

 

Jobbe tett sammen

På spørsmål om hvilke utfordringer presidenten ser med å få gjennomført de satte planene, så nevnes det blant annet pastoral utdannelse. Det jobbes med å restrukturere SETELA og Mamani mener det blir kjempeviktig for kirkens fremtidige planer at SETELA kan jobbe tett sammen med kirken for å utruste kirkens medlemmer, samt utdanne nye pastorer.

Han legger også til:

─ En annen utfordring vi har er selvbærekraften til kirken, og dette er noe vi trenger å løse ved å fremme prosjekter inn i de lokale kirkene. Ved å hjelpe kirkene lokalt, vil det også bli lettere for kirkene å lønne sine pastorer.  

 

Ønsker endring

Det er en kirke som ønsker endring, endring til noe mer selvbærende og tilpasse teologien til konteksten (selvteologiserende), men er det fortsatt behov for at Misjonssambandet står i prosessen sammen med dem?

─ Det er det ingen tvil om, sier kirkepresidenten.

Han mener det er avgjørende at Misjonssambandet står med i utfordringene de står i med pastoral utdannelse, selvbærekraft og i nybrottsarbeid.

─ Det er avgjørende med et fortsatt godt samarbeid med Misjonssambandet, avslutter Mamani.

Svein Harald Lindtjørn

Svein Harald Lindtjørn

Utsending